Zapiekanka makaronowa gryczana

Zapiekanka makaronowa to proste danie, które możemy serwować zarówno w porze obiadowej, jak i na kolację.

U mnie sprawdza się także gdy chcę zużyć nadmiar warzyw i przemycić je w diecie alergika.

Do tego dania wykorzystałam makaron gryczany australijskiej firmy Orgran.

Testuję właśnie bezglutenowe produkty tej marki i muszę przyznać, że jestem nimi pozytywnie zaskoczona.

Obawiałam się silnego posmaku gryki, ale gryczany smak jest tylko lekko wyczuwalny. Makaron powstał w 80% z gryki, a 20% stanowi mąka ryżowa.

Gotowałam go zgodnie z instrukcją na opakowaniu czyli przez 8 minut. Nie kleił się podczas gotowania, nie rozgotował się. Moim zdaniem jest idealną bazą do zup, sałatek i zapiekanek.

 

Przypominam, że w sklepie Bezglutenowy Świat działa MAGiczny 10% rabat na wszystkie produkty. Wystarczy podczas zakupów wpisać kod MAG!

Zapraszam i życzę Smacznego

Zapiekanka gryczana

(bezglutenowa, wegańska, bez cukru)

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Ilość: 3-4 porcje

Składniki:

  • 250 g makaronu gryczanego firmy Orgran
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • ½ batatu
  • 100 g dyni (u mnie Hokkaido)
  • ½ cukinii
  • 1/3 brokułu
  • ser wegański na pizzę (można pominąć)

na sos:

  • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego (nie dla wegan)
  • 2 łyżki mąki bezglutenowej np. kukurydzianej
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 125 ml mleka jaglanego 
  • 125 ml wywaru warzywnego
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć)

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą
  2. Batat i dynię myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w mniejszą kostkę
  3. Cukinię myjemy, kroimy w mniejszą kostkę
  4. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki
  5. Do gotującej się wody wkładamy batat z dynią, gotujemy ok. 10 minut, miękkie warzywa wyjmujemy łyżką cedzakową, odkładamy do miseczki
  6. Tę samą wodę ponownie doprowadzamy do wrzenia, wkładamy cukinię wraz z brokułami, gotujemy je przez 4 minuty, wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej i odkładamy do pozostałych ugotowanych warzyw
  7. Do gotującej się wody po warzywach (w razie konieczności dolewamy więcej przegotowanej czystej wody), wsypujemy makaron, gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, czyli w tym przypadku przez 8 minut
  8. W trakcie gotowania makaronu, przygotowujemy sos beszamelowy
  9. W niedużym rondelku rozpuszczamy tłuszcz, dodajemy mąkę, rozprowadzamy ją i chwilkę podsmażamy, zalewamy gorącym bulionem wymieszanym z mlekiem roślinnym, wsypujemy gałkę muszkatołową i mieszamy całość, gotujemy mieszając do momentu zgęstnienia sosu, zdejmujemy z kuchenki, dodajemy płatki drożdżowe i mieszamy ponownie
  10. Ugotowany makaron odcedzamy, przelewamy ciepłą wodą
  11. Dno żaroodpornego naczynia (u mnie 20×20 cm) smarujemy sosem beszamelowym, wkładamy połowę ugotowanego makaronu, ugotowane warzywa umieszczamy pomiędzy nim, polewamy je pozostałym sosem i oprószamy startym na grubych oczkach serem wegańskim
  12. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy pod przykryciem w temperaturze 170°C, przez około 15 minut
  13. Podajemy na ciepło
Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

2 komentarze to "Zapiekanka makaronowa gryczana"

  • comment-avatar
    Ola 7 października 2016 (16:06)

    Czy płatki drożdżowe nieaktywne mogą być spożywane przez osobę z candidą?
    Pozdrawiam

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.