Szybko i smacznie. Tak w dwóch słowach można określić to danie.
Składniki na jego przygotowanie zazwyczaj mamy pod ręką. Prostota już nie raz się sprawdziła.
Polecam i życzę Smacznego
Penne z pieczarkami w sosie pomidorowym
(wegańskie, opcjonalnie bezglutenowe)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS GOTOWANIA: 15 minut
LICZBA PORCJI: 2-3
Składniki:
- 3-4 średnie, świeże pieczarki (można więcej jeśli lubimy)
- 1 ząbek czosnku
- ½ cebuli
- 250 ml przetartych pomidorów
- sól i pieprz, cukier do smaku
- oliwa z oliwek do smażenia ok. 5łyżek
- ok. 200 g makaronu penne (osoby na diecie bezglutenowej stosują makaron bezglutenowy)
Przygotowanie:
- Pieczarki umyć, obrać, pokroić na plasterki
- Rozgrzać oliwę na patelni, dodać drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek i zioła prowansalskie, smażyć na małym ogniu 30 sekund
- Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć minutę mieszając
- Dodać przetarte pomidory, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku, gotować 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje
- Zaczynając przygotowywać danie, nastawić wodę na makaron w dużym garnku, dodać do niej łyżkę oleju i pół łyżeczki soli (makaron nie będzie się sklejał po odcedzeniu)
- Makaron ugotować al dente, odcedzić, dodać do patelni z ugotowanym, gęstym sosem pomidorowym, wymieszać, rozłożyć na talerze
- Podawać gorące
Wskazówki:
Jeśli jest dozwolony to posypać gotowe danie parmezanem.
Makaron, który zostanie można odgrzać na kolację, będzie także dobrze smakował.
1 Reply to "Penne z pieczarkami w sosie pomidorowym"
gruszka z fartuszka 24 stycznia 2012 (11:32)
U mnie prostota sprawdza się najlepiej! 😉 A jeśli chodzi o makaron to gorąco zapraszam do udziału w konkursie na moim blogu 😉 http://gruszkazfartuszka.blox.pl/2012/01/makaron-rzadzi-zdrowo-konkurs.html