Kurczak z Owocami

Z uwagi na uczulenie Konrada na jajka, mięso z kurczaka rzadziej pojawia się w naszej diecie. Od czasu do czasu serwuję jednak dania, z tym uznanym za najbardziej dietetyczne mięsem. Kiedyś w prezencie od mamy dostałam książkę Kuchnia Polska – Doskonałe przepisy dla każdej Pani Domu. Zaglądam do niej czasem i właśnie tam znalazłam przepis na kurczaka z owocami. Podobne danie można przyrządzić także z mięsem z indyka
Po minimalnym zmodyfikowaniu przepisu powstało danie, które polecam i życzę Smacznego.
 
Przepis poniżej

Przepis:

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut +15 minut schłodzenia

 

CZAS PIECZENIA: ok. 1h
TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUDNE
LICZBA PORCJI:5
Składniki:
  • 5  sztuk podudzia kurczaka bez skóry (mogą być dowolne kawałki)
  • 100 g suszonych bezpestkowych śliwek BIO (można mniej wg uznania)
  • 2 duże kwaskowe jabłka
  • ½ kubka soku jabłkowego
  • ½ kubka bulionu (wykorzystałam rosół z obiadu)
  • majeranek, sól, pieprz, liść laurowy,
  • sok z jednej cytryny
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Kurczaka opłukać, ściągnąć skórę pod którą znajduje się tłuszcz, osuszyć, posolić, popieprzyć i oprószyć majerankiem, wstawić na 15 minut do schłodzenia
  2. Śliwki zalać sokiem z jabłek
  3. Na rozgrzanym oleju obsmażyć podudzia z każdej ze stron na rumiany kolor
  4. Przełożyć obsmażone kawałki mięsa do wcześniej przygotowanego naczynia, w którym się będą piekły, dodać śliwki wraz z sokiem, w którym się moczyły, dolać bulion, liść laurowy
  5. Obrać jabłka, pokroić na ćwiartki, pozbawiając je nasion, skropić je sokiem z cytryny, rozłożyć kawałki jabłek pomiędzy kawałkami mięsa
  6. Nagrzać piekarnik do 190°C, wstawić naczynie z kurczakiem przykryte szczelnie folią aluminiową lub pokrywką, piec aż mięso będzie miękkie
  7. Danie smakuje doskonale z ugotowanym na sypko ryżem i zieloną sałatą 
 

 

3 komentarze to "Kurczak z Owocami"

  • comment-avatar
    Magda 25 stycznia 2012 (10:59)

    Bardzo lubię połączenie mięsa z owocami! z chęcią wykorzystam Twoją propozycję!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 25 stycznia 2012 (11:12)

    Cieszę się i daj znać jak smakowało, pozdrawiam.

  • comment-avatar
    Agula 24 stycznia 2013 (15:01)

    Zjadłabym, zjadła! Ale ze skórką, bo tą najbardziej lubię, pomimo tego tłuszczyku 🙂

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.