W dniach 21-23 października 2016 r. po raz trzeci, odbędzie się najważniejsze wydarzenie w Polsce poświęcone alergii, nietolerancji pokarmowej, a także zdrowemu i ekologicznemu stylowi życia czyli targi Dni Alergii.
W tym roku spotykamy się w Centrum Targowo-Kongresowym PTAK WARSAW EXPO w Nadarzynie, do którego dowiozą zainteresowanych darmowe autobusy. Tu znajdziecie rozkład jazdy autobusów.
Zapraszam po więcej szczegółów
Dni Alergii i Ecorganica 2016
DNI ALERGII wraz z towarzyszącym mu projektem ECORGANICA to kompleksowe wydarzenie skierowane nie tylko do alergików i branży, ale do wszystkich osób, które świadomie podchodzą do swojego życia i zdrowia, pragną zapoznać się z nowościami na rynku, spotkać z ekspertami, lub czują potrzebę, by coś zmienić w sposobie odżywiania, myślenia, czy dbania o siebie.
W tym roku wydarzenie zostało wydłużone o jeden dzień (piątek, 21 października) poświęcony spotkaniom branżowym. Tak, jak w latach ubiegłych, Dni Alergii to trzy główne przenikające się i współgrające ze sobą sektory:
GLUTEN & FREE FROM: żywność i napoje bez glutenu, bez laktozy i innych alergenów
SKIN CARE: dermokosmetyki, kosmetyki pielęgnacyjne, odzież specjalistyczna
HOME, HEALTH CARE&MED: sprzęt AGD i medyczny, środki czystości, pościel, środki na roztocza, placówki medyczne, ośrodki wypoczynkowe,
oraz projekt ECORGANICA, czyli targi zdrowych i ekologicznych produktów: produkty naturalne, ekologiczne, organiczne oraz vege, strefa wykładów EKO-NATURA poświęcona spotkaniom z ekspertami żywienia, lekarzami, specjalistami z zakresu profilaktyki zdrowia i coachami.
Oprócz bogatej oferty wystawców i możliwości zrobienia zakupów u najbardziej uznanych producentów i dystrybutorów, organizatorzy przygotowali wiele atrakcji dla zwiedzających i bogaty program merytoryczny zarówno dla branży, jak i dla zwiedzających pod nazwą Akademia Dni Alergii.
Piątek to tzw. dzień branżowy, podczas którego profesjonaliści będą mogli skorzystać z wykładów i spotkań prowadzonych m.in. przez Karola Przybylaka z Biokurier, Instytut Mikroekologii, SGGW czy Jagiellońskie Centrum Innowacji.
W strefie warsztatowej odbędzie się gotowanie z Jankiem Paszkowskim, Jolą Słomą i Mirkiem Trymbulakiem z Atelier Smaku oraz firmą Schär.
Wszystkie stoiska będą otwarte, więc każdy może przyjść i skorzystać z oferty targów także już w piątek.
Co się będzie działo podczas targów w sobotę i niedzielę?
Wykłady w strefie MED wygłoszą znamienici eksperci:
Prof. Maciej Kaczmarski, Prof. Bolesław Samoliński, dr Lidia Ruszkowska, dr Anna Nowicka i dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska (UJ).
Poruszony będzie temat wstrząsu anafilaktycznego, obalone zostaną mity związane z AZS, odbędą się rozmowy o alergiach wziewnych i nietolerancji laktozy.
Na otwartej scenie odbędą się debaty eksperckie, które ze swoimi gośćmi przez dwa dni poprowadzi Żaneta Geltz z Magazynu Hipoalergiczni. Wśród nich m.in Prof. Krzysztof Buczyłko, dr Mirosław Mastej, dr Danuta Myłek, dr hab Grażyna Iwanowicz – Palus, pedagog Anna Osińska, położne Ewa Janiuk i Bożena Kulesza-Brończyk, położna praktykująca w Grenlandii Jolanta Peterse, Ewa Daniel i Lene Still z Allergy Certified, dietetycy – Dorota Łapa, Anna Krasucka i Piotr Tyszewski.
Będzie o czytaniu etykiet, nietolerancji histaminy, astmie i alergii na mleko. Dowiecie się także jak urządzić bezpieczny pokój dla alergika, ułożyć menu dla ucznia i wybierać tłuszcze bezpieczne do smażenia.
Trzecia strefa to spotkania dotyczące m.in. choroby Hashimoto, suplementacji przy nietolerancjach i świadomych wyborów konsumenckich oraz warsztaty Fundacji Szczęśliwi bez Cukru i warsztaty przygotowywania eko środków czystości prowadzone przez Jolantę Wrześińską z portalu Ekorodzice.pl.
Czeka nas oczywiście wspólne gotowanie.
Odbędę się dwudniowe warsztaty z MAG!
Spotykamy się w sobotę o 11:30-13:30 w strefie Cook&Fun1.
Przygotujemy zdrowe słodkości, których jeszcze nie znacie z moich książek czy bloga. Wszystkie dania wyczarujemy w wersji bezpiecznej dla celiaków, bazując na produktach z przekreślonym kłosem, które dostarczy nam firma Pro-Bio. Oczywiście nasze słodkości pozbawione będą mleka, jajek, soi, orzechów, miodu, selera. Kakao zamienimy na bogaty w wapń karob przywieziony przez firmę Bakra – zdrowie płynące z natury. Zrobimy wegańskie, bezglutenowe pyszności bez cukru i głównie bez pieczenia.
W niedzielę 23.10 br. spotykamy się także o 11:30 ale w strefie Cooc&Fun2.
To dzień ekologicznych warzyw i owoców, które dostarczy nam warszawski BioBazar. Przygotujemy z nich proste, zdrowe dania obiadowo-kolacyjne. Wykorzystamy w naszej kuchni japońskie mandoliny i spiralizery od Benriner, przy pomocy których wyczarujemy między innymi cukiniowe spaghetti oraz cieniutkie warzywne chipsy.
W warsztatach wezmą udział 4 osoby, które zapiszą się według instrukcji podanej w wydarzeniach na FB.
W sobotę TUTAJ!
Uczestnicy warsztatów jak co roku otrzymają wiele prezentów, ufundowanych przez MAG i sponsorów produktowych.
Przybądźcie licznie by skosztować wszystkiego co ugotujemy. Przebieg naszych działań będzie można obserwować ze specjalnie przygotowanej strefy. Dla zwiedzających, obserwujących nasz pokaz przygotowałam mini konkursy, podczas których będzie można wygrać moje książki i nagrody od sponsorów.
Oprócz warsztatów z MAG w tym roku do garnka będzie można zajrzeć także Beacie Sadowskiej, dziennikarce i autorce książek m.in. “I jak tu nie jeść!”, ” I jak tu nie biegać!”, Dariuszowi Kuźniakowi, finaliście TOP CHEF, Atelier Smaku i Erykowi Wałkowiczowi z ErVEgan. Także firma Schär przygotowała dwa pokazy w sobotę i w niedzielę na smaczne przepisy bezglutenowe.
W tym roku także dzieci będą mogły sprawdzić swoje kulinarne umiejętności podczas warsztatów dla najmłodszych przygotowanych przez Iwonę Karkusiewicz, Fundację Szczęśliwi bez Cukru i Studio Kulinarne Małe Przyjemności.
W Studio Kulinarne Małe Przyjemności dnia 26 listopada w Warszawie, odbędą się także warsztaty kulinarne z MAG. Wspominam o nich tutaj przy okazji, a więcej szczegółów podam już po targach.
Targi Dni Alergii wspiera grono znamienitych organizacji. Wśród nich Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, Fundacja Alabaster oraz Fundacja Pokonać Alergię, które będą przez dwa dni służyły swoją wiedzą i doświadczeniem. Jak co roku na zwiedzających będą czekały konsultacje psychologów, warsztaty dla rodziców dzieci z AZS, BEZPŁATNE TESTY.
Sponsorami tegorocznych Dni Alergii są: firma Robert Thomas – producent odkurzaczy dla alergików, firmę Schär – producent żywności bezglutenowej, firma Domy Hybrydowe, która promuje ideę harmonijnie stworzonej i bezpiecznej przestrzeni domu jako źródła zdrowia i naszego komfortu, firma Amara ze swoim produktem Rinozine oraz Philipiak w charakterze sponsora stref warsztatowych.
Patronat nad wydarzeniem objęły:
Fundacja Alabaster na rzecz osób z atopowym zapaleniem skóry, która w wydzielonej przestrzeni będzie prowadzić warsztaty dla dzieci z AZS, a także poprowadzi spotkanie z rodzicami i wygłosi wykład na temat atopowego zapalenia skóry.
Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, które udostępni punkt konsultacyjny z możliwością spotkania się z dietetykiem i poprowadzi dwa wykłady dotyczące diety bezglutenowej i żywienia osób z celiakią.
Fundacja Pokonać Alergię, która na łamach swojego portalu przekazuje rzetelną wiedzę na temat alergii i walki z nią.
Warszawskie Centrum Alergologii ALERGO-MED, Magazyn i Portal Hipoalergiczni, Radio Kolor, Magazyn Jamie, Magazyn Shape, Wirtualna Polska oraz oczywiście Mama Alergika Gotuje 🙂
Zapowiadają się trzy bardzo intensywne i pełne atrakcji dni.
Zapraszam gorąco na moje autorskie stoisko nr 135 gdzie będzie można nabyć wszystkie moje książki w promocyjnych cenach, porozmawiać ze mną, skosztować moich wypieków oraz wziąć udział w moich warsztatach! (moje robi różnicę:)
DARMOWE ZAPROSZENIA dla czytelników MAG!
Jak je zdobyć?
Zostaw komentarz pod wpisem tu na blogu, w którym napiszesz która część programu targów najbardziej Cię interesuje!
Do zobaczenia podczas targów Dni Alergii i Ecorganica!
17 komentarzy to "Dni Alergii 2016"
Dorota Pykacz 15 października 2016 (14:02)
ja bym chętnie odwiedziła całe 3dni ,te Magiczne 3 dni,ale czytając program trudno mi wybrac coś szczególnego…wszystko dla mnie jest ważne;-))temat alergii to temat rzeka,cięgla się pogłębia,poszerza a wiedzę trzeba posiadać własną!Dla mnie ważne będą spotkania,debaty ,wykłady….a teorię można połączyć z praktyką;-))warszaty i pokazy kulinarne gdzie mozna poznać produkty(nowe,nie znane)ale też poznać tajniki zdrowej,wartosciowej kuchni;-))
Katarzyna Jankowska 16 października 2016 (06:25)
Wpisuję Twoje nazwisko na listę. Lista będzie w kasach targów. Po przybyciu na miejsce, proszę się na nią powołać: Darmowe zaproszenia od MAG. Jedno zaproszenie jest dla jednej osoby na jeden dzień targów. Do zobaczenia!
Paulina Potykanowicz 15 października 2016 (21:28)
Strasznie czekam na warsztaty kulinarne gdzie można złapać mnóstwo dobrej energii i pomysłów do urozmaicenia swoich często już monotonnych posiłków! Do zobaczenia 🙂
Katarzyna Jankowska 16 października 2016 (06:26)
Pani nazwisko wpisuję na listę. Lista będzie w kasach targów. Po przybyciu na miejsce, proszę się na nią powołać: Darmowe zaproszenia od MAG. Jedno zaproszenie jest dla jednej osoby na jeden dzień targów. Do zobaczenia!
Karolina Jabłońska 16 października 2016 (07:43)
i jak tu wybrać spośród trzech dni pełnych ciekawych spotkań, wydarzeń, prelekcji czy warsztatów/pokazów kulinarnych…chcę się wybrać, ponieważ mam zaburzenia w sferze jelitowej; czegoś za mało, czegoś za dużo; dostałam wyniki w piątek i…nie wiem czy im ufać oraz zaleceniom; chcę się skonsultować podczas targów ze specjalistami oraz porozmawiać o zaleceniach jakie dostałam co do diety i suplementacji. Myślę, że to świetna okazja by zebrać wiedzę, skonsultować to i owo, potwierdzić lub zaprzeczyć, poznać ciekawych ludzi i nowe produkty. Marzę o tych targach również dlatego, iz zawsze byłam świadomym konsumentem, dbającym o dietę codzienną i zdrowy styl życia , a także zjadaczem witam, suplementów, etc
Karolina Jabłońska 16 października 2016 (07:44)
niestety wczoraj ok. 17.00 wpis nie wszedł, ponieważ nie zauważyłam, iż trzeba zweryfikować adres email i stąd wyszło opóźnienie w publikacji komentarza; mam nadzieje, że nie jest za późno
Katarzyna Jankowska 16 października 2016 (15:01)
Wszystko w porządku do piątku do dnia targów można komentować i tym samym zdobyć bilet wstępu:) Zapisuję pani nazwisko na Listę Darmowych Zaproszeń od MAG. Trzeba się na nią powołać w kasie targów. Zaproszenie uprawnia do wejścia jednej osoby na 1 dzień targów, dzieci do 16 roku życia wchodzą bez biletów:) Mam nadzieję, że podczas targów znajdzie pani odpowiedź na wiele pytań. Zapraszam na warsztaty z MAG:)
Karolina Jabłońska 16 października 2016 (15:05)
Bardzo dziękuję. Czy Panią też tam gdzieś znajdę?
Katarzyna Jankowska 16 października 2016 (21:27)
Tak, proszę przeczytać dokładnie wpis, wszystkie informacje tam są:)
Monika Waleszczyk 16 października 2016 (16:13)
Mnie najbardziej interesują…kulinaria,kulinaria i kulinaria! 🙂 Moje kubki smakowe nie mogą się doczekać nowych smaków, które urozmaicą moją troszkę już jednolitą smakowo kuchnię.
Katarzyna Jankowska 16 października 2016 (21:28)
Zapraszam więc na targi! Pani nazwisko wpisuję na listę. Lista będzie w kasach targów. Po przybyciu na miejsce, proszę się na nią powołać: Darmowe zaproszenia od MAG. Jedno zaproszenie jest dla jednej osoby na jeden dzień targów. Do zobaczenia!
Karolina Potykanowicz 17 października 2016 (18:20)
Ja wraz z siostrą wybieram się na te targi. Mnie z kolei interesuje warsztat SKIN CARE. Bardzo lubię testować nowości kosmetyczne, a w szczególności dermokosmetyki, które odpowiednio pielęgnują naszą skórę, a w składzie posiadają tylko naturalne składniki 🙂
Katarzyna Jankowska 18 października 2016 (15:35)
Pani Karolino to proszę podać imię siostry wówczas zapiszę Was obie na listę:) Darmowe Zaproszenia będą do odbioru w kasach proszę się powołać na listę od MAG i podać swoje dane. A co do kosmetyków to w dzisiejszym wpisie na blogu znajdzie pani ważne informacje! Pozdrawiam
Karolina Potykanowicz 18 października 2016 (17:35)
Dziękuję serdecznie za dodatkowe darmowe wejście, ale z tego co widzę to siostra także zdążyła już skomentować Pani wpis 🙂 A co do wpisu o kosmetykach to chętnie o nich poczytam. Pozdrawiam! 🙂
Klaudia Latus 19 października 2016 (20:21)
Z ciekawością odwiedzę stanowiska z kosmetykami i dowiem się coś więcej o nich, ponieważ mam problemy z wrażliwą i ciągle wysuszoną. Również z miłą chęcią zawieszę oko na warsztatach kulinarnych ze względu na zdrową żywność. Choć przepisy łatwo znaleźć w internecie to jednak wykonanie ich mnie trochę przeraża, może jak podejrzę z boku jak w łatwy sposób przygotować niektóre potrawy to się trochę zmobilizuję 🙂
Katarzyna Jankowska 21 października 2016 (08:42)
Dopisuję do listy, proszę się zgłosić do kasy i powołać się na listę MAG.
Do zobaczenia!
Joanna Mazurek 23 października 2016 (10:32)
Najbardziej interesują mnie nowości bezglutenowe. Na Dniach Alergii zawsze pojawiają się nieznane mi firmy z pysznościami.