Babeczki szpinakowe z kaszką

Od kilku dni na stronach firmy HELPA trwa druga edycja kampanii “Rozszerzanie diety z HELPĄ“.
Tym razem kampania dotyczy rozszerzania diety niemowląt pod kątem alergii i dlatego nie mogło w niej zabraknąć MAG.

Na blogu HELPY będą pojawiać się wskazówki, jak wprowadzać alergeny do diety i wybrać zamienniki alergizujących produktów, a także wyjaśnienia najczęstszych mitów dotyczących tej tematyki.

Już dziś poznaj najnowszy wpis pt. Dieta bez glutenu. Jak znaleźć produkty naturalnie bezglutenowe.

W ramach współpracy, na bazie produktów Helpy, przygotowałam 10 smacznych dań dla najmłodszych.

Przepisy nie zawierają mleka, jajek, soi i cukru oraz są naturalnie bezglutenowe.

Każdy przepis został opisany pod kątem alergenów krzyżowych, zawiera dokładne wyliczenia kalorii i wartości odżywczych wraz z uwagami od dietetyka.

Przepisy są przeznaczone dla najmłodszych alergików i możesz pobrać je w postaci bezpłatnego e-booka pt. „Rozszerzanie diety z Helpą. Przepisy dla Alergika!

Kliknij w obrazek!

Jakie dania znajdziesz w tym e-booku?

  1. Pudding chia z mango
  2. Deser truskawkowo-jaglany
  3. Gofry cukiniowo-dyniowe
  4. Kluseczki dyniowe z kaszką
  5. Knedle ziemniaczano-dyniowe ze śliwkami
  6. Kotleciki jaglane
  7. Owocowe jaglane kule mocy
  8. Racuchy cukiniowo-jabłkowe
  9. Zielony koktajl jaglany
  10. Babeczki szpinakowe z kaszką

Temat wprowadzania nowych produktów do diety jest ważny na każdym etapie życia alergika.

Dotyczy nie tylko maluchów, ale również dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym, a nawet osób dorosłych.

Zadaj nurtujące Cię pytania i opisz najbardziej interesujące Cię kwestie związane z rozszerzaniem diety alergika, wprowadzaniem nowych produktów i prowadzenia prowokacji pokarmowych.

NOWOŚĆ w Sklepie MAG!

E-book 30 przepisów na… GOFRY, w którym znajdziesz propozycje gofrów na słodko i wytrawnych.

E-book 30 przepisów na gofry

Poznaj więcej szczegółów na temat tej niesamowitej bazy sprawdzonych wegańskich gofrów bez mleka, jajek, cukru i glutenu!

Dowiedz się więcej!

Zapraszam i życzę smacznego!

Dzisiejszy przepis pochodzi z e-booka “Rozszerzanie diety z HELPĄ. Przepisy dla Alergika”.

Babeczki szpinakowe z kaszką

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, bez soi, wegańskie)

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 30-35 minut

Ilość: 12 sztuk

1 sztuka ≈ 156 kcal

Składniki:

  • 150 g młodego szpinaku
  • 100 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 75 g dojrzałego banana
  • 50 g skrobi z tapioki
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 75 g mąki z ciecierzycy
  • 75 g kaszki z komosy ryżowej i prosa marki HELPA
  • 25 g świeżo zmielonego siemienia lnianego złocistego
  • 100 ml gorącej przegotowanej wody

Przygotowanie:

  1. W blenderze umieszczamy umyty szpinak, sok z cytryny, olej oraz banan, miksujemy na gładki płyn.
  2. W misce umieszczamy przesianą mąkę z ciecierzycy, skrobię, kaszkę i proszek do pieczenia, mieszamy.
  3. Świeżo zmielone siemię lniane zalewamy gorącą wodą, dokładnie mieszamy aż powstanie kleista papka i odstawiamy na 2-3 minuty.
  4. Do suchych składników wlewamy płyn szpinakowy i miksujemy.
  5. Dodajemy ciepłą papkę z siemienia lnianego i ponownie miksujemy aż ciasto stanie się pulchne i jednolite.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 170°C w opcji góra-dół.
  7. Blaszkę do pieczenia babeczek wypełniamy papierowymi papilotkami.
  8. Papilotki napełniamy przygotowanych ciastem, do ¾ ich wysokości.
  9. Blaszkę z babeczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30-35 minut, aż się przyrumienią.
  10. Gotowe babeczki wyjmujemy i studzimy na kratce.

Wskazówki MAG:

Zamiast banana warto wypróbować mus z pieczonych jabłek, który dodatkowo naturalnie dosłodzi babeczki.

Takie babeczki możemy przygotować również wykorzystując inne kaszki bezglutenowe Helpy.

Babeczki nawet po wystudzeniu są mięciutkie.

Możemy je przekroić na pół i podawać z domowym dżemem, kremem jaglanym lub budyniem.

Komentarz dietetyka:

Takie miękkie babeczki można podawać dzieciom już w 1. roku życia.

Sprawdzą się jako przekąska prosto do rączki. Mogą stanowić osobny posiłek, np. drugie śniadanie.

Wypieki z dodatkiem warzyw to ciekawy sposób, aby dodać do diety jeszcze więcej wartościowych składników.

Szpinak dostarcza potasu, żelaza, wapnia, magnezu, witaminy C oraz kwasu foliowego.

Mąka z ciecierzycy jest jedną z mąk o wyższej zawartości roślinnego białka.

Uwaga: Alergeny!

Osoby z alergią na pyłki brzozy i lateks mogą krzyżowo zareagować także na szpinak.

Szpinak jest również źródłem histaminy, dlatego może wywoływać objawy bardzo zbliżone do alergii w tym zmiany skórne.

Dodatkowo, szpinak, podobnie jak szczaw, rabarbar, botwina czy buraki, zawiera dużo kwasu szczawiowego, który może utrudniać wchłanianie wapnia. Warto zadbać o odpowiednią podaż tego składnika, szczególnie pozostając na diecie bezmlecznej i nie łączyć składników bogatych w wapń ze szpinakiem.

Ciecierzyca może wywołać reakcje alergiczne u osób z alergią na soję i inne nasiona roślin strączkowych oraz orzeszki ziemne.

Fot. Katarzyna Jankowska

Wartość odżywcza:

12 sztuk: 1872 kcal

1 sztuka: 156 kcal

Białko: 3 g

Tłuszcze: 10 g

Węglowodany: 12,4 g

Błonnik: 1,5 g

Potas: 73,4 mg

Wapń: 38,2 mg

Żelazo: 0,6 mg

Magnez: 17,2 mg

Witamina A: 88,9 μg

Beta-karoten: 533,4 μg

Witamina E: 2,5 mg

Foliany: 25,8 μg

Witamina C: 9,3 mg

2 komentarze to "Babeczki szpinakowe z kaszką"

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.