Batony energetyczne Super Krówka

Zima nie odpuszcza, nadchodzą mroźne dni!

Warto pomyśleć o energetycznym wzmocnieniu organizmu. Batony energetyczne, które przygotowałam wykorzystując Super Krówki są zdrową i smaczną propozycję na drugie śniadanie do szkoły, przed treningiem sportowym czy podczas podróży.

Posmakowały mojej rodzinie i bardzo szybko zniknęły z talerza.

Wegańskie krówki, powstałe na bazie cukru kokosowego i mleka kokosowego można zjeść tak po prostu. Są wciągające i same w sobie energetyczne. Wykorzystując je jednak do wypieku batonów pełnych wartościowych ziaren amarantusa, bezglutenowych płatków owsianych i bananów, spożytkujemy je jednak ciekawiej i zdrowiej.

Super Krówki występują w kilku smakach, każdy jest ciekawy, a nasze ulubione to bananowe i kakaowe.

Zapraszam po przepis i życzę dużo energii! 

Batony energetyczne Super Krówka

(bezglutenowe, wegańskie)

Czas przygotowania: 15 minut + 10 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Ilość: 16 szt. (ok. 4 cm kwadraty)

Składniki:

  • 100 g krówek o smaku toffi firmy Super Krówka
  • 100 ml mleka owsianego bezglutenowego lub ryżowego
  • 2 banany (150 g po obraniu)
  • 100 ml oleju z pestek winogron lub kokosowego
  • 125 g płatków owsianych bezglutenowych 
  • 50 g mąki amarantusowej Amarello
  • 25 g amarantusa ekspandowanego Amarello
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Krówki kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w niedużym garnku, zalewamy mlekiem roślinnym, podgrzewamy na średnim ogniu do momentu uzyskania gładkiego płynu (ok.5 minut).
  2. Banany kroimy w plasterki, umieszczamy w stalowej misce, dodajemy jeszcze ciepło „mleko krówkowe” i olej, miksujemy na gładką masę.
  3. Do drugiej miski wsypujemy płatki, mąkę z amarantusa, amarantus ekspandowany, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i nasiona chia, mieszamy.
  4. Przelewamy mokre składniki do suchych, dokładnie mieszamy, odstawiamy na 10 minut.
  5. Nagrzewamy piekarnik do 170°C.
  6. Żaroodporne naczynie wykładamy papierem do pieczenia, ciasto przekładamy na papier, równomiernie rozprowadzamy w naczyniu.
  7. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 30 minut, wyjmujemy, studzimy, kroimy po wystudzeniu.

Wskazówki:

Można zrezygnować z amarantusa ekspandowanego i dołożyć więcej mąki amarantusowej lub płatków. Ważne żeby konsystencja ciasta była zwarta i kleista. Jeśli wyszło za suche trzeba dolać więcej mleka a nawet wody. 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska