Zima nie odpuszcza, nadchodzą mroźne dni!
Warto pomyśleć o energetycznym wzmocnieniu organizmu. Batony energetyczne, które przygotowałam wykorzystując Super Krówki są zdrową i smaczną propozycję na drugie śniadanie do szkoły, przed treningiem sportowym czy podczas podróży.
Posmakowały mojej rodzinie i bardzo szybko zniknęły z talerza.
Wegańskie krówki, powstałe na bazie cukru kokosowego i mleka kokosowego można zjeść tak po prostu. Są wciągające i same w sobie energetyczne. Wykorzystując je jednak do wypieku batonów pełnych wartościowych ziaren amarantusa, bezglutenowych płatków owsianych i bananów, spożytkujemy je jednak ciekawiej i zdrowiej.
Super Krówki występują w kilku smakach, każdy jest ciekawy, a nasze ulubione to bananowe i kakaowe.
Zapraszam po przepis i życzę dużo energii!
Batony energetyczne Super Krówka
(bezglutenowe, wegańskie)
Czas przygotowania: 15 minut + 10 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość: 16 szt. (ok. 4 cm kwadraty)
Składniki:
- 100 g krówek o smaku toffi firmy Super Krówka
- 100 ml mleka owsianego bezglutenowego lub ryżowego
- 2 banany (150 g po obraniu)
- 100 ml oleju z pestek winogron lub kokosowego
- 125 g płatków owsianych bezglutenowych
- 50 g mąki amarantusowej Amarello
- 25 g amarantusa ekspandowanego Amarello
- 2 łyżki nasion chia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Krówki kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w niedużym garnku, zalewamy mlekiem roślinnym, podgrzewamy na średnim ogniu do momentu uzyskania gładkiego płynu (ok.5 minut).
- Banany kroimy w plasterki, umieszczamy w stalowej misce, dodajemy jeszcze ciepło “mleko krówkowe” i olej, miksujemy na gładką masę.
- Do drugiej miski wsypujemy płatki, mąkę z amarantusa, amarantus ekspandowany, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i nasiona chia, mieszamy.
- Przelewamy mokre składniki do suchych, dokładnie mieszamy, odstawiamy na 10 minut.
- Nagrzewamy piekarnik do 170°C.
- Żaroodporne naczynie wykładamy papierem do pieczenia, ciasto przekładamy na papier, równomiernie rozprowadzamy w naczyniu.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 30 minut, wyjmujemy, studzimy, kroimy po wystudzeniu.
Wskazówki:
Można zrezygnować z amarantusa ekspandowanego i dołożyć więcej mąki amarantusowej lub płatków. Ważne żeby konsystencja ciasta była zwarta i kleista. Jeśli wyszło za suche trzeba dolać więcej mleka a nawet wody.
No Replies to "Batony energetyczne Super Krówka"