Bardzo często tak jest, że wyczarowuję jedno danie a potem okazuje się, że na jego podstawie mogę zrobić jeszcze kilka innych.
Tak było właśnie z sałatką na bazie ciecierzycy, którą przygotowałam na wzór tradycyjnej sałatki tabbouleh, ale z myślą o tradycyjnej polskiej sałatce jarzynowej 🙂
Składniki, których użyłam czyli ogórek, pomidor i natka pietruszki to jedne z głównych właśnie w libańskiej tabbouleh, ale zamiast kaszy bulgur dałam ciecierzycę.
Potem uznałam, że bardziej po polsku będzie jeśli dodam do niej majonez i groszek. A na koniec rozgniotłam większość ciecierzycy i zrobiłam pastę, której użyłam do wypełenienia wrapów.
Jedząc te wrapy pomyślałam sobie, że można było dodać jeszcze czerwoną paprykę i że to świetna pasta także do naleśników.
Jak widać powstały trzy dania z jednej koncepcji.
Ta wegańska sałatka z ciecierzycy naprawdę w smaku przypomina polską jarzynową mimo, że bez marchewki i ziemniaków.
Koniecznie wypróbuj i się przekonaj.
P.S. Popełniłam błąd, bo pokroiłam ogórki i pomidora w całości i w postaci pasty ta sałatka była zbyt wilgotna jak na mój gust. Dlatego w przepisie zalecam już pokrojenie warzyw bez części nasiennej.
Jeśli nie możesz stosować wegańskich gotowych majonezów, bo w ich składzie znajdujesz niedozwolone produkty, zrób własny majonez z fasoli lub z wody po ciecierzycy.
Przepis np. na majonez z białej fasoli znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje, podobnie jak 14 innych dań odpowiednich na Wielkanoc z alergikiem. Kolejnych 7, zupełnie nowych przepisów czeka na Ciebie w sezonowym e-booku “Dania na Wielkanoc i nie tylko“. E-book zniknie ze sklepu MAG wraz z końcem kwietnia 2023 r., więc nie czekaj z zakupami!
Zachęcam do zapoznania się z pakietem dwóch MAGicznych książek.
Czekam na Twój komentarz pod przepisem i życzę Smacznego!
Wegańska sałatka z ciecierzycy
Pasta do wrapów
(wegańska, bez glutenu, bez cukru)
Ilość: ok. 400 g
Składniki:
- 240 g ciecierzycy ugotowanej lub z zalewy
- 2 ogórki gruntowe większe
- 1 mięsisty duży pomidor
- 2-3 łyżki zielonego groszku
- szczypiorek
- natka pietruszki lub kolendra
- sól himalajska drobna
- pieprz mielony
- sok z cytryny
- 1 łyżka majonezu wegańskiego
Przygotowanie:
- Ciecierzycę odsączamy z zalewy, umieszczamy w misce, ¾ ziaren rozdrabniamy widelcem.
- Ogórki myjemy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w drobną kostkę, dodajemy do ciecierzycy.
- Pomidor myjemy, kroimy w grubsze plastry, wyjmujemy nasiona, miąższ kroimy w kostkę, przekładamy do miski.
- Dodajemy drobno posiekany szczypiorek i/lub drobno posiekaną natką pietruszki.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majonezem i sokiem z cytryny, mieszamy.
Wskazówki:
Jeśli pozostawimy ciecierzycę w całości sałatka zachowa bardziej chrupiącą strukturę.
Rozgnieciona ciecierzyca wraz z innymi dodatkami stanowi pastę, idealną do wypełnienia tortilli czy naleśników.
Do sałatki możemy dodać inne dozwolone składniki jak kukurydzę z zalewy, zielony groszek czy czerwoną paprykę.
Możemy pominąć szczypiorek i natkę, a całość doprawić np. kminem rzymskim czy ostrą papryką, jeśli są dozwolone w diecie.
Zamiast majonezu możemy użyć oliwę z oliwek lub w wersji pasty dozwolony jogurt roślinny.
No Replies to "Wegańska sałatka z ciecierzycy, pasta ciecierzycowa do wrapów"