Niedzielne śniadanie powinno być wyjątkowe. Polecam więc przygotować te proste placuszki jogurtowo-dyniowe.
Jogurt naturalny, kokosowy jeszcze zdążycie kupić, dynię warto upiec dzisiaj, a rano wystarczy zmieszać składniki i pyszne śniadanie gotowe.
Przepis na jogurtowe zwykłe placuszki bezglutenowe znajdziesz na blogu.
Najwięcej sezonowych dań bez mleka, jajek, glutenu i cukru znajdziesz w książce “Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dania na jesień i zimę”.
Zapraszam do Sklepu MAG!
Placuszki jogurtowe dyniowe
(bez mleka, bez jajek, bez cukru, bez soi, wegańskie, orkiszowe)
Ilość: 25 szt. o średnicy 10 cm
Czas przygotowania: 15 minut +10 minut na odpoczynek ciasta
Składniki:
- 2 kubki jogurtu naturalnego kokosowego Planton (320 g)
- 2 kubki po jogurcie, napoju orkiszowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
- 2 pełne łyżki puree z pieczonej dyni np. Hokkaido
- 3,5 kubka po jogurcie, mąki orkiszowej typ 550-700
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia, bez fosforanów
Przygotowanie:
- Napój roślinny, jogurt kokosowy, syrop klonowy, ekstrakt z wanilii i puree z dyni umieszczamy w misce, krótko miksujemy do połączenia się składników.
- Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, miksujemy na gładkie ciasto, odstawiamy by odpoczęło przez 10 minut.
- Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającym dnem, z dodatkiem niewielkiej ilości oleju, wylewamy porcje ciasta i formujemy placuszki.
- Smażymy na średnim ogniu (u mnie 7 w kuchence indukcyjnej), z każdej ze stron na rumiany kolor.
- Placuszki podajemy od razu z dozwolonymi owocami czy z syropem klonowym.
Wskazówki:
Jogurt należy wyjąć z lodówki chociaż na 30 minut przed użyciem.
6 komentarzy to "Placuszki jogurtowe dyniowe"
Renata 23 sierpnia 2022 (11:16)
Dzień dobry,
W skladnikach nie znalazłam, ile mąki orkiszowej trzeba dodać.
Katarzyna Jankowska 25 sierpnia 2022 (09:38)
Jest informacja w składnikach : 3,5 kubka po jogurcie
Agata 30 sierpnia 2022 (06:53)
Czym można zastąpić mąkę orkiszową i mleko tak, żeby placuszki były w wersji bez glutenu?
Katarzyna Jankowska 1 września 2022 (19:18)
Proszę zainspirować się tym przepisem 🙂 https://mamaalergikagotuje.pl/bezglutenowe-weganskie-placuszki-bananowe/
Kinga 15 marca 2023 (16:36)
Czy te placuszki powinny być w środku mokre i ciągnące? Boje się, że wyszło surowe, a robiłam wg przepisu 😉
Katarzyna Jankowska 8 kwietnia 2023 (08:28)
Należą do tych wilgotniejszych ale na pewno nie powinny być surowe w środku.