Penne z pieczarkami w sosie pomidorowym

 
Szybko i smacznie. Tak w dwóch słowach można określić to danie.
Składniki na jego przygotowanie zazwyczaj mamy pod ręką. Prostota już nie raz się sprawdziła. 
 
Polecam i życzę Smacznego
 
 


Penne z pieczarkami w sosie pomidorowym

(wegańskie, opcjonalnie bezglutenowe)

 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS GOTOWANIA: 15 minut
LICZBA PORCJI: 2-3
Składniki: 
  • 3-4 średnie, świeże pieczarki (można więcej jeśli lubimy)
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ cebuli
  • 250 ml przetartych pomidorów 
  • sól i pieprz, cukier do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia ok. 5łyżek
  • ok. 200 g makaronu penne (osoby na diecie bezglutenowej stosują makaron bezglutenowy)

Przygotowanie:

  1. Pieczarki umyć, obrać, pokroić na plasterki
  2. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek i zioła prowansalskie, smażyć na małym ogniu 30 sekund
  3. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć minutę mieszając
  4. Dodać przetarte pomidory, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku, gotować 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje
  5. Zaczynając przygotowywać danie, nastawić wodę na makaron w dużym garnku, dodać do niej łyżkę oleju i pół łyżeczki soli (makaron nie będzie się sklejał po odcedzeniu)
  6. Makaron ugotować al dente, odcedzić, dodać do patelni z ugotowanym, gęstym sosem pomidorowym, wymieszać, rozłożyć na talerze
  7. Podawać gorące

Wskazówki:

Jeśli jest dozwolony to posypać gotowe danie parmezanem.
Makaron, który zostanie można odgrzać na kolację, będzie także dobrze smakował.
 
 

1 Reply to "Penne z pieczarkami w sosie pomidorowym"

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.