Jakiś czas temu zrobiłam pyszne, maślane Ciasteczka Kokosowe. Takie ciasteczka na jeden kęs, a do tego kruche, znikają w naszym domu bardzo szybko. Jeśli w ich pobliżu pojawia się mój mąż, zostają wchłonięte.
Udało mi się pozostawić kilka sztuk na drugi dzień, aby ocenić ich jakość. Informuję, że na drugi dzień były tak samo pyszne choć mniej delikatne (mniej się kruszyły). Oczywiście zjadłam je wszystkie, naprawdę trudno im się oprzeć.
Przepis dołączam do akcji Mąka Kokosowa Zdrowa Alternatywa i Bez Pszenicy
Zapraszam i życzę Smacznego
Przepis poniżej
Przepis:
CZAS PRZYGOTOWANIA:10 minut + 30 minut schłodzenie
CZAS PIECZENIA: 2 x 10 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: ok. 24
Składniki:
- 140 g mąki orkiszowej jasnej, typ 500
- 60 g wiórków kokosowych (u mnie bardzo drobne)
- 60 g cukru pudru
- 140 g masła klarowanego (zimne)
- 1 łyżka soku z cytryny
- wiórki do podsypania stolnicy
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy, wsypujemy wiórki kokosowe i cukier puder
- Dodajemy zimne masło klarowane i całość łączymy przy użyciu noża lub specjalnej siekaczki (tak jak na kruche ciasto)
- Dodajemy sok z cytryny i wyrabiamy ciasto ręcznie, krótko tylko do połączenia się składników
- Ciasto zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na 20-30 minut do lodówki
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
- Przygotowujemy blaszkę, wykładamy ja papierem do pieczenia
- Zimne ciasto dzielimy na dwie części, jedną pozostawiamy w lodówce, drugą rozwałkowujemy (u mnie na silikonowej stolnicy, podsypanej wiórkami kokosowymi)
- Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy ok. 3 cm kółka (można też odrywać kawałek ciasta, formować w dłoniach w kulkę wielkości orzecha włoskiego, a potem spłaszczyć ją dłonią i przełożyć na blaszkę), (można również uformować kule wielkości orzecha włoskiego, ułożyć je na blaszce w 2-3 cm odległości od siebie, spłaszczyć każdą z nich przy pomocy dna od kieliszka)
- Ciasteczka układamy na blaszce w około 2-3 cm odległości od siebie
- Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy od 6-10 minut (mają być przyrumienione), gorące wykładamy do przestudzenia
Wskazówki:
Mąkę orkiszową w skali 1:1 można zastąpić mąką pszenną.
Masło klarowane można zastąpić zwykłym, dobrym masłem (dla osób nieuczulonych)
5 komentarzy to "Ciasteczka maślano-kokosowe (bez jajek, na maśle klarowanym)"
przecinkowa 13 maja 2013 (20:19)
Jak z kokosem to muszę spróbować 🙂
zufik 14 maja 2013 (18:51)
Bardzo lubię wypieki z mąki orkiszowej, czuję że te ciasteczka by mi smakowały:)
Anonymous 4 czerwca 2013 (19:58)
Chcialam zapytac czy zamiast masla klarowanego mozna uzyc oleju kokosowego?
Mama Alergika 4 czerwca 2013 (20:05)
Anonimowy; Nie robiłam ich na oleju kokosowym ale nie widzę przeciwwskazań. Można go tak samo drobno posiekać i zagnieść ciasto albo stopić, zmieszać z cukrem a potem dodać do mąki i zagnieść. Daj znać jak wyjdą:)
Anonymous 18 grudnia 2013 (13:05)
bardzo smaczne 🙂