Babeczki owsiankowe z owocami

Listopad to miesiąc walki z cukrzycą.

Od wiosny 2020 r. przygotowuję przepisy także dla małego cukrzyka.

Układam jadłospis, dobieram dania tak, by nie było wahań cukru, a jednocześnie staram się, by dieta była urozmaicona i bogata w niezbędne składniki.

Dieta małego cukrzyka to wyzwanie.

Choroby autoimmunologiczne nie należą do prostych. Trzeba stale myśleć o wielu aspektach i nic nigdy nie będzie stałe. Podobnie jak przy alergii i celiakii.

Wszystko co przygotuję i to jak pięknie mały Oskar je, pokazuję na Instagramie. Zajrzyj w zapisane stories pt. Mały cukrzyk.

Na blogu znajdziesz ponad 600 przepisów bez cukru, a w moich książkach kolejnych 570.

Z kodem DLAHELPY15 do 25.11 br. MAGiczne książki i e-booki kupisz z 15% rabatem.

Zapraszam i życzę Smacznego!

Babeczki owsiankowe z owocami

(bez mleka, bez jajek, bez soi, bez cukru, wegańskie)

Ilość: 12 szt. o średnicy 5 cm

Wymienniki węglowodanowe: całość 18 WW

1 sztuka 1,5 WW

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Składniki mokre:

  • 200 g bananów w zielonej skórce
  • 100 ml oleju z pestek winogron lub rzepakowego
  • 100 ml napoju roślinnego (u mnie orkiszowy)
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Składniki suche:

  • 150 g mąki pszennej typ 1050
  • 100 g drobnych płatków owsianych bezglutenowych
  • 1 łyżka otrąb owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g kwaśnego jabłka, rabarbaru lub truskawek

Przygotowanie:

  1. Napój łączymy z octem i odstawiamy na 5 minut.
  2. Banany obieramy, kroimy, umieszczamy w misce, dość dokładnie rozdrabniamy widelcem, dodajemy napój z octem i olej, mieszamy.
  3. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, wsypujemy otręby, mieszamy.
  4. Przelewamy mokre składniki do suchych, miksujemy na małym obrotach, w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza.
  5. Nagrzewamy piekarnik do 180ºC w opcji z termoobiegiem.
  6. Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki, każdą laskę przekrawamy na wąskie paski, a potem kroimy w drobną kostkę.
  7. Ciasto rozkładamy równomiernie do papilotek, na wierzchu babeczek układamy jabłka, rabarbar lub truskawki.
  8. Babeczki wykładamy do nagrzanego piekarnika.
  9. Pieczemy przez 25 minut, podajemy wystudzone.

Wskazówki:

Zamiast 1 banana można dodać jajko, wówczas całkowita ilość WW zmniejszy się o 1,3 WW i będzie wynosić 16,7.

Jeśli zmniejszysz ilość bananów, można dodać 25 g ksylitolu, żeby ciasto było słodsze. Pamiętaj, że ksylitol nie jest polecany dzieciom do 3. roku życia, ponieważ w dawkach powyżej 0,5 g na kilogram masy ciała może powodować problemy jelitowe.

Jeżeli nie możesz stosować octu naturalnego, zamień go na sok z cytryny. Soda oczyszczona aktywuje się w towarzystwie kwaśnych dodatków. Jeśli nie możesz używać żadnych kwaśnych składników, zamień sodę na 1 dodatkową łyżeczkę proszku do pieczenia.

Babeczki owsiankowe z owocami bez cukru
Fot. Katarzyna Jankowska
Babeczki owsiankowe z owocami bez cukru
Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Babeczki owsiankowe z owocami"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.