Bułeczki drożdżowe Wielkanocne Króliczki

Już jutro wyjeżdżamy na Święta, jak zawsze w nasze rodzinne, dolnośląskie strony. Właśnie dlatego dziś miałam bardzo pracowity dzień. Upiekłam Mazurek Cioci Stasi, Mazurek Makowy i Pasztet z Fasoli Adzuki. Zrobiłam ostatnie przedświąteczne zakupy. Teraz przygotuję 3 wpisy na kolejne dni, bo komputera do babci nie zabieram.

Babki, pisanki i inne pyszności zrobimy już razem z Babcią Bronią.

Bułeczki drożdżowe Króliczki możecie włożyć do świątecznych koszyczków, mogą ozdabiać świąteczne śniadanie. Najlepsze jeszcze ciepłe. Kto ma ochotę niech wyczaruje z nich inne zwierzaczki, np. kurczaki:)

Zapraszam i życzę Smacznego

Bułeczki drożdżowe Wielkanocne Króliczki

(bez mleka i jajek)
Czas przygotowania: 75-80 minut
Czas pieczenia: 3 x 10 minut
Ilość: 16 szt.

Składniki:

  • 500 g mąki orkiszowej jasnej (typ 500)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 300 ml mleka orkiszowego (75 ml+225ml)
  • 60 g masła klarowanego o temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru trzcinowego drobnego
  • 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli morskiej
  • 50 g rodzynek na oczy (niesiarkowanych)
  • płatki migdałów na ząbki i brwi
  • mleko roślinne do posmarowania bułeczek

Przygotowanie:

  1. Najpierw przygotowujemy rozczyn: drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy 2 łyżki mąki (z odmierzonej części), 75 ml ciepłego mleka i mieszamy całość tworząc roztwór o konsystencji gęstej śmietany
  2. Miskę z rozczynem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, bezwietrzne miejsce na 20 minut
  3. Następnie masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem na krem, dodajemy ekstrakt z wanilii i dokładnie mieszamy na gładką masę (u mnie przy użyciu miksera)
  4. Potem do większej miski przesiewamy mąkę wraz z szczyptę soli
  5. Dolewamy do mąki wyrośnięty rozczyn, masę z masła i pozostałe (225ml) ciepłe mleko, dokładnie wyrabiamy ciasto (u mnie ręcznie) minimum 10 minut
  6. Wyrobione ciasto pozostawiamy w dużej misce, lekko podsypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut
  7. Następnie wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 16 części, układamy je na ściereczce dokładnie podsypanej mąką
  8. Z każdej części formujemy kulę, lekko ją spłaszczamy i nacinamy do połowy nożem, formując głowy króliczków wraz z uszami
  9. Nagrzewamy piekarnik do 170°C (u mnie termoobieg)
  10. Głowy króliczków umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w 2-3 cm odległości od siebie, mocno wciskamy rodzynki w miejsce oczu i nosa króliczka, płatki migdałów lub ich słupki dobrze dociskamy w miejsce ząbków i powiek
  11. Na koniec smarujemy bułeczki mlekiem roślinnym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut
  12. Rumiane bułeczki wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce

Wskazówki:

Z tego ciasta drożdżowego można zrobić także zwykłe bułeczki. Dodając do ich środka ok. 50 g rodzynek sprawimy, że będą jeszcze smaczniejsze.
Można zmniejszyć ilość cukru i przygotować bardziej wytrawne bułeczki.
Przed upieczeniem…
 

4 komentarze to "Bułeczki drożdżowe Wielkanocne Króliczki"

  • comment-avatar
    Katka 27 marca 2013 (20:58)

    O rajciu Kasiu jakie fajowe te bułeczki:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 27 marca 2013 (22:07)

    Katka; Dziękuję i można z tego ciasta uformować też inne kształty. Szkoda w takich momentach, że nie mam Twojego artystycznego talentu!

  • comment-avatar
    gin 28 marca 2013 (10:00)

    Rozkoszne te zajączki! Podobają mi się ogromnie 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 1 kwietnia 2013 (20:05)

    Gin; Mam nadzieję, że je wypróbowałaś?:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.