Zupa krem ze szparagów i szpinaku

Zrobiło się zielono w naszej kuchni. Zielone zupy nadal nie należą do chętnie jedzonych przez moich mężczyzn. Damska część naszej rodziny je uwielbia! 
Połączyłam szparagi ze szpinakiem i powstała pyszna zupa-krem. Uwielbiam zupy krem także za to, że się je tak szybko przygotowuje. 
Szparagi są niskokaloryczne, zawierają dużo białka, potas, magnez, witaminy; C, B i A. Szpinak natomiast to bogactwo żelaza, wapnia oraz witamin C, K, E, a także tych z grupy B. 
Trzeba pamiętać, że szpinak zawiera stosunkowo dużo histaminy i dlatego niekiedy może po zjedzeniu wywołać zmiany na skórze, przypominające uczulenie. Ponieważ szpinak należy do tej samej grupy roślin co burak i boćwina, osoby reagujące na szpinak, często także nie tolerują buraków, 
Zarówno szpinak, jak i szparagi rzadko jednak uczulają.
 
Zapraszam i życzę Smacznego
 

 Zupa krem ze szparagów i szpinaku

(bezglutenowa, wegańska)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut

CZAS GOTOWANIA: 20 minut

LICZBA PORCJI: 3-4

Składniki:

  • 750 ml wywaru z warzyw lub przegotowanej wody
  • 200 g szparagów (już po oczyszczeniu)
  • 100-150 g liści szpinaku
  • 200 g ziemniaków (u mnie 3 sztuki)
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku  + 1 ząbek na koniec
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny (jeśli dozwolony)
  • 1 łyżka syropu klonowego można pominąć
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • drobno posiekany tymianek lub koperek do posypania i opcjonalnie śmietana roślinna jako dodatek

Przygotowanie:

  1. Szparagi myjemy, odłamujemy ich twarde końce (jak przygotować szparagi przeczytacie TUTAJ w części Wskazówki), kroimy na mniejsze kawałki
  2. Liście szpinaku dokładnie myjemy, odcinamy ogonki, rwiemy na mniejsze części
  3. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę
  4. W ok. 3 l garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, drobno pokrojoną cebulę i smażymy ją na średnim ogniu (u mnie 6 w kuchence elektrycznej) aż lekko zmięknie, dodajemy drobno pokrojony czosnek 
  5. Dorzucamy drobno pokrojone ziemniaki i smażymy całość, mieszając około 3-4 minuty
  6. Następnie dodajemy szparagi, smażymy 2 minuty, mieszamy, dodajemy szpinak, skrapiamy sokiem z cytryny (1 łyżka), smażymy chwilę aż szpinak zmięknie
  7. Dolewamy gorący wywar warzywny lub przegotowaną wodę, gotujemy całość do miękkości ziemniaków i szparagów ok. 15 minut 
  8. Na koniec wciskamy jeden ząbek czosnku, dolewamy 1 łyżkę soku z cytryny, solimy i pieprzymy do smaku, opcjonalnie dosładzamy
  9. Ugotowaną zupę miksujemy (u mnie przy użyciu blendera ręcznego) na gładki krem, w razie konieczności dolewamy przegotowanej gorącej wody (jeśli zupa wydaje się nam za gęsta)
  10. Gorącą zupę wlewamy do talerzy, oprószamy tymiankiem lub koperkiem (można dodać odrobinę śmietany roślinnej)
 

4 komentarze to "Zupa krem ze szparagów i szpinaku"

  • comment-avatar
    Justyna Bąk 14 maja 2013 (11:16)

    ciekawy pomysł na zdrową zupę:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 14 maja 2013 (11:40)

    Justyna Bąk; Dziękuję, polecam:)

  • comment-avatar
    Anonymous 14 maja 2013 (21:29)

    Dziękuję bardzo za inspiracje 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 15 maja 2013 (08:09)

    Anonimowy; Bardzo proszę i na zdrowie!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.