Kilka dni temu mój alergik rozpoczął kurs kitesurfingu. Piękna, słoneczna pogoda sprawiła, że wiatr nie chciał właściwie wiać nad zatoką. W poszukiwaniu odpowiedniego podmuchu wybieraliśmy się wczoraj do Pucka gdy się okazało, że z powodu ulewy wyjazd odwołany. Deszczowy dzień spędziliśmy leniwie oglądając zaległe filmy i grając w państwa-miasta. Przy okazji miałam czas na czarowanie. Powstały więc orkiszowe pierogi z jagodami oraz drożdżowe bułeczki czyli Jagodzianki.
Przepisy na dania tradycyjne czekają w książkach Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie oraz Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie.
Na blogu znajdziesz więcej przepisów na pierogi 🙂
Zapraszam na letnie pierogi z jagodami!
Orkiszowe pierogi z jagodami
(orkiszowe, bez jajek)
Czas przygotowania: 45 minut
Czas gotowania: 3-4 minuty
Ilość: 36 szt. o 6 -7 cm średnicy
Składniki na ciasto pierogowe:
- 250 g mąki orkiszowej jasnej (typ 700)
- ½ łyżeczki drobnej soli morskiej
- ½ łyżki oleju roślinnego, rzepakowy, z pestek winogron
- 150 ml ciepłej, przegotowanej wody
Na nadzienie:
- 200 g jagód
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka tapioki lub mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
- śmietana roślinna (owsiana, migdałowa, ryżowa) do polania pierogów
Przygotowanie farszu jagodowego:
- Jagody myjemy w gorącej wodzie, przelewamy zimną, dokładnie osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego, mieszamy z cukrem i oprószamy tapioką
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej oraz ciepłą wodę, łączymy składniki, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (jeśli ciasto wydaje się za twarde dolewamy stopniowo dodatkową wodę)
- Odstawiamy ciasto na ok. 10 minut, aby odpoczęło (ciasto przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą, chronimy przed wyschnięciem)
- Gotujemy wodę w dużym garnku z dodatkiem soli i łyżką oleju (żeby pierogi się nie sklejały)
- Ciasto na pierogi cienko rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy małe koła (u nas około 5 cm średnicy)
- Na każde koło, na jego środek, nakładamy wcześniej przygotowany farsz, w ilości małej łyżeczki, składamy ciasto na pół, maczając palce w mące najpierw zlepiamy środek pieroga a potem brzegi tworząc tzw. falbankę,
- Gotowe pierogi odkładamy na powierzchnię podsypaną mąką
- Do gotującej się wody wkładamy po kilka sztuk pierogów, tak aby miały miejsce popływać, mieszamy, aby nie przywarły do dna
- Kiedy pierogi wypłynął na powierzchnię, zmniejszamy ogień i gotujemy je jeszcze 2-3 minuty
- Dolewamy do garnka pół szklanki zimnej wody a następnie wyciągamy pierogi (najlepiej łyżką cedzakową)
- Ugotowane pierogi układamy na dużym talerzu, kiedy obeschną z jednaj strony przekładamy na drugi suchy talerz lub podajemy do bezpośredniego spożycia
- Pierogi podajemy z dodatkiem śmietany owsianej, opcjonalnie posypane cukrem trzcinowym lub polane syropem roślinnym
- Gotując każdą kolejną porcję pierogów wodę doprowadzamy do wrzenia i postępujemy jak w punktach od 5 do 10
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
Więcej przepisów na potrawy oparte na sezonowych warzywach i owocach znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dania na wiosnę i lato.
1 Reply to "Orkiszowe pierogi z jagodami"
Beata 23 stycznia 2020 (17:17)
Dziś zrobiłam. Pyszne 🙂