fbpx

Łosoś pieczony w piekarniku

Łosoś pieczony w piekarniku robi się właściwie sam.

To proste danie przygotujemy w 30 minut. Idealne na piątkowy obiad.

Podałam go na liściach młodego jarmużu z dodatkiem ugotowanej kaszy jaglanej.

Więcej inspiracji na przeróżne dania znajdziesz w moich książkach z serii Mama Alergika Gotuje. Kliknij tutaj.

Takie danie alergicy mogą jeść raz na 4-5 dni z uwagi na wysoki poziom histaminy.

Uczuleni na dorsza mogą zareagować także na inne gatunki ryb w tym na łososia.

Zapraszam i życzę Smacznego

Łosoś pieczony w piekarniku

(bez glutenu, bez mleka, bez jajek, bez cukru)

Czas przygotowania: 30-40 minut

Ilość: 1 porcja

Składniki:

  • filet z łososia ze skórą ok. 250 g
  • 1 plasterek cytryny
  • kilka kropli soku z cytryny
  • sól himalajska różowa drobna
  • 1 łyżeczka oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek

dodatkowo:

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C w opcji z termoobiegiem
  2. Porcję łososia płuczemy pod zimną bieżącą wodą
  3. Pensetą wyjmujemy wyczuwalne na powierzchni ości
  4. Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym i układamy na arkuszu papieru do pieczenia
  5. Rybę solimy, skrapiamy sokiem z cytryny, smarujemy olejem, na wierzch układamy plasterek cytryny
  6. Papier zwijamy owijając rybę na kształt „cukierka”
  7. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut
  8. Ostrożnie wyjmujemy z piekarnika, odwijamy papier, porcję łososia przekładamy na talerz
  9. Podajemy np. z ugotowaną kaszą jaglaną i jarmużem

Jak przygotować jarmuż?

Liście jarmużu odrywamy od łodygi, myjemy, osuszamy na durszlaku, przekładamy na patelnię z dodatkiem 1 łyżeczki oleju np. z pestek winogron, smażymy krótką chwilę, do momentu aż liście zmiękną, skrapiamy je sokiem z cytryny i oprószamy delikatnie solą. Wykładamy na talerz.

Fot. Katarzyna Jankowska

1 Reply to "Łosoś pieczony w piekarniku"

  • comment-avatar
    Pietrucha 2 września 2020 (10:20)

    Bardzo fajny pomysł na przyrządzenie rybki

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.