Orkiszowe pierogi z jagodami

Kilka dni temu mój alergik rozpoczął kurs kitesurfingu. Piękna, słoneczna pogoda sprawiła, że wiatr nie chciał właściwie wiać nad zatoką. W poszukiwaniu odpowiedniego podmuchu wybieraliśmy się wczoraj do Pucka gdy się okazało, że z powodu ulewy wyjazd odwołany. Deszczowy dzień spędziliśmy leniwie oglądając zaległe filmy i grając w państwa-miasta. Przy okazji miałam czas na czarowanie. Powstały więc orkiszowe pierogi z jagodami oraz drożdżowe bułeczki czyli Jagodzianki.

Przepisy na dania tradycyjne czekają w książkach Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie oraz Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie.

Na blogu znajdziesz więcej przepisów na pierogi 🙂

Zapraszam na letnie pierogi z jagodami!

Orkiszowe pierogi z jagodami

(orkiszowe, bez jajek)

Czas przygotowania: 45 minut

Czas gotowania: 3-4 minuty

Ilość: 36 szt. o 6 -7 cm średnicy

Składniki na ciasto pierogowe: 

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej (typ 700)
  • ½ łyżeczki drobnej soli morskiej
  • ½ łyżki oleju roślinnego, rzepakowy, z pestek winogron
  • 150 ml ciepłej, przegotowanej wody

Na nadzienie:

  • 200 g jagód
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka tapioki lub mąki ziemniaczanej

dodatkowo:

  • śmietana roślinna (owsiana, migdałowa, ryżowa) do polania pierogów

Przygotowanie farszu jagodowego:

  1. Jagody myjemy w gorącej wodzie, przelewamy zimną, dokładnie osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego, mieszamy z cukrem i oprószamy tapioką

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej oraz ciepłą  wodę, łączymy składniki, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (jeśli ciasto wydaje się za twarde dolewamy stopniowo dodatkową wodę)
  2. Odstawiamy ciasto na ok. 10 minut, aby odpoczęło (ciasto przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą, chronimy przed wyschnięciem)
  3. Gotujemy wodę w dużym garnku z dodatkiem soli i łyżką oleju (żeby pierogi się nie sklejały)
  4. Ciasto na pierogi cienko rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy małe koła (u nas około 5 cm średnicy)
  5. Na każde koło, na jego środek, nakładamy wcześniej przygotowany farsz, w ilości małej łyżeczki, składamy ciasto na pół, maczając palce w mące najpierw zlepiamy środek pieroga a potem brzegi tworząc tzw. falbankę,
  6. Gotowe pierogi odkładamy na powierzchnię podsypaną mąką
  7. Do gotującej się wody wkładamy po kilka sztuk pierogów, tak aby miały miejsce popływać, mieszamy, aby nie przywarły do dna
  8. Kiedy pierogi wypłynął na powierzchnię, zmniejszamy ogień i gotujemy je jeszcze 2-3 minuty
  9. Dolewamy do garnka pół szklanki zimnej wody a następnie wyciągamy pierogi (najlepiej łyżką cedzakową)
  10. Ugotowane pierogi układamy na dużym talerzu, kiedy obeschną z jednaj strony przekładamy na drugi suchy talerz lub podajemy do bezpośredniego spożycia
  11. Pierogi podajemy z dodatkiem śmietany owsianej, opcjonalnie posypane cukrem trzcinowym lub polane syropem roślinnym
  12. Gotując każdą kolejną porcję pierogów wodę doprowadzamy do wrzenia i postępujemy jak w punktach od 5 do 10

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

pierogi z jagodami
Foto: Katarzyna Jankowska
Orkiszowe pierogi z owocami
Fot. Katarzyna Jankowska

Więcej przepisów na potrawy oparte na sezonowych warzywach i owocach znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dania na wiosnę i lato.

1 Reply to "Orkiszowe pierogi z jagodami"

  • comment-avatar
    Beata 23 stycznia 2020 (17:17)

    Dziś zrobiłam. Pyszne 🙂

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.