Ciasto majonezowe z porzeczkami

Jakiś czas temu wyczarowałam pyszną wegańską babkę majonezową z jagodami. Następnie powstała wegańska i bezglutenowa babka majonezowa ze śliwkami.

Fot. Katarzyna Jankowska

Przyszedł czas na ciasto majonezowe z porzeczkami.

Przygotowałam je w formie okrągłego placka na bazie domowego majonezu z aquafaby (wody po ugotowaniu ciecierzycy) i na napoju sojowym.

Rodzaj mleka roślinnego możesz w przepisie dowolnie zmieniać.

Możesz także użyć inny dozwolony majonez wegański i efekt nadal będzie rewelacyjny.

Polecam i życzę smacznego!

Ciasto majonezowe z porzeczkami

(bez mleka, bez jajek, opcjonalnie bez soi, wegańskie)

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Ilość: 1 sztuka

Składniki:

  • 200 ml napoju sojowego lub innego roślinnego
  • 2 łyżki naturalnego octu jabłkowego lub ryżowego
  • 250 g jasnej mąki pszennej lub orkiszowej
  • 125 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g drobnego cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 150 g majonezu wegańskiego
  • 1 łyżka soku z cytryny (można pominąć)
  • starta skórka z 1 cytryny bio (można pominąć)
  • 100 g czerwonych porzeczek lub jagód

Przygotowanie:

  1. Napój roślinny łączymy z octem jabłkowym, odstawiamy na 10 minut.
  2. Przesianą mąkę z samopszy umieszczamy w misce, dodajemy skrobię, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier, dokładnie mieszamy.
  3. Do napoju z octem dodajemy majonez i blendujemy na gładki płyn.
  4. Mokre składniki przelewamy do suchych, mieszamy drewnianą łyżką, nie miksujemy.
  5. Dodajemy umyte, osuszone kulki porzeczek i ciasto delikatnie mieszamy.
  6. Nagrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem.
  7. Przelewamy ciasto do okrągłej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 40 minut.
  8. Wyjmujemy, studzimy na kratce przez 10 minut, zdejmujemy papier i studzimy ponownie.
  9. Podajemy po wystudzeniu.

Wskazówki:

Ciasto możemy zrobić z innymi drobnymi owocami w mieszanymi w ciasto lub np. z jabłkami czy śliwkami ułożonymi na wierzchu.
Z tego przepisu, bez dodatku owoców, możesz przygotować także ciasto, które po przekrojeniu wykorzystasz do przygotowania tortu.

Ciasto majonezowe z porzeczkami bez mleka, bez jajek, wegańskie
Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Ciasto majonezowe z porzeczkami"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.