W moim domu te placuszki robiłam już na śniadanie, obiad, a nawet podwieczorek. Mój alergik je uwielbia, sam potrafi je zrobić, bo nie trzeba tu niczego ważyć, proporcje łatwo zapamiętać, wystarczy zmieszać składniki i gotowe.
Skoro to takie proste, to jak je zrobić?
Zapraszam i życzę smacznego!
Jeżeli chcesz poznać więcej przepisów na tradycyjne dania w wersji dla alergików, skorzystaj z książek z serii “Mama Alergika Gotuje“!
Placuszki jogurtowe
(bez mleka, bez jajek, bez soi, bez cukru, wegańskie)
Składniki:
- 1 jogurt kokosowy
- tyle dowolnego napoju roślinnego ile wejdzie do kubka po jogurcie
- 1 i pół kubka po jogurcie, mąki orkiszowej jasnej lub pszennej bio
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- olej lub masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
- Do miski przekładamy zawartość jednego kubka jogurtu kokosowego, np. naturalnego (można użyć inny dozwolony jogurt).
- Do pustego kubka po jogurcie, wlewamy napój roślinny. U nas najlepiej sprawdza się orkiszowy lub sojowy naturalny. Napój przelewamy do miski z jogurtem.
- Do pustego kubeczka po jogurcie wsypujemy mąkę (u nas orkiszowa jasna lub pszenna bio). Mąkę tę przekładamy na sitko i przesiewamy bezpośrednio do pozostałych składników.
- Do miski wsypujemy też budyń, najlepiej waniliowy. Możemy dodać 40 g dowolnej skrobii i ziarenka z połowy laski wanilii.
- Wsypujemy łyżeczkę proszku do pieczenia i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej.
- Wszystkie składniki miksujemy lub bardzo dokładnie mieszamy łyżką.
- Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającym dnem, dodajemy odrobinę tłuszczu, nakładamy porcje placuszków o średnicy ok. 8-10 cm i smażymy z obu stron na rumiany kolor.
Wskazówki:
Podczas smażenia na cieście pojawią się pęcherzyki powietrza.
Smażymy na średnim ogniu.
Podajemy np. z sezonowymi owocami, polane ciepłą wegańską czekoladą.
2 komentarze to "Placuszki jogurtowe wegańskie"
Paula 1 maja 2024 (09:57)
A co zamiast budyniu?
Katarzyna Jankowska 1 maja 2024 (10:16)
dowolna skrobia w takiej samej ilości czyli 40 g