Pancakes z bananami czyli amerykańskie naleśniki po polsku

Na śniadanie, zwłaszcza niedzielne, gdy nikt się nigdzie nie spieszy polecam właśnie takie amerykańskie naleśniki po polsku. Ferie pozwalają na dłuższe leniuchowanie, więc niedzielne śniadanie zrobiłam w poniedziałek:)

Placuszki polane syropem klonowym czy ciepłą konfiturą stanowią dobry początek dnia. Dla mojej rodziny robię je w wersji dla Alergika czyli na mleku roślinnym bez dodatku jajek. Są lżejsze, bardziej lekkostrawne i pyszne.
Polecam i życzę Smacznego

Pancakes z bananami

Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: dla 2-3 osób
Składniki:
  • 200 ml mleka migdałowo-ryżowego BIO (do kupienia przez Internet w sklepie z żywnością wegetariańską – rewelacyjne! )
  • 1-2 łyżki cukru pudru BIO
  • 125 g mąki pszennej BIO
  • 1 łyżka naturalnego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • konfitura z wiśni (domowej roboty)
  • syrop klonowy BIO do polania
  • 2 banany pokrojone w talarki
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiać z solą, proszkiem do pieczenia i dodać cukier
  2. Wlać do mąki mleko i ekstrakt z wanilii, wymieszać mikserem, aby powstało gładkie ciasto
  3. Nagrzać patelnię (użyłam małej ok. 20 cm), polać olejem i smażyć na niej na średnim ogniu około minuty okrągłe placuszki ok. 10-12 cm,
  4. Gdy na powierzchni placka zaczną powstawać bąbelki i będzie on prawie ścięty, położyć na nim (na górnej powierzchni) wcześniej przygotowane plasterki banana a następnie przewrócić placuszek na drugą stronę, chwilę go dosmażając
  5. Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta, rozgrzać na patelni kolejną porcję oleju i czynność powtórzyć
  6. Gotowe pancakes wyłożyć na talerz, polać je syropem klonowym lub ciepłą konfiturą, podawać od razu po usmażeniu
Wskazówki:
Jeśli mamy większą patelnię, możemy usmażyć kilka placuszków na raz, to z pewnością skróci czas przygotowania.
Możemy użyć oczywiście dowolnego dozwolonego mleka, a dla nieuczulonych można do ciasta dodać także jajko.

Syrop jakim polejemy naleśniki to także dowolność, może być z Agawy, kukurydziany, miód czy rozgrzana konfitura.

Zamiast banana można użyć jabłka
Inspirację zaczerpnęłam z książki “Książka Kucharska dla Alergików”, Alice Sherwood

6 komentarzy to "Pancakes z bananami czyli amerykańskie naleśniki po polsku"

  • comment-avatar
    noresay 23 stycznia 2012 (13:29)

    Mm, pyszne placki. Chciałabym, żeby ktoś przyniósł mi takie z rana prosto do łóżka..

  • comment-avatar
    Dusia 23 stycznia 2012 (13:36)

    Pyszne śniadanko u Was było 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 23 stycznia 2012 (14:27)

    noresay, niedługo Walentynki, życzę Ci śniadanie do łóżka właśnie:)
    Dusiu, nie ma to jak dobrze rozpocząć tydzień:)

  • comment-avatar
    Ewa 21 lipca 2012 (17:21)

    Miłośniczką placuszków jestem już od dzieciństwa,dlatego te równięz wypróbowałam. Najlepsze robił dla mnie dziadek na wakacjach tyle ze standardowo z mlekiem i jajkami, ich smak pamiętam do dziś. Dlatego w weekendy staram się i w moim domu wprowadzić taka tradycję jedzenia placków różnego rodzaju, na szczęście wszyscy je uwielbiają, zobaczymy czy moja najmłodsza latorośl również podzieli tą pasję

  • comment-avatar
    mag318 16 stycznia 2020 (17:40)

    Czy można mąkę pszenną zastąpić mieszanką bezglutenową?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 16 stycznia 2020 (23:05)

      Można spróbować, choć zwykle sama zamiana to za mało ale w tym przepisie mamy banany więc to może go uratować. Proszę przeszukać blog i znaleźć też placuszki bezglutenowe.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.