Kolejna prosta zupa, tym razem warzywna z kaszą jaglaną, smaczna i delikatna, którą polubią najmłodsi.
Główne składniki są takie same jak w Zielonej zupie MAG, na którą przepis znajduje się w mojej książce “Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dania na wiosnę i lato”.
Cebulę i czosnek najlepiej pominąć w okresie pylenia traw i chwastów. Słodki batat można zastąpić marchewką lub dynią, o ile są dozwolne w diecie
Zapraszam i życzę Smacznego
Zupa warzywna z kaszą jaglaną
(wegańska, bezglutenowa, bez cukru)
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość: 1 l
Składniki:
- 1 większa kalarepa ok. 200 g
- ½ batatu ok. 100 g
- 1/2 brokułu ok 100 g
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- sól himalajska różowa drobna
- 1 mała cebula (można pominąć)
- ½ ząbka czosnku (można pominąć)
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- ok. 750 ml gorącej przegotowanej wody
- 100-150 g ugotowanej nas sypko kaszy jaglanej
- sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
- Rozgrzej w garnku olej, dodaj pokrojoną cebulę, czosnek, kalarepę i batat, wymieszaj, podsmażaj przez minutę, dolej gorącej wody, dodaj kurkumę i sól
- Gotuj ok. 10-15 minut aż warzywa będą prawie miękkie
- Dodaj brokuł i gotuj maksymalnie 4 minuty, zmiksuj wszystkie składniki przy użyciu ręcznego blendera
- Dodaj ugotowaną kaszę jaglaną, krótko i delikatnie zblenduj ją w zupie
- Zupę dopraw sokiem z cytryny
Wskazówki:
Do zupy można wykorzystać kaszę ugotowaną dzień wcześniej.
Kaszę dodawaj stopniowo, w zależności jak gęstą zupę chcesz uzyskać.
No Replies to "Zupa warzywna z kaszą jaglaną"