Placuszki, pankejki i naleśniki to dania, które nasze dzieci lubią chyba najbardziej.
Stworzyłam ich już całe mnóstwo, ale mam zamiar wyczarować ich jeszcze więcej zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.
Możesz mi w tym pomóc!
W komentarzu pod wpisem napisz jakie placuszki byłyby dla Ciebie optymalne. Każdy ma inne ograniczenia w diecie, na inne składniki jest uczulony.
Szukasz swojego przepisu na idealne słodkie lub wytrawne placki?
Daj znać jakie składniki wykluczasz z diety albo jaki smak placków chcesz uzyskać.
Napisz do mnie!
Możesz to zrobić w komentarzu tu pod wpisem na blogu albo na Facebooku, a także wysyłając email na adres kjankowska26@gmail.com.
Przygotowałam już zestaw różnorodnych przepisów na gofry dla alergików, który znajdziesz w e-booku “30 przepisów na… GOFRY“. Teraz smak wakacji nad morzem będzie towarzyszyć Ci cały rok!
Tymczasem zapraszam Cię po przepis na bezglutenowe wegańskie placuszki bananowe, które wyczarowałam na indywidualną prośbę mamy Bartka.
Daj znać czy Tobie też posmakowały 🙂
Placuszki bananowe
(wegańskie, bez glutenu, bez cukru)
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość: 9 szt. o ok. 10 cm średnicy
*Składniki:
- 100 ml deseru konopnego/jogurtu Sojade lub jogurtu kokosowego np. Planton
- 100 g banana
- 1 łyżeczka soku z cytryny (można pominąć)
- 1 łyżka syropu klonowego
- 50 g mąki z sorgo lub gryczanej niepalonej
- 50 g skrobi ziemniaczanej lub 75 g skrobi z tapioki
- mała szczypta soli
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej lub 1 łyżeczka kamienia winnego
- olej do smażenia
dodatkowo:
- świeże owoce do ustrojenia
- frużelina owocowa np. jagodowa* str. 129 przepis z książki “Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na wiosnę i lato”.
- syrop klonowy
Przygotowanie:
- Jogurt, banan, sok z cytryny i syrop klonowy blendujemy na mus, dodajemy przesianą mąkę i skrobię, sodę i szczyptę soli.
- Miksujemy, odstawiamy na chwilę by ciasto odpoczęło.
- Na rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju smażymy nieduże placki, rumienimy z każdej ze stron.
- Podajemy na ciepło z frużeliną owocową, z dżemem lub syropem klonowym.
Wskazówki:
Składniki mają mieć temperaturę pokojową.
3 komentarze to "Bezglutenowe wegańskie placuszki bananowe"
Joanna 25 sierpnia 2020 (21:50)
Witam:) niestety wszystkie przepisy są do smażenia. Szukam przepisu na placuszki z piekarnika już tydzień ,który eliminuje banana ,jajo,mleko. Były dwie próby przekształcania przepisów -niestety nie udane:( Może Tobie się uda wyczarować
As 8 października 2020 (20:16)
Witam, proszę o przepis na placuszki dla 10- miesięcznego dziecka mającego alergie na mleko krowie, jogurty itp, mleko kozie, alergia na orzechy i jajka. Będę bardzo wdzięczna
Magdalena 5 lutego 2021 (10:25)
Placuszki wyszły obłędne! zamiast jogurtu zastosowałam śmietankę wegańską Planton bo akurat tylko to miałam na stanie w lodówce. Cudo! delikatne, pyszne, jadłam bez żadnych dodatków bo są po prostu idealne same w sobie. Dziękuję za podzielenie się tym przepisem <3