Listopad to miesiąc walki z cukrzycą.
Od wiosny 2020 r. przygotowuję przepisy także dla małego cukrzyka.
Układam jadłospis, dobieram dania tak, by nie było wahań cukru, a jednocześnie staram się, by dieta była urozmaicona i bogata w niezbędne składniki.
Dieta małego cukrzyka to wyzwanie.
Choroby autoimmunologiczne nie należą do prostych. Trzeba stale myśleć o wielu aspektach i nic nigdy nie będzie stałe. Podobnie jak przy alergii i celiakii.
Wszystko co przygotuję i to jak pięknie mały Oskar je, pokazuję na Instagramie. Zajrzyj w zapisane stories pt. Mały cukrzyk.
Na blogu znajdziesz ponad 600 przepisów bez cukru, a w moich książkach kolejnych 570.
Zapraszam i życzę Smacznego!
Babeczki owsiankowe z owocami
(bez mleka, bez jajek, bez soi, bez cukru, wegańskie)
Ilość: 12 szt. o średnicy 5 cm
Wymienniki węglowodanowe: całość 18 WW
1 sztuka 1,5 WW
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Składniki mokre:
- 200 g bananów w zielonej skórce
- 100 ml oleju z pestek winogron lub rzepakowego
- 100 ml napoju roślinnego (u mnie orkiszowy)
- 1 łyżka octu jabłkowego
Składniki suche:
- 150 g mąki pszennej typ 1050
- 100 g drobnych płatków owsianych bezglutenowych
- 1 łyżka otrąb owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g kwaśnego jabłka, rabarbaru lub truskawek
Przygotowanie:
- Napój łączymy z octem i odstawiamy na 5 minut.
- Banany obieramy, kroimy, umieszczamy w misce, dość dokładnie rozdrabniamy widelcem, dodajemy napój z octem i olej, mieszamy.
- Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, wsypujemy otręby, mieszamy.
- Przelewamy mokre składniki do suchych, miksujemy na małym obrotach, w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza.
- Nagrzewamy piekarnik do 180ºC w opcji z termoobiegiem.
- Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki, każdą laskę przekrawamy na wąskie paski, a potem kroimy w drobną kostkę.
- Ciasto rozkładamy równomiernie do papilotek, na wierzchu babeczek układamy jabłka, rabarbar lub truskawki.
- Babeczki wykładamy do nagrzanego piekarnika.
- Pieczemy przez 25 minut, podajemy wystudzone.
Wskazówki:
Zamiast 1 banana można dodać jajko, wówczas całkowita ilość WW zmniejszy się o 1,3 WW i będzie wynosić 16,7.
Jeśli zmniejszysz ilość bananów, można dodać 25 g ksylitolu, żeby ciasto było słodsze. Pamiętaj, że ksylitol nie jest polecany dzieciom do 3. roku życia, ponieważ w dawkach powyżej 0,5 g na kilogram masy ciała może powodować problemy jelitowe.
Jeżeli nie możesz stosować octu naturalnego, zamień go na sok z cytryny. Soda oczyszczona aktywuje się w towarzystwie kwaśnych dodatków. Jeśli nie możesz używać żadnych kwaśnych składników, zamień sodę na 1 dodatkową łyżeczkę proszku do pieczenia.
No Replies to "Babeczki owsiankowe z owocami"