Amarantus
czyli szarłat, należy do najstarszych roślin uprawianych na świecie. Jego niezwykłe walory odżywcze docenili wcześniej Inkowie, Majowie i Aztekowie. Ze względu na skład chemiczny i wartość odżywczą, amarantus jest nazywany rośliną XXI wieku.
- Zawiera dużą ilość błonnika, który odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym żywieniu człowieka. Jest ona trzykrotnie większa niż w ziarnie pszenicy czy żyta
- Zawiera także substancje opóźniające procesy starzenia takie jak skwaleny oraz antyoksydanty, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, wspomagają w oczyszczaniu się z toksyn przemysłowych i opóźniają procesy starzenia się komórek
- Nie zawiera glutenu, może być składnikiem diety dzieci chorych na celiakię, (podobno u niektórych osób z celiakią mogą wystąpić objawy nadwrażliwości na amarantus, ponieważ zawiera on dość dużo szczawianów)
- Jest bogaty w wapń, zalecany dla kobiet w ciąży i sportowców
- To doskonałe źródło błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera większe ilości składników tłuszczowych niż pszenica, jęczmień, żyto czy owies. Są to szczególnie cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak: linolowy (62%), oleinowy (20%), linolenowy (1,1%), arachidonowy (0,7%), lignocerynowy (0,3%) oraz nasycone kwasy tłuszczowe takie jak kwas palmitynowy (13,4%) (ich obecność w znacznym stopniu przyczynia się do poprawy zdrowia, a zwłaszcza do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi)
- 100 gram nasion amarantusa pokrywa 1/3 dziennego zapotrzebowania na magnez, czyli więcej niż w przypadku szpinaku
- Pod względem obecności witamin z grupy B oraz witamin C, A i E są to ilości porównywalne z innymi zbożami
- Zawartość skrobi w nasionach szarłatu w zależności od gatunku wynosi 48-69%. Stwierdzono, że jest ona łatwiej trawiona i przyswajana niż skrobia prosa, a ponadto wykazuje wysoką rozpuszczalność i stosunkowo niską siłę pęcznienia
- Zawiera dużo żelaza i potasu
Wykorzystanie:
- Jako dodatek do pieczywa (dodatek mąki z szarłatu do ciast chlebowych przede wszystkim wzbogaca pieczywo w wysokowartościowe składniki odżywcze m.in. białko zasobne w aminokwasy, przyspiesza proces fermentacji ciasta, zwiększa objętość gotowego pieczywa oraz wpływa na przedłużenie jego świeżości)
- Mąka jako dodatek do wypieków (muffiny, gofry ok. 20% ilości mąki)
- Nasiona – do wyrobów ciastek typu sezamki (w przypadku sezamek nasiona szarłatu mogą z powodzeniem w całości zastąpić ziarno sezamowe, nie zmieniając przy tym ich walorów smakowych i jakościowych)
- W formie płatków można go dodawać do zup czy warzyw
- Popping, jako dodatek do owsianki, wypieków, czy deserów owocowych
2 komentarze to "Amarantus - MAGiczny Produkt"
Zielona Shamandura 22 lipca 2013 (22:20)
Dzięki za tak dokładne informacje! Uwielbiam amarantus i jemy go z synkiem prawie codziennie, ale myślałam o nim głównie jako o źródle żelaza a tu się okazuję, że powodów aby go jeść mam jeszcze więcej 😉
Mama Alergika 23 lipca 2013 (18:56)
Zielona Shamandura; Dziękuję za odwiedziny i komentarz. Ja uwielbiam smak i zapach amarantusa. Niebawem nowe MAGiczne Produkty, zapraszam:)