Surówka z młodej białej kapusty to klasyczny smak dzieciństwa.
Przygotowuję ją podobnie jak większość z Was, z dodatkiem oliwy, soli i soku z cytryny. Nie dodaję jednak marchewki, gdyż surowa marchew jest zabroniona w diecie mojego alergika.
Doprawiam surówkę różnymi olejami np. olejem lnianym, oliwą z oliwek lub uniwersalnym w smaku olejem z pestek winogron.
W okresie pylenia traw przygotowuję ją dla mojego alergika bez koperku.
Zapraszam i życzę Smacznego
Surówka z białej kapusty
(wegańska, bezglutenowa, bez cukru)
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki:
- 1/2 główki młodej białej kapusty
- 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
- 2 łyżki oleju lnianego lub z pestek winogron
- sok z cytryny do smaku
- sól himalajska różowa, drobna do smaku
Przygotowanie:
- Kapustę oczyszczamy z uszkodzonych liści, opłukujemy zimną wodą
- Drobno siekamy nożem lub przy pomocy mandoliny, umieszczamy w misce, lekko ugniatamy dłonią
- Dodajemy drobno pokrojony koperek
- Doprawiamy olejem, solą i sokiem z cytryny
- Podajemy do obiadu
No Replies to "Surówka z białej kapusty"