Surówka z białej kapusty

Surówka z młodej białej kapusty to klasyczny smak dzieciństwa.

Przygotowuję ją podobnie jak większość z Was, z dodatkiem oliwy, soli i soku z cytryny. Nie dodaję jednak marchewki, gdyż surowa marchew jest zabroniona w diecie mojego alergika.

Doprawiam surówkę różnymi olejami np. olejem lnianym, oliwą z oliwek lub uniwersalnym w smaku olejem z pestek winogron.

W okresie pylenia traw przygotowuję ją dla mojego alergika bez koperku.

Zapraszam i życzę Smacznego

Surówka z białej kapusty

(wegańska, bezglutenowa, bez cukru)

Czas przygotowania: 10 minut

Ilość: 3 porcje

Składniki:

  • 1/2 główki młodej białej kapusty
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
  • 2 łyżki oleju lnianego lub z pestek winogron
  • sok z cytryny do smaku
  • sól himalajska różowa, drobna do smaku

Przygotowanie:

  1. Kapustę oczyszczamy z uszkodzonych liści, opłukujemy zimną wodą
  2. Drobno siekamy nożem lub przy pomocy mandoliny, umieszczamy w misce, lekko ugniatamy dłonią
  3. Dodajemy drobno pokrojony koperek
  4. Doprawiamy olejem, solą i sokiem z cytryny
  5. Podajemy do obiadu
Surówka z białej kapusty wegańska, bez glutenu, bez cukru

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Surówka z białej kapusty"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.