Duże porcje kalafiora zwykle gotuję, tym razem postanowiłam upiec cały kalafior w piekarniku.
Zastanawiałam się jak go doprawić i wymieszałam słodko-kwaśną marynatę, która nadała potrawie ciekawy smak.
Żeby kalafior nie wysechł podczas pieczenia owinęłam go papierem do pieczenia i smarowałam marynatą od czasu do czasu.
Kalafior pieczony poleca się jako samodzielne wegańskie danie, np. z dodatkiem ulubionego hummusu lub jako dodatek do obiadu.
Zapraszam i życzę Smacznego.
Kalafior pieczony
(wegański, bezglutenowy, bez cukru)
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość: 1 sztuka
Składniki:
- 1 kalafior
na marynatę:
- 1 łyżka melasy z chleba świętojańskiego
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki mleka jaglanego
- ½ łyżeczki soli himalajskiej
dodatkowo:
- papier do pieczenia
- naczynie żaroodporne
Przygotowanie:
- Nagrzewamy piekarnik do 200°C w opcji z termoobiegiem.
- Kalafior oczyszczamy z liści i twardych części, myjemy, osuszamy.
- Przygotowujemy marynatę: łączymy ze sobą składniki, mieszamy.
- W naczyniu żaroodpornym rozkładamy papier do pieczenia, na jego środek układamy kalafior, przy pomocy pędzelka smarujemy go dokładnie przygotowaną marynatą, wpuszczając płyn także między różyczki.
- Papier zawijamy robiąc sakiewkę (nie będzie szczelna), związujemy sznureczkiem.
- Wkładamy naczynie do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut.
- Odkrywamy papier, zmniejszamy temperaturę do 170°C i pieczemy kolejne 10-15 minut z ustawieniem grill-termoobieg, żeby kalafior przyrumienić. Od czasu do czasu smarujemy kalafior płynem, który się wytworzy podczas pieczenia.
- Ostrożnie wyjmujemy naczynie z piekarnika.
- Pieczony kalafior podajemy jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie z ulubionym hummusem.
przed pieczeniem
No Replies to "Kalafior pieczony"