Kajmak (wegański)

Przepis na Kajmak, który używam do Mazurka Cioci Stasi oraz Babeczek Kajmakowych jest już od dawna na blogu. Postanowiłam jednak dedykować mu oddzielny wpis, aby łatwiej go można było wyszukać spośród rosnącej ilości przepisów:)

Kajmak robiłam także wczoraj i w przepisie uwzględniłam bieżące uwagi.
Polecam i życzę Smacznego
 

Kajmak 

(wegański)
Czas gotowania: 3-5 h
Składniki:
  • 500 ml mleka orkiszowego
  • 400 g cukru pudru lub bardzo drobnego cukru
  • 1 łyżka margaryny wegańskiej lub 1 łyżka masła klarowanego (stopione)
Przygotowanie:
  1. Rozgrzać mleko i cukier w rondelku (najlepiej z grubym dnem), doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu (ok. 7 w kuchni elektrycznej)
  2. Zmniejszyć ogień i gotować, często mieszając około 3-5 godzin (gdy gotuję na 4 w kuchence elektrycznej wychodzi lekko ponad 3h, na 2 około 5), aż do uzyskania jasnej, krówkowej barwy i gęstej konsystencji
  3. Gdy na ściankach garnka osadza się skorupka masy przypominająca „krówkę”, a kropla wylana na zimny talerzyk szybko tężeje i już się nie ciągnie, kajmak jest gotowy
  4. Na sam koniec dodajemy  łyżkę stopionej margaryny lub masła klarowanego, energicznie mieszamy (trzeba uważać, aby nie przegapić momentu, gdy masa gęstnieje, co jakiś czas robić próbę, wylewając kropelkę masy np. na deskę do krojenia lub talerzyk)
  5. Jeszcze gorący kajmak wykładamy na babeczki lub ciasto (masa szybko stygnie i gęstnieje!)
kajmak mamalergikagotuje.pl
babeczki z kajmakiem

 Kajmak na Mazurku

mazurek z kajmakiem mamaalergikagotuje.pl

11 komentarzy to "Kajmak (wegański)"

  • comment-avatar
    GrowingUp 28 marca 2013 (11:57)

    Kocham kajmaak!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 1 kwietnia 2013 (20:04)

    GrowimgUp; 🙂 My też ale dozujemy jego słodkość:)

  • comment-avatar
    Szymon Michał 6 kwietnia 2013 (20:14)

    zawsze kochałem kajmak 😛

  • comment-avatar
    Mama Alergika 6 kwietnia 2013 (20:24)

    Szymon Michał; W takim razie czas zrobić, taki domowy, wyczekany smakuje lepiej:)

  • comment-avatar
    Agnieszka 28 marca 2021 (09:01)

    Czy można użyć innego mleka roślinnego ? Mam dostęp tylko do owsianego, migdałowego, sojowego lub ryżowego….

  • comment-avatar
    Agnieszka 28 marca 2021 (09:20)

    Dziękuję 🙂

  • comment-avatar
    Iza 1 kwietnia 2021 (15:30)

    Czy można czymś zastąpić margarynę lub masło klarowane? Może być np. olej kokosowy? 🙂

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 2 kwietnia 2021 (13:54)

      Niestety nie robiłam z dodatkiem oleju kokosowego ale nie bałabym się spróbować.

  • comment-avatar
    Oliwkaa 4 lipca 2022 (16:27)

    Czy zamiast zwykłego cukru mozna dac trzcinowy lub kokosowy albo slodzik z niskim indeksem glikemiczmym?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 7 lipca 2022 (18:08)

      Cukier trzcinowy się sprawdzi, na kokosowym a tym bardziej słodziku nie robiłam.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.