Od kilku dni na stronach firmy HELPA trwa druga edycja kampanii “Rozszerzanie diety z HELPĄ“.
Tym razem kampania dotyczy rozszerzania diety niemowląt pod kątem alergii i dlatego nie mogło w niej zabraknąć MAG.
Na blogu HELPY będą pojawiać się wskazówki, jak wprowadzać alergeny do diety i wybrać zamienniki alergizujących produktów, a także wyjaśnienia najczęstszych mitów dotyczących tej tematyki.
Już dziś poznaj najnowszy wpis pt. Dieta bez glutenu. Jak znaleźć produkty naturalnie bezglutenowe.
W ramach współpracy, na bazie produktów Helpy, przygotowałam 10 smacznych dań dla najmłodszych.
Przepisy nie zawierają mleka, jajek, soi i cukru oraz są naturalnie bezglutenowe.
Każdy przepis został opisany pod kątem alergenów krzyżowych, zawiera dokładne wyliczenia kalorii i wartości odżywczych wraz z uwagami od dietetyka.
Przepisy są przeznaczone dla najmłodszych alergików i możesz pobrać je w postaci bezpłatnego e-booka pt. „Rozszerzanie diety z Helpą. Przepisy dla Alergika!”
Kliknij w obrazek!
Jakie dania znajdziesz w tym e-booku?
- Pudding chia z mango
- Deser truskawkowo-jaglany
- Gofry cukiniowo-dyniowe
- Kluseczki dyniowe z kaszką
- Knedle ziemniaczano-dyniowe ze śliwkami
- Kotleciki jaglane
- Owocowe jaglane kule mocy
- Racuchy cukiniowo-jabłkowe
- Zielony koktajl jaglany
- Babeczki szpinakowe z kaszką
Temat wprowadzania nowych produktów do diety jest ważny na każdym etapie życia alergika.
Dotyczy nie tylko maluchów, ale również dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym, a nawet osób dorosłych.
Zadaj nurtujące Cię pytania i opisz najbardziej interesujące Cię kwestie związane z rozszerzaniem diety alergika, wprowadzaniem nowych produktów i prowadzenia prowokacji pokarmowych.
NOWOŚĆ w Sklepie MAG!
E-book 30 przepisów na… GOFRY, w którym znajdziesz propozycje gofrów na słodko i wytrawnych.
Poznaj więcej szczegółów na temat tej niesamowitej bazy sprawdzonych wegańskich gofrów bez mleka, jajek, cukru i glutenu!
Zapraszam i życzę smacznego!
Dzisiejszy przepis pochodzi z e-booka “Rozszerzanie diety z HELPĄ. Przepisy dla Alergika”.
Babeczki szpinakowe z kaszką
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, bez soi, wegańskie)
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 30-35 minut
Ilość: 12 sztuk
1 sztuka ≈ 156 kcal
Składniki:
- 150 g młodego szpinaku
- 100 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 75 g dojrzałego banana
- 50 g skrobi z tapioki
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 75 g mąki z ciecierzycy
- 75 g kaszki z komosy ryżowej i prosa marki HELPA
- 25 g świeżo zmielonego siemienia lnianego złocistego
- 100 ml gorącej przegotowanej wody
Przygotowanie:
- W blenderze umieszczamy umyty szpinak, sok z cytryny, olej oraz banan, miksujemy na gładki płyn.
- W misce umieszczamy przesianą mąkę z ciecierzycy, skrobię, kaszkę i proszek do pieczenia, mieszamy.
- Świeżo zmielone siemię lniane zalewamy gorącą wodą, dokładnie mieszamy aż powstanie kleista papka i odstawiamy na 2-3 minuty.
- Do suchych składników wlewamy płyn szpinakowy i miksujemy.
- Dodajemy ciepłą papkę z siemienia lnianego i ponownie miksujemy aż ciasto stanie się pulchne i jednolite.
- Piekarnik rozgrzewamy do 170°C w opcji góra-dół.
- Blaszkę do pieczenia babeczek wypełniamy papierowymi papilotkami.
- Papilotki napełniamy przygotowanych ciastem, do ¾ ich wysokości.
- Blaszkę z babeczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30-35 minut, aż się przyrumienią.
- Gotowe babeczki wyjmujemy i studzimy na kratce.
Wskazówki MAG:
Zamiast banana warto wypróbować mus z pieczonych jabłek, który dodatkowo naturalnie dosłodzi babeczki.
Takie babeczki możemy przygotować również wykorzystując inne kaszki bezglutenowe Helpy.
Babeczki nawet po wystudzeniu są mięciutkie.
Możemy je przekroić na pół i podawać z domowym dżemem, kremem jaglanym lub budyniem.
Komentarz dietetyka:
Takie miękkie babeczki można podawać dzieciom już w 1. roku życia.
Sprawdzą się jako przekąska prosto do rączki. Mogą stanowić osobny posiłek, np. drugie śniadanie.
Wypieki z dodatkiem warzyw to ciekawy sposób, aby dodać do diety jeszcze więcej wartościowych składników.
Szpinak dostarcza potasu, żelaza, wapnia, magnezu, witaminy C oraz kwasu foliowego.
Mąka z ciecierzycy jest jedną z mąk o wyższej zawartości roślinnego białka.
Uwaga: Alergeny!
Osoby z alergią na pyłki brzozy i lateks mogą krzyżowo zareagować także na szpinak.
Szpinak jest również źródłem histaminy, dlatego może wywoływać objawy bardzo zbliżone do alergii w tym zmiany skórne.
Dodatkowo, szpinak, podobnie jak szczaw, rabarbar, botwina czy buraki, zawiera dużo kwasu szczawiowego, który może utrudniać wchłanianie wapnia. Warto zadbać o odpowiednią podaż tego składnika, szczególnie pozostając na diecie bezmlecznej i nie łączyć składników bogatych w wapń ze szpinakiem.
Ciecierzyca może wywołać reakcje alergiczne u osób z alergią na soję i inne nasiona roślin strączkowych oraz orzeszki ziemne.
Wartość odżywcza:
12 sztuk: 1872 kcal
1 sztuka: 156 kcal
Białko: 3 g
Tłuszcze: 10 g
Węglowodany: 12,4 g
Błonnik: 1,5 g
Potas: 73,4 mg
Wapń: 38,2 mg
Żelazo: 0,6 mg
Magnez: 17,2 mg
Witamina A: 88,9 μg
Beta-karoten: 533,4 μg
Witamina E: 2,5 mg
Foliany: 25,8 μg
Witamina C: 9,3 mg
2 komentarze to "Babeczki szpinakowe z kaszką"
Iza 17 marca 2022 (13:03)
Czym można zastąpić kaszkę z komosy?
Katarzyna Jankowska 18 marca 2022 (15:39)
Inną kaszką 🙂