Placuszki jogurtowe dyniowe

Niedzielne śniadanie powinno być wyjątkowe. Polecam więc przygotować te proste placuszki jogurtowo-dyniowe.

Jogurt naturalny, kokosowy jeszcze zdążycie kupić, dynię warto upiec dzisiaj, a rano wystarczy zmieszać składniki i pyszne śniadanie gotowe.

Przepis na jogurtowe zwykłe placuszki bezglutenowe znajdziesz na blogu.

Najwięcej sezonowych dań bez mleka, jajek, glutenu i cukru znajdziesz w książce “Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dania na jesień i zimę”.

Zapraszam do Sklepu MAG!

Placuszki jogurtowe dyniowe

(bez mleka, bez jajek, bez cukru, bez soi, wegańskie, orkiszowe)

Ilość: 25 szt. o średnicy 10 cm

Czas przygotowania: 15 minut +10 minut na odpoczynek ciasta

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Napój roślinny, jogurt kokosowy, syrop klonowy, ekstrakt z wanilii i puree z dyni umieszczamy w misce, krótko miksujemy do połączenia się składników.
  2. Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, miksujemy na gładkie ciasto, odstawiamy by odpoczęło przez 10 minut.
  3. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającym dnem, z dodatkiem niewielkiej ilości oleju, wylewamy porcje ciasta i formujemy placuszki.
  4. Smażymy na średnim ogniu (u mnie 7 w kuchence indukcyjnej), z każdej ze stron na rumiany kolor.
  5. Placuszki podajemy od razu z dozwolonymi owocami czy z syropem klonowym.

Wskazówki:

Jogurt należy wyjąć z lodówki chociaż na 30 minut przed użyciem.

Placuszki jogurtowe dyniowe bez mleka, bez jajek, wegańskie
Fot. Katarzyna Jankowska

4 komentarze to "Placuszki jogurtowe dyniowe"

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.