W ostatnim czasie mam możliwość przetestowania produktów australijskiej firmy Orgran, której produkty można kupić w Bezglutenowy Świat. Z ich dużej oferty wybrałam tym razem asortyment, ułatwiający życie zabieganym osobom, które nie zawsze mają czas na domowe przygotowanie śniadaniowych owsianek, a które muszą lub chcą odżywiać się bez glutenu, bez mleka, bez jajek i bez drożdży.
Do przygotowania mojej kruszonki wykorzystałam dwa produkty: owsiankę oraz płatki śniadaniowe z dodatkiem mąki z quinoa czyli komosy ryżowej.
Owsianka z quinoa zawiera w swym składzie 12% mąki z quinoa. Pozostałe mąki użyte do produkcji tych płatków, to ryżowa i mąka z żółtego grochu. Na stronie sklepu znajdują się dokładne informacje odnośnie składu oraz wartości odżywczych produktu. Płatki są zaskakująco chrupiące, nadają się do podgryzania jako przekąska, wyczuwalny w nich jest lekko słodki smak choć nie zawierają cukru.
Płatki śniadaniowe z quinoa zawierają 7% mąki z quinoa, przeważa mąka z ryżu brązowego i mąka z żółtego grochu. Byłam ciekawa czy posmak grochu jest wyczuwalny, nie jest:).
Produkty te zostały wzbogacone błonnikiem pochodzącym z babki płesznik.
Wszystkie produkty Orgran są wytwarzane w ściśle kontrolowanych warunkach produkcyjnych, są wolne od zanieczyszczeń krzyżowych, każdy etap produkcji objęty jest systemem HACCP.
Jak zapewnia producent wszystkie wyroby produkowane są bez sztucznych środków barwiących, zapachowych i konserwantów. Nie zawierają mleka, jajek, drożdży, glutenu, GMO. Wiele z nich nie zawiera także orzechów i soi.
Otrzymałam również potwierdzenie na piśmie, że produkty firmy Orgran są wegańskie!
Zarówno owsianka, jak i płatki śniadaniowe stworzone zostały z myślą o przygotowaniu z nich ekspresowego śniadania. Wystarczy je zalać dozwolonym ciepłym lub zimnym mlekiem i śniadanie gotowe. Takie rozwiązanie sprawdzi się gdy mamy mało czasu przed wyjściem dziecka do szkoły, płatki można przekazać do przedszkolnej kuchni, żeby maluch miał swoje sprawdzone śniadanie poza domem lub zabrać na wakacje czy ferie zimowe.
Ja oczywiście musiałam poczarować i powstało danie dobre na drugie śniadanie czy deser.
Już ostatni dzwonek na wykorzystanie węgierek, korzystajcie więc.
Przypominam jeszcze, że w sklepie Bezglutenowy Świat wszystkie produkty, nie tylko te marki Orgran kupicie z 10% zniżką wpisując przy zamówieniu kod: MAG.
Zapraszam i życzę Smacznego
Śliwki pod kruszonką z płatków quinoa
(bezglutenowe, wegańskie)
Czas przygotowania: 10 minut + 40 minut pieczenia
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- ok. 300 g węgierek bez pestek
- 2 łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego (można pominąć)
- 50 g owsianki z quinoa
- 50 g płatków śniadaniowych quinoa
- 75 g margaryny wegańskiej lub stałego oleju kokosowego
Przygotowanie:
- Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, oczyszczamy z pestek, umieszczamy w misce
- Drobne płatki z owsianki quinoa umieszczamy w większej misce, duże płatki śniadaniowe mielemy prawie na mąkę, wsypujemy do miski, dodajemy cukier, mieszamy.
- Dodajemy margarynę lub olej kokosowy o temperaturze pokojowej, miksujemy tworząc grudkowatą konsystencję ciasta.
- Naczynie żaroodporne wykładamy cienką warstwa przygotowanej kruszonki, śliwki układamy skórką do dołu, posypujemy je pozostałą kruszonką (cienką warstwą) przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką.
- Nagrzewamy piekarnik do 170°C, wkładamy naczynie z kruszonką do piekarnika i zapiekamy pod przykryciem ok. 30 minut, odkrywamy folię i jeszcze 5-10 minut pieczemy bez niej.
- Podajemy na ciepło lub na zimno. Danie dobrze smakuje także z dodatkiem gałki dozwolonych lodów.
No Replies to "Śliwki pod kruszonką z płatków quinoa"