Razowe – Orkiszowe – Maślane Ciasteczka

To już mój ostatni wielkanocny przepis w tym roku na blogu. Kiedy Wy to czytacie, my pewnie malujemy pisanki:) 

Małe, razowe ciasteczka orkiszowe, takie na jeden kęs znajdą się w naszym wielkanocnym koszyczku. Dzięki razowej mące mają naprawdę orkiszowy smak (taki orzechowy). Nie wszyscy pewnie je pokochają ponieważ są wyraziste w smaku, ale wierzę, że znajdą swoich zwolenników.
Ciasteczka maślane najpierw uatrakcyjnią nasz wielkanocny stół Alergika, a potem będą pojawiać się podczas zwykłych podwieczorków.

Przepis dołączam do akcji Wegetariańskie Święta z Zieleniną – Wielkanoc

Zapraszam i życzę Smacznego
 
Przepis poniżej

Przepis:

CZAS PRZYGOTOWANIA:15 minut + 1 h schłodzenia
CZAS PIECZENIA: 10 minut x 2
TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUDNE
ILOŚĆ SZTUK: 45-50 szt. (dwie blaszki)
Składniki:
  • 280 g mąki orkiszowej razowej (typ 2000)
  • 220 g masła klarowanego o temperaturze pokojowej
  • 100 g drobnego cukru trzcinowego
  • 2 łyżki gorącej wody
  • szczypta szafranu
  • 1 łyżka naturalnego ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia
  • szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli
  2. Szczyptę szafranu zalewamy 2 łyżkami gorącej wody i odstawiamy na 5-10 minut
  3. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ekstrakt waniliowy i wodę z szafranem
  4. Do utartego masła dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto najpierw mikserem potem ręcznie tworząc zwartą masę (jeśli ciasto wydaje się za suche dolewamy 1-2 łyżki mleka roślinnego lub wody)
  5. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 1h, schładzamy
  6. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką, na grubość nie mniejszą niż 0,5 cm
  7. Wykrawamy kwiatuszki lub inne wzory i umieszczamy je na wcześniej przygotowanej blaszce, wyścielonej papierem do pieczenia
  8. Nagrzewamy piekarnik 180°C (u mnie termoobieg)
  9. Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy max10 minut
  10. Upieczone ciasteczka studzimy na kratce
Wskazówki:
Szafran można pominąć, wtedy do masy maślanej dodajemy 2 łyżki ciepłej wody bez szafranu.
 

No Replies to "Razowe - Orkiszowe - Maślane Ciasteczka "

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.