Zrobiło się zielono w naszej kuchni. Zielone zupy nadal nie należą do chętnie jedzonych przez moich mężczyzn. Damska część naszej rodziny je uwielbia!
Połączyłam szparagi ze szpinakiem i powstała pyszna zupa-krem. Uwielbiam zupy krem także za to, że się je tak szybko przygotowuje.
Szparagi są niskokaloryczne, zawierają dużo białka, potas, magnez, witaminy; C, B i A. Szpinak natomiast to bogactwo żelaza, wapnia oraz witamin C, K, E, a także tych z grupy B.
Trzeba pamiętać, że szpinak zawiera stosunkowo dużo histaminy i dlatego niekiedy może po zjedzeniu wywołać zmiany na skórze, przypominające uczulenie. Ponieważ szpinak należy do tej samej grupy roślin co burak i boćwina, osoby reagujące na szpinak, często także nie tolerują buraków,
Zarówno szpinak, jak i szparagi rzadko jednak uczulają.
Zapraszam i życzę Smacznego
Zupa krem ze szparagów i szpinaku
(bezglutenowa, wegańska)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS GOTOWANIA: 20 minut
LICZBA PORCJI: 3-4
Składniki:
- 750 ml wywaru z warzyw lub przegotowanej wody
- 200 g szparagów (już po oczyszczeniu)
- 100-150 g liści szpinaku
- 200 g ziemniaków (u mnie 3 sztuki)
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku + 1 ząbek na koniec
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny (jeśli dozwolony)
- 1 łyżka syropu klonowego można pominąć
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- drobno posiekany tymianek lub koperek do posypania i opcjonalnie śmietana roślinna jako dodatek
Przygotowanie:
- Szparagi myjemy, odłamujemy ich twarde końce (jak przygotować szparagi przeczytacie TUTAJ w części Wskazówki), kroimy na mniejsze kawałki
- Liście szpinaku dokładnie myjemy, odcinamy ogonki, rwiemy na mniejsze części
- Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę
- W ok. 3 l garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, drobno pokrojoną cebulę i smażymy ją na średnim ogniu (u mnie 6 w kuchence elektrycznej) aż lekko zmięknie, dodajemy drobno pokrojony czosnek
- Dorzucamy drobno pokrojone ziemniaki i smażymy całość, mieszając około 3-4 minuty
- Następnie dodajemy szparagi, smażymy 2 minuty, mieszamy, dodajemy szpinak, skrapiamy sokiem z cytryny (1 łyżka), smażymy chwilę aż szpinak zmięknie
- Dolewamy gorący wywar warzywny lub przegotowaną wodę, gotujemy całość do miękkości ziemniaków i szparagów ok. 15 minut
- Na koniec wciskamy jeden ząbek czosnku, dolewamy 1 łyżkę soku z cytryny, solimy i pieprzymy do smaku, opcjonalnie dosładzamy
- Ugotowaną zupę miksujemy (u mnie przy użyciu blendera ręcznego) na gładki krem, w razie konieczności dolewamy przegotowanej gorącej wody (jeśli zupa wydaje się nam za gęsta)
- Gorącą zupę wlewamy do talerzy, oprószamy tymiankiem lub koperkiem (można dodać odrobinę śmietany roślinnej)
4 komentarze to "Zupa krem ze szparagów i szpinaku"
Justyna Bąk 14 maja 2013 (11:16)
ciekawy pomysł na zdrową zupę:)
Mama Alergika 14 maja 2013 (11:40)
Justyna Bąk; Dziękuję, polecam:)
Anonymous 14 maja 2013 (21:29)
Dziękuję bardzo za inspiracje 🙂
Mama Alergika 15 maja 2013 (08:09)
Anonimowy; Bardzo proszę i na zdrowie!