Kalafior pieczony

Duże porcje kalafiora zwykle gotuję, tym razem postanowiłam upiec cały kalafior w piekarniku.

Zastanawiałam się jak go doprawić i wymieszałam słodko-kwaśną marynatę, która nadała potrawie ciekawy smak.

Żeby kalafior nie wysechł podczas pieczenia owinęłam go papierem do pieczenia i smarowałam marynatą od czasu do czasu.

Kalafior pieczony poleca się jako samodzielne wegańskie danie, np. z dodatkiem ulubionego hummusu lub jako dodatek do obiadu.

Zapraszam i życzę Smacznego.

Kalafior pieczony

(wegański, bezglutenowy, bez cukru)

Czas przygotowania: 40 minut

Ilość: 1 sztuka

Składniki:

  • 1 kalafior

na marynatę:

  • 1 łyżka melasy z chleba świętojańskiego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki mleka jaglanego
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej

dodatkowo:

  • papier do pieczenia
  • naczynie żaroodporne

Przygotowanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 200°C w opcji z termoobiegiem.
  2. Kalafior oczyszczamy z liści i twardych części, myjemy, osuszamy.
  3. Przygotowujemy marynatę: łączymy ze sobą składniki, mieszamy.
  4. W naczyniu żaroodpornym rozkładamy papier do pieczenia, na jego środek układamy kalafior, przy pomocy pędzelka smarujemy go dokładnie przygotowaną marynatą, wpuszczając płyn także między różyczki.
  5. Papier zawijamy robiąc sakiewkę (nie będzie szczelna), związujemy sznureczkiem.
  6. Wkładamy naczynie do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut.
  7. Odkrywamy papier, zmniejszamy temperaturę do 170°C i pieczemy kolejne 10-15 minut z ustawieniem grill-termoobieg, żeby kalafior przyrumienić. Od czasu do czasu smarujemy kalafior płynem, który się wytworzy podczas pieczenia.
  8. Ostrożnie wyjmujemy naczynie z piekarnika.
  9. Pieczony kalafior podajemy jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie z ulubionym hummusem.

Fot. Katarzyna Jankowska

przed pieczeniem

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Kalafior pieczony"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.