Pudding ryżowy z malinami

Kupiłam książkę „Dania z ryżem”, R.Lane i C.Bardi, przeglądając natknęłam się na pudding, który przypomniał mi czasy, gdy na sobotnie śniadanie mama przygotowywała mi ryż na słodko. 
Odtworzyłam ten przepis lekko go modyfikując i dostosowując do możliwości mojego alergika.
Powstało słodkie, ciekawe w smaku danie na podwieczorek, dodatek malin wzbogacił je o witaminę C.
Polecam jako danie śniadaniowe na ciepło lub w wersji schłodzonej jako deser.

Zapraszam i życzę Smacznego

Pudding ryżowy z malinami 

(bezglutenowy, wegański, opcjonalnie bez cukru)

Czas przygotowania: 30 minut + 2 h chłodzenia

Ilość: 2-4 porcji

Składniki:

  • 200 g białego lub pełnoziarnistego ryżu
  • 1 litr mleka bezglutenowego (ryżowego lub kokosowego)
  • 1 gruszka
  • skórka z 1 cytryny (można pominąć)
  • 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć)
  • 1-2 łyżki syropu klonowego lub cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ok. 200 g malin mrożonych lub świeżych
  • 1 łyżka oleju do wysmarowania miseczki czy formy

Przygotowanie:

  1. Mrożone maliny wyjmujemy z zamrażarki, odkładamy kilka całych do dekoracji
  2. Świeże maliny opłukujemy
  3. Gruszkę myjemy, obieramy ze skórki, oczyszczamy z gniazda nasiennego, kroimy w drobne kawałki
  4. Cytrynę dokładnie szorujemy pod gorącą wodą, skórkę ścieramy na tarce
  5. Ryż kilkakrotnie płuczemy
  6. Mleko przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy skórkę z cytryny oraz opłukany ryż, gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut
  7. Dodajemy pokrojoną gruszkę i ekstrakt wanilii, gotujemy kolejne 10-15 minut często mieszając, aż ryż stanie się gęsty a płyn wyparuje (uważamy, aby ryż się nie przypalił)
  8. Ugotowany, gęsty ryż zdejmujemy z ognia, stopniowo dodajemy syrop klonowy lub cukier, doprawiając do smaku
  9. Miseczkę lub formę smarujemy olejem od wewnątrz
  10. Gorący ryż przekładamy do miseczki, wygładzamy jego powierzchnię, pozostawiamy do przestudzenia a następnie wstawiamy do lodówki na ok. dwie godziny
  11. Przed podaniem, zanurzamy miseczkę w naczyniu z gorącą wodę, dosłownie na minutę, przykładamy do niej talerz, miseczkę odwracamy wykładając pudding na dno talerza
  12. Rozmrożone maliny miksujemy z dodatkiem cukru lub syropu roślinnego, podajemy je wraz z puddingiem

Wskazówki:

Gruszka powinna być bardzo dojrzała jeśli chcemy, aby rozpuściła się podczas gotowania.

Deser możemy zjeść na ciepło zaraz po przygotowaniu.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

 

5 komentarzy to "Pudding ryżowy z malinami"

  • comment-avatar
    Dusia 27 stycznia 2012 (12:43)

    wyglada pysznie

  • comment-avatar
    Saratelka 27 stycznia 2012 (19:01)

    Zgadzam się z Dusią 😀 Wygląda obłędnie! Pyszne połączenie smaków 🙂

  • comment-avatar
    Karmel-itka. 27 stycznia 2012 (19:55)

    całe wieki nie jadłam puddingu ryżowego..
    muszę odwiedzic Babcię w ten weekend.

    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspott.com

  • comment-avatar
    Mama Alergika 27 stycznia 2012 (21:47)

    Dusiu i Saratelko dziękuję. Trochę lata w środku zimy z tymi malinami. Pudding robi się prawie sam, a dla podniebienia rozkosz więc proponuję na weekendowe śniadanko:)
    Karmel-itko, babcie robią takie rzeczy najlepiej, pozdrawiam ciepło

  • comment-avatar
    Natchniona Wera 8 marca 2012 (20:51)

    Super! W weekend też mam zamiar połączyć ryż z malinami 😉

    Gdyby zabrakło inspiracji zapraszam do mnie na natchnioną 😀

    Dobrze widzieć "alergicznego" bloga. Podoba mi się forma dzielenia z innymi pomysłami i doświadczeniem a nie chowanie przepisów do szuflady. Dużo osób potrzebuje pomocy.

    Powodzenia! 😉

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.