Zapiekanka makaronowa to proste danie, które możemy serwować zarówno w porze obiadowej, jak i na kolację.
U mnie sprawdza się także gdy chcę zużyć nadmiar warzyw i przemycić je w diecie alergika.
Do tego dania wykorzystałam makaron gryczany australijskiej firmy Orgran.
Testuję właśnie bezglutenowe produkty tej marki i muszę przyznać, że jestem nimi pozytywnie zaskoczona.
Obawiałam się silnego posmaku gryki, ale gryczany smak jest tylko lekko wyczuwalny. Makaron powstał w 80% z gryki, a 20% stanowi mąka ryżowa.
Gotowałam go zgodnie z instrukcją na opakowaniu czyli przez 8 minut. Nie kleił się podczas gotowania, nie rozgotował się. Moim zdaniem jest idealną bazą do zup, sałatek i zapiekanek.
Zapraszam i życzę Smacznego
Zapiekanka makaronowa gryczana
(bezglutenowa, wegańska, bez cukru)
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Ilość: 3-4 porcje
Składniki:
- 250 g makaronu gryczanego firmy Orgran
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- ½ batatu
- 100 g dyni (u mnie Hokkaido)
- ½ cukinii
- 1/3 brokułu
- ser wegański na pizzę (można pominąć)
na sos:
- 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego (nie dla wegan)
- 2 łyżki mąki bezglutenowej np. kukurydzianej
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 125 ml mleka jaglanego
- 125 ml wywaru warzywnego
- 1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć)
Przygotowanie:
- Najpierw w dużym garnku zagotowujemy wodę z solą
- Następnie batat i dynię myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w mniejszą kostkę
- Cukinię myjemy, kroimy w mniejszą kostkę
- Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki
- Do gotującej się wody wkładamy batat z dynią, gotujemy ok. 10 minut, miękkie warzywa wyjmujemy łyżką cedzakową, odkładamy do miseczki
- Potem tę samą wodę ponownie doprowadzamy do wrzenia, wkładamy cukinię wraz z brokułami, gotujemy je przez 4 minuty, wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej i odkładamy do pozostałych ugotowanych warzyw
- Do gotującej się wody po warzywach (w razie konieczności dolewamy więcej przegotowanej czystej wody), wsypujemy makaron, gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, czyli w tym przypadku przez 8 minut
- W trakcie gotowania makaronu, przygotowujemy sos beszamelowy
- W niedużym rondelku rozpuszczamy tłuszcz, dodajemy mąkę, rozprowadzamy ją i chwilkę podsmażamy, zalewamy gorącym bulionem wymieszanym z mlekiem roślinnym, wsypujemy gałkę muszkatołową i mieszamy całość, gotujemy mieszając do momentu zgęstnienia sosu, zdejmujemy z kuchenki, dodajemy płatki drożdżowe i mieszamy ponownie
- Ugotowany makaron odcedzamy, przelewamy ciepłą wodą
- Następnie dno żaroodpornego naczynia (u mnie 20×20 cm) smarujemy sosem beszamelowym, wkładamy połowę ugotowanego makaronu, ugotowane warzywa umieszczamy pomiędzy nim, polewamy je pozostałym sosem i oprószamy startym na grubych oczkach serem wegańskim
- Na koniec zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy pod przykryciem w temperaturze 170°C, przez około 15 minut
- Podajemy na ciepło
2 komentarze to "Zapiekanka makaronowa gryczana"
Ola 7 października 2016 (16:06)
Czy płatki drożdżowe nieaktywne mogą być spożywane przez osobę z candidą?
Pozdrawiam
Katarzyna Jankowska 16 października 2016 (06:20)
Niestety nie.