Już za 4 dni tj. dnia 23 kwietnia br. premiera mojej drugiej książki „Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”.
Tymczasem na hitsalonik.pl trwa przedsprzedaż!
Książka zawiera 106 przepisów na dania bez jajek, mleka, soi, kakao, orzechów, selera i miodu, a 71 z nich dodatkowo nie zawiera glutenu.
96 przepisów jest wegańskich, 75 nie posiada cukru.
W książce znajdziecie głównie nowe dania (ponad 70) ale umieściłam w niej także te, które cieszą się na blogu największym zainteresowaniem. Wszystkie one zostały jednak dodatkowo zmodyfikowane.
Zapraszam do nabycia książki jeszcze przed premierą!
Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje
przedsprzedaż
Książka „MAG Na Wyjątkowe Okazje” powstała po to, aby rozwiązać kolejne kulinarne problemy każdej mamy alergika.
Tym razem jest zbiorem receptur na przeróżne potrawy, które uświetnią wiele wyjątkowych okazji i rodzinnych uroczystości.
Przepisy zostały podzielone na następujące działy:
Boże Narodzenie (20)
Wielkanoc (14)
Tłusty Czwartek (7)
Urodziny (6)
Fast Food (11)
Dodatki (17)
Wypieki (25) wraz z pieczywem (6).
Ogólnie w książce znalazło się 52 wypieki, w tym 29 jest bezglutenowych.
Każdy przepis, podobnie jak w pierwszej książce „Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie”, jest opatrzony adnotacją dietetyka, został stworzony z myślą o osobach reagujących krzyżowo na różne warzywa czy owoce.
Monika Maćków, dietetyczka kliniczna, także i tym razem współpracowała ze mną przy tworzeniu książki, za co jej serdecznie dziękuję.
Specjalnie dla alergika babcia Bronia przygotowała kilkanaście przepisów inspirowanych jej domową kuchnią.
Druga książka MAG wzbogaciła się o 16 nowych stron.
W rozdziale „W kuchennej szafce alergika” przedstawiłam 25 MAGicznych produktów oraz niezbędny sprzęt, który sprawdzi się w każdej kuchni.
Wśród MAGicznych produktów znalazły się: agar agar, amarantus, chia, ciecierzyca, czarnuszka, fasola adzuki, gryka zwyczajna, inulina, karob, komosa ryżowa (quinoa), kurkuma, maranta trzinowata, orkisz, owies, pieprz syczuański, płatki drożdżowe, proso, siemię lniane złociste, soczewica, sorgo, sól himalajska, syrop klonowy, tapioka, teff (miłka abisyńska)
Od teraz nie będą już one takie dziwne i nieznane. Dowiecie się o ich właściwościach i zastosowaniu.
Poznawanie nowych smaków i wartościowych zamienników powinno stać się naszą codziennością. Zdrowa dieta to różnorodna dieta.
W części dietetycznej, przygotowanej także wraz z Moniką Maćków, przeczytacie o kolejnych ważnych dla zdrowia składnikach jakimi są cynk, witamina D i kwasy Omeg-3 oraz Omega-6.
Profesor Maciej Kaczmarski, autor książki „Alergia i nietolerancja pokarmowa. Mleko i inne pokarmy”, zrecenzował moją książkę za co jestem mu niezmiernie wdzięczna.
Patronem merytorycznym mojej drugiej książki jest Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej.
Patroni medialni to Wirtualna Polska, Radio Kolor 103 FM, Kuchnia+, Republikakobiet.pl, Babyonline.pl, Twój Maluszek, Mamo To Ja, Przedszkolak, Twoje dziecko, Vita, Gotujmy.pl
Moja pierwsza książka sprzedała się w tysiącach egzemplarzy, wspaniale ją przyjęliście. Otrzymałam setki listów, podziękowań, opinii. Za wszystkie jeszcze raz serdecznie dziękuję.
MAG Tradycyjnie dała odpowiedź na pytanie „Co na co dzień przygotować do jedzenia dla alergika”.
Pracując nad drugą książką przyświecał mi cel, aby i ona stała się nie tylko zbiorem przepisów, ale również wartościowym materiałem dietetycznym i poradnikiem każdej mamy alergika. Mam nadzieję, że cel ten osiągnęłam.
Z niecierpliwością czekam na dzień premiery mojej drugiej książki:)
Będę Wam bardzo wdzięczna za opinie, komentarze i listy.
Od 23 kwietnia książka będzie dostępna w kioskach i księgarniach w cenie 32,99 zł (miękka oprawa) i 44,99 zł (twarda oprawa).
5 komentarzy to "Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje przedsprzedaż"
Aga Ta 20 kwietnia 2015 (07:57)
Zapowiada sie bardzo ciekawie:) Pani nowa ksiazka z pewnoscia zagosci w naszej bibliotece, tuz obok swojej poprzedniczki 🙂 Pozdrawiamy i dziekujemy za ta niezastapiona pomoc ksiazkowa !
Katarzyna Jankowska 26 kwietnia 2015 (21:22)
Dziękuję za ciepłe słowa:)
Elka Zołza R 26 kwietnia 2015 (18:44)
Cieszyłam się nieziemsko, kiedy dostałam od Męża pierwszą Pani książkę, a teraz czeka już na mnie ta druga, której nie mogłam się doczekać! 😀 W maju odbiorę – już za chwilę 😀 I będziemy szaleć z nowymi przepisami 😀
Katarzyna Jankowska 26 kwietnia 2015 (21:22)
Bardzo się cieszę:) I życzę udanego gotowania!
organiczni.eu » „Mama Alergika Gotuje z Dziećmi” – bardzo osobista recenzja 25 maja 2016 (22:44)
[…] trzeciej (po „Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie” i „Mama Alergika Gotuje. Na wyjątkowe okazje„) książki MAG żywię szczególne uczucia, ponieważ pomogłam trochę autorce w redakcji i […]