W sobotnie popołudnie usłyszałam „Mamo zjadłbym coś czekoladowego”.
Dla mojego syna za czekoladę musi wystarczyć karob.
Postanowiłam więc wykorzystać to co mam w szafkach i lodówce (sobota po południu i mróz za oknem nie sprzyjały wycieczce do sklepu) i wyczarować babeczki z karobem.
Zapraszam i życzę Smacznego
Babeczki karobowe z wiśniami
(wegańskie)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS PIECZENIA: 25-30 minut
LICZBA BABECZEK: 12 szt. o średnicy 5 cm
Składniki mokre
- 150 g roztopionej wegańskiej margaryny
- 100 g konfitury z wiśni (u mnie domowej roboty)
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- 200 ml mleka owsianego
- 1 łyżeczka melasy z chleba świętojańskiego
Składniki suche
- 300 g mąki pszennej BIO
- 1 łyżka naturalnego proszku do pieczenia
- 50 g drobnego cukru
- 2 łyżki karobu w proszku
Składniki na lukier
- 2 łyżki soku wiśniowego (domowego)
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do 180°C w opcji termoobiegu
- Margarynę rozpuścić w rondelku, ostudzić, wlać do miski dodać do niej cukier, melasę z karobu i dobrze wymieszać, wlać mleko, ekstrakt wanilii i konfiturę wiśniową
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do niej karob
- Mokre składniki przelać do suchych, dokładnie wymieszać
- Rozłożyć ciasto do 12 papilotek przygotowanych w zagłębieniach formy do muffinek
- Piec przez ok. 30 minut, sprawdzić patyczkiem czy są dopieczone
- Przełożyć muffinki na kratkę do wystygnięcia
- Przygotować lukier: wymieszać ze sobą cukier i sok wiśniowy, tak aby stanowił gęstą aczkolwiek lejącą masę, w razie konieczności dodać więcej cukru lub więcej soku
- Schłodzone babeczki polać lukrem wiśniowym i ozdobić wisienką (z kompotu czy np. kandyzowaną a może ze słoiczka od babci tzw. wiśnie w cukrze)
4 komentarze to "Babeczki karobowe z wiśniami"
OSa 31 stycznia 2012 (13:13)
Wyglądają pysznie – mniam, mniam.
burczymiwbrzuchu 31 stycznia 2012 (20:01)
Karob jadłam w zeszłym roku w Portugalii i od tamtego momentu marzę żeby spróbować go jeszcze raz!:)
Nina 14 stycznia 2021 (14:47)
Jaką mąką bezglutenową mogę zamienić pszenną?
Katarzyna Jankowska 18 stycznia 2021 (18:06)
Najlepiej to skorzystać z gotowego przepisu na babeczki bezglutenowe. Nie można zamienić tak po prostu jednej mąki na drugą.