To już mój ostatni wielkanocny przepis w tym roku na blogu. Kiedy Wy to czytacie, my pewnie malujemy pisanki:)
Małe, razowe ciasteczka orkiszowe, takie na jeden kęs znajdą się w naszym wielkanocnym koszyczku. Dzięki razowej mące mają naprawdę orkiszowy smak (taki orzechowy). Nie wszyscy pewnie je pokochają ponieważ są wyraziste w smaku, ale wierzę, że znajdą swoich zwolenników.
Ciasteczka maślane najpierw uatrakcyjnią nasz wielkanocny stół Alergika, a potem będą pojawiać się podczas zwykłych podwieczorków.
Przepis dołączam do akcji Wegetariańskie Święta z Zieleniną – Wielkanoc
Zapraszam i życzę Smacznego
Przepis:
CZAS PRZYGOTOWANIA:15 minut + 1 h schłodzenia
CZAS PIECZENIA: 10 minut x 2
TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUDNE
ILOŚĆ SZTUK: 45-50 szt. (dwie blaszki)
Składniki:
- 280 g mąki orkiszowej razowej (typ 2000)
- 220 g masła klarowanego o temperaturze pokojowej
- 100 g drobnego cukru trzcinowego
- 2 łyżki gorącej wody
- szczypta szafranu
- 1 łyżka naturalnego ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia
- szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli
- Szczyptę szafranu zalewamy 2 łyżkami gorącej wody i odstawiamy na 5-10 minut
- Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ekstrakt waniliowy i wodę z szafranem
- Do utartego masła dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto najpierw mikserem potem ręcznie tworząc zwartą masę (jeśli ciasto wydaje się za suche dolewamy 1-2 łyżki mleka roślinnego lub wody)
- Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 1h, schładzamy
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką, na grubość nie mniejszą niż 0,5 cm
- Wykrawamy kwiatuszki lub inne wzory i umieszczamy je na wcześniej przygotowanej blaszce, wyścielonej papierem do pieczenia
- Nagrzewamy piekarnik 180°C (u mnie termoobieg)
- Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy max10 minut
- Upieczone ciasteczka studzimy na kratce
Wskazówki:
Szafran można pominąć, wtedy do masy maślanej dodajemy 2 łyżki ciepłej wody bez szafranu.
No Replies to "Razowe - Orkiszowe - Maślane Ciasteczka "