fbpx

Bezglutenowe wegańskie placuszki bananowe

Placuszki, pankejki i naleśniki to dania, które nasze dzieci lubią chyba najbardziej.

Stworzyłam ich już całe mnóstwo, ale mam zamiar wyczarować ich jeszcze więcej zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.

Możesz mi w tym pomóc!

W komentarzu pod wpisem napisz jakie placuszki byłyby dla Ciebie optymalne. Każdy ma inne ograniczenia w diecie, na inne składniki jest uczulony.

Szukasz swojego przepisu na idealne słodkie lub wytrawne placki?

Daj znać jakie składniki wykluczasz z diety albo jaki smak placków chcesz uzyskać.

Napisz do mnie!

Możesz to zrobić w komentarzu tu pod wpisem na blogu albo na Facebooku, a także wysyłając email na adres kjankowska26@gmail.com

Tymczasem zapraszam Cię po przepis na bezglutenowe wegańskie placuszki bananowe, które wyczarowałam na indywidualną prośbę mamy Bartka.

Daj znać czy Tobie też posmakowały 🙂

Placuszki bananowe

(wegańskie, bez glutenu, bez cukru)

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość: 9 szt. o ok. 10 cm średnicy

*Składniki:

  • 100 ml deseru konopnego/jogurtu Sojade lub jogurtu kokosowego np. Planton
  • 100 g banana
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (można pominąć)
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 50 g mąki z sorgo lub gryczanej niepalonej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej lub 75 g skrobi z tapioki
  • mała szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej lub 1 łyżeczka kamienia winnego
  • olej do smażenia

dodatkowo:

Przygotowanie:

  1. Jogurt, banan, sok z cytryny i syrop klonowy blendujemy na mus, dodajemy przesianą mąkę i skrobię, sodę i szczyptę soli.
  2. Miksujemy, odstawiamy na chwilę by ciasto odpoczęło.
  3. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju smażymy nieduże placki, rumienimy z każdej ze stron.
  4. Podajemy na ciepło z frużeliną owocową, z dżemem lub syropem klonowym.

Wskazówki:

Składniki mają mieć temperaturę pokojową.

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Bezglutenowe wegańskie placuszki bananowe"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.