Z uwagi na uczulenie Konrada na jajka, mięso z kurczaka rzadziej pojawia się w naszej diecie. Od czasu do czasu serwuję jednak dania, z tym uznanym za najbardziej dietetyczne mięsem. Kiedyś w prezencie od mamy dostałam książkę Kuchnia Polska – Doskonałe przepisy dla każdej Pani Domu. Zaglądam do niej czasem i właśnie tam znalazłam przepis na kurczaka z owocami. Podobne danie można przyrządzić także z mięsem z indyka
Po minimalnym zmodyfikowaniu przepisu powstało danie, które polecam i życzę Smacznego.
Przepis poniżej
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut +15 minut schłodzenia
CZAS PIECZENIA: ok. 1h
TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUDNE
LICZBA PORCJI:5
Składniki:
- 5 sztuk podudzia kurczaka bez skóry (mogą być dowolne kawałki)
- 100 g suszonych bezpestkowych śliwek BIO (można mniej wg uznania)
- 2 duże kwaskowe jabłka
- ½ kubka soku jabłkowego
- ½ kubka bulionu (wykorzystałam rosół z obiadu)
- majeranek, sól, pieprz, liść laurowy,
- sok z jednej cytryny
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Kurczaka opłukać, ściągnąć skórę pod którą znajduje się tłuszcz, osuszyć, posolić, popieprzyć i oprószyć majerankiem, wstawić na 15 minut do schłodzenia
- Śliwki zalać sokiem z jabłek
- Na rozgrzanym oleju obsmażyć podudzia z każdej ze stron na rumiany kolor
- Przełożyć obsmażone kawałki mięsa do wcześniej przygotowanego naczynia, w którym się będą piekły, dodać śliwki wraz z sokiem, w którym się moczyły, dolać bulion, liść laurowy
- Obrać jabłka, pokroić na ćwiartki, pozbawiając je nasion, skropić je sokiem z cytryny, rozłożyć kawałki jabłek pomiędzy kawałkami mięsa
- Nagrzać piekarnik do 190°C, wstawić naczynie z kurczakiem przykryte szczelnie folią aluminiową lub pokrywką, piec aż mięso będzie miękkie
- Danie smakuje doskonale z ugotowanym na sypko ryżem i zieloną sałatą
3 komentarze to "Kurczak z Owocami"
Magda 25 stycznia 2012 (10:59)
Bardzo lubię połączenie mięsa z owocami! z chęcią wykorzystam Twoją propozycję!
Mama Alergika 25 stycznia 2012 (11:12)
Cieszę się i daj znać jak smakowało, pozdrawiam.
Agula 24 stycznia 2013 (15:01)
Zjadłabym, zjadła! Ale ze skórką, bo tą najbardziej lubię, pomimo tego tłuszczyku 🙂