Zupa warzywna z kaszą jaglaną

Kolejna prosta zupa warzywna, smaczna i delikatna, którą polubią najmłodsi.

Główne składniki są takie same jak w Zielonej zupie MAG, na którą przepis znajduje się w mojej książce “Mama Alergika Gotuje z Dziećmi. Sezon wiosna-lato”.

Cebulę i czosnek najlepiej pominąć w okresie pylenia traw i chwastów. Słodki batat można zastąpić marchewką lub dynią, o ile są dozwolne w diecie

Zapraszam i życzę Smacznego

Zupa warzywna z kaszą jaglaną

(wegańska, bezglutenowa, bez cukru)

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość: 1 l

Składniki:

  • 1 większa kalarepa ok. 200 g
  • ½ batatu ok. 100 g
  • 1/2 brokułu ok 100 g
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • sól himalajska różowa drobna
  • 1 mała cebula (można pominąć)
  • ½ ząbka czosnku (można pominąć)
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • ok. 750 ml gorącej przegotowanej wody
  • 100-150 g ugotowanej nas sypko kaszy jaglanej
  • sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej w garnku olej, dodaj pokrojoną cebulę, czosnek, kalarepę i batat, wymieszaj, podsmażaj przez minutę, dolej gorącej wody, dodaj kurkumę i sól
  2. Gotuj ok. 10-15 minut aż warzywa będą prawie miękkie
  3. Dodaj brokuł i gotuj maksymalnie 4 minuty, zmiksuj wszystkie składniki przy użyciu ręcznego blendera
  4. Dodaj ugotowaną kaszę jaglaną, krótko i delikatnie zblenduj ją w zupie 
  5. Zupę dopraw sokiem z cytryny 

Wskazówki:

Do zupy można wykorzystać kaszę ugotowaną dzień wcześniej.

Kaszę dodawaj stopniowo, w zależności jak gęstą zupę chcesz uzyskać.

Fot. Katarzyna Jankowska

 

No Replies to "Zupa warzywna z kaszą jaglaną"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.