fbpx

Wegańska sałatka z ciecierzycy, pasta ciecierzycowa do wrapów

Bardzo często tak jest, że wyczarowuję jedno danie a potem okazuje się, że na jego podstawie mogę zrobić jeszcze kilka innych.

Tak było właśnie z sałatką na bazie ciecierzycy, którą przygotowałam na wzór tradycyjnej sałatki tabbouleh ale z myślą o tradycyjnej polskiej sałatce jarzynowej 🙂

Składniki, których użyłam czyli ogórek, pomidor i natka pietruszki to jedne z głównych właśnie w libańskiej tabbouleh, ale zamiast kaszy bulgur dałam ciecierzycę.

Potem uznałam, że bardziej po polsku będzie jeśli dodam do niej majonez i groszek. A na koniec rozgniotłam większość ciecierzycy i zrobiłam pastę, której użyłam do wypełenienia wrapów.

Jedząc te wrapy pomyślałam sobie, że można było dodać jeszcze czerwoną paprykę i że to świetna pasta także do naleśników.

Jak widać powstały trzy dania z jednej koncepcji.

Sałatka naprawdę w smaku przypomina polską jarzynową mimo, że bez marchewki i ziemniaków.

Koniecznie wypróbuj i się przekonaj.

P.S. Popełniłam błąd bo pokroiłam ogórki i pomidora w całości i w postaci pasty ta sałatka była zbyt wilgotna jak na mój gust. Dlatego w przepisie zalecam już pokrojenie warzyw bez części nasiennej.

Jeśli nie możesz stosować wegańskich gotowych majonezów, bo w ich składzie znajdujesz niedozwolone produkty, zrób własny majonez z fasoli lub z wody po ciecierzycy.

Ten idealny majonez znajdziesz w moim e-booku pt. Dania nie tylko na Wielkanoc.

Czekam na Twój komentarz pod przepisem i życzę Smacznego!

Sałatka z ciecierzycy

Pasta do wrapów

(wegańska, bez glutenu, bez cukru)

Ilość: ok. 400 g

Składniki:

  • 240 g ciecierzycy ugotowanej lub z zalewy
  • 2 ogórki gruntowe większe
  • 1 mięsisty duży pomidor
  • 2-3 łyżki zielonego groszku
  • szczypiorek
  • natka pietruszki lub kolendra
  • sól himalajska drobna
  • pieprz mielony
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka majonezu wegańskiego

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę odsączamy z zalewy, umieszczamy w misce, ¾ ziaren rozdrabniamy widelcem.
  2. Ogórki myjemy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w drobną kostkę, dodajemy do ciecierzycy.
  3. Pomidor myjemy, kroimy w grubsze plastry, wyjmujemy nasiona, miąższ kroimy w kostkę, przekładamy do miski.
  4. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek i/lub drobno posiekaną natką pietruszki.
  5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majonezem i sokiem z cytryny, mieszamy.

Wskazówki:

Jeśli pozostawimy ciecierzycę w całości sałatka zachowa bardziej chrupiącą strukturę.

Rozgnieciona ciecierzyca wraz z innymi dodatkami stanowi pastę, idealną do wypełnienia tortilli czy naleśników.

Do sałatki możemy dodać inne dozwolone składniki jak kukurydzę z zalewy, zielony groszek czy czerwoną paprykę.

Możemy pominąć szczypiorek i natkę, a całość doprawić np. kminem rzymskim czy ostrą papryką, jeśli są dozwolone w diecie.

Zamiast majonezu możemy użyć oliwę z oliwek lub w wersji pasty dozwolony jogurt roślinny.

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Wegańska sałatka z ciecierzycy, pasta ciecierzycowa do wrapów"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.