Na śniadanie, zwłaszcza niedzielne, gdy nikt się nigdzie nie spieszy polecam właśnie takie amerykańskie naleśniki po polsku. Ferie pozwalają na dłuższe leniuchowanie, więc niedzielne śniadanie zrobiłam w poniedziałek:)
Placuszki polane syropem klonowym czy ciepłą konfiturą stanowią dobry początek dnia. Dla mojej rodziny robię je w wersji dla Alergika czyli na mleku roślinnym bez dodatku jajek. Są lżejsze, bardziej lekkostrawne i pyszne.
Polecam i życzę Smacznego
Pancakes z bananami
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: dla 2-3 osób
Składniki:
- 200 ml mleka migdałowo-ryżowego BIO (do kupienia przez Internet w sklepie z żywnością wegetariańską – rewelacyjne! )
- 1-2 łyżki cukru pudru BIO
- 125 g mąki pszennej BIO
- 1 łyżka naturalnego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- olej do smażenia
- konfitura z wiśni (domowej roboty)
- syrop klonowy BIO do polania
- 2 banany pokrojone w talarki
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać z solą, proszkiem do pieczenia i dodać cukier
- Wlać do mąki mleko i ekstrakt z wanilii, wymieszać mikserem, aby powstało gładkie ciasto
- Nagrzać patelnię (użyłam małej ok. 20 cm), polać olejem i smażyć na niej na średnim ogniu około minuty okrągłe placuszki ok. 10-12 cm,
- Gdy na powierzchni placka zaczną powstawać bąbelki i będzie on prawie ścięty, położyć na nim (na górnej powierzchni) wcześniej przygotowane plasterki banana a następnie przewrócić placuszek na drugą stronę, chwilę go dosmażając
- Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta, rozgrzać na patelni kolejną porcję oleju i czynność powtórzyć
- Gotowe pancakes wyłożyć na talerz, polać je syropem klonowym lub ciepłą konfiturą, podawać od razu po usmażeniu
Wskazówki:
Jeśli mamy większą patelnię, możemy usmażyć kilka placuszków na raz, to z pewnością skróci czas przygotowania.
Możemy użyć oczywiście dowolnego dozwolonego mleka, a dla nieuczulonych można do ciasta dodać także jajko.
Syrop jakim polejemy naleśniki to także dowolność, może być z Agawy, kukurydziany, miód czy rozgrzana konfitura.
Zamiast banana można użyć jabłka
Inspirację zaczerpnęłam z książki “Książka Kucharska dla Alergików”, Alice Sherwood
Inspirację zaczerpnęłam z książki “Książka Kucharska dla Alergików”, Alice Sherwood
6 komentarzy to "Pancakes z bananami czyli amerykańskie naleśniki po polsku"
noresay 23 stycznia 2012 (13:29)
Mm, pyszne placki. Chciałabym, żeby ktoś przyniósł mi takie z rana prosto do łóżka..
Dusia 23 stycznia 2012 (13:36)
Pyszne śniadanko u Was było 🙂
Mama Alergika 23 stycznia 2012 (14:27)
noresay, niedługo Walentynki, życzę Ci śniadanie do łóżka właśnie:)
Dusiu, nie ma to jak dobrze rozpocząć tydzień:)
Ewa 21 lipca 2012 (17:21)
Miłośniczką placuszków jestem już od dzieciństwa,dlatego te równięz wypróbowałam. Najlepsze robił dla mnie dziadek na wakacjach tyle ze standardowo z mlekiem i jajkami, ich smak pamiętam do dziś. Dlatego w weekendy staram się i w moim domu wprowadzić taka tradycję jedzenia placków różnego rodzaju, na szczęście wszyscy je uwielbiają, zobaczymy czy moja najmłodsza latorośl również podzieli tą pasję
mag318 16 stycznia 2020 (17:40)
Czy można mąkę pszenną zastąpić mieszanką bezglutenową?
Katarzyna Jankowska 16 stycznia 2020 (23:05)
Można spróbować, choć zwykle sama zamiana to za mało ale w tym przepisie mamy banany więc to może go uratować. Proszę przeszukać blog i znaleźć też placuszki bezglutenowe.