na-wynos 16 wyniki

Jak zrobić chrupiące frytki z batatów

Pyszne frytki z batatów jadłam ostatnio w mojej ulubionej gdyńskiej restauracji Vinegre. Ponieważ jako mama alergika zawsze dokładnie dopytuję o skład dania i tym razem byłam dociekliwa. Szczerze mówiąc zaskoczyła mnie informacja, że frytki z batatów zawierają gluten. Zawsze ...

Wegańskie babeczki jogurtowe z czekoladą

Początek roku szkolnego wiąże się z wymyślaniem posiłków, które można zapakować dziecku do szkolnej czy przedszkolnej śniadaniówki. Dlatego przygotowałam dla Ciebie kolejną propozycję na pyszne muffinki, po które z przyjemnością sięgnie Twoje dziecko. Robiłam je zarówno ...

Koktajl z surowym brokułem

Brokuły warto jeść surowe, zawierają potas, wapń, witaminę C i mają działanie przeciwnowotworowe. Zachęcam do dodawania ich do koktajli. Przygotowanie koktajlu zajmuje tylko kilka minut. W prosty sposób uzyskujemy wartościowe danie. Przed nami początek roku szkolnego, czas ...

Domowe riso

W czasach gdy byłam mała, moja mama na śniadanie serwowała ryż na mleku. Pamiętam, że dość długo się na niego czekało, bo przecież ryż musiał się ugotować. Dziś podobne dania, z różnymi dodatkami, możesz kupić gotowe w sklepach. Tylko, że samodzielne ich przygotowanie ...

Babeczki szpinakowe z kaszką

Od kilku dni na stronach firmy HELPA trwa druga edycja kampanii "Rozszerzanie diety z HELPĄ".Tym razem kampania dotyczy rozszerzania diety niemowląt pod kątem alergii i dlatego nie mogło w niej zabraknąć MAG. Na blogu HELPY będą pojawiać się wskazówki, jak wprowadzać alergeny do ...

Gofry budyniowe bez jajek bez mleka

Wakacyjne gofry na jogurcie roślinnym w zasięgu ręki. Chrupiące, smaczne i dziecinnie proste w wykonaniu! Ulubione gofry mojej rodziny. By je przygotować nie potrzebujesz miarki ani wagi! Gdziekolwiek będziesz, namieszasz właściwe proporcje. Otrzymasz ciepłe, miękkie, ...

Lunchbox dla alergika

MAGiczna AKCJA! Lunchbox dla dziecka z ograniczeniami w diecie Wraz z początkiem roku szkolnego kluczowym staje się temat posiłków alergików w szkole i w przedszkolu. Najczęściej jako rodzice dzieci z różnymi ograniczeniami w diecie, sami musimy zadbać o wartościowe i ...

Pudding amarantusowy z pieczonym jabłkiem

Amarantus czyli szarłat, należy do najstarszych roślin uprawianych na świecie. Ze względu na skład chemiczny i wartość odżywczą jest doceniany w dietetyce. Naturalnie nie zawiera glutenu, może być więc składnikiem diety osób z nietolerancją glutenu czy chorych na celiakię. ...

Gofry szpinakowe wegańskie

Jeśli masz ochotę na gofry inne niż te, które zazwyczaj jadasz, to dobrze się składa, bo dziś zapraszam Cię na gofry szpinakowe wegańskie na wytrawnie.

Można je zjeść na ciepło, zaraz po upieczeniu, można też zachować je na drugi dzień i zabrać na lunch do szkoły czy pracy.

Gofry szpinakowe możemy także ponownie podgrzać w gofrownicy.

Moje gofry szpinakowe podałam z letnimi pomidorami, awokado i kiełkami rzodkiewki, ale można je przygotować także z hummusem, pastą warzywną czy serem wegańskim.

Jeśli jadasz mięso i ryby, to przygotuj tę pyszną zieloną kanapkę z ich udziałem.

...

Sałatka z kapusty pekińskiej dla alergika

Sałatka z kapusty pekińskiej to danie, do którego mój alergika dorastał latami. Najpierw kręcił nosem na samą kapustę, potem nie odpowiadał mu dressing na bazie majonezu z fasoli. Odkąd odkryłam wegański majonez o przyzwoitym składzie, który smakuje tak jak zwykły, a moim zdaniem jest nawet lepszy bo lżejszy, wiele dań mój syn odkrywa na nowo.