Delikatny rosół z indyka

To nie jest taki prawdziwy, tłusty tradycyjny polski rosół, tylko rosołek mojego alergika:). 

Na jego bazie tworzę czasem inne zupy i potrawy. Smakuje lekko i zapewniam rosołowo mimo wszystko.
Życzę Smacznego

Rosół z indyka

Czas przygotowania: 15 minut

Czas gotowania: ok. 1h

Liczba porcji: 5

Składniki:

  • 3 l przefiltrowanej wody
  • 1 średnie skrzydło z indyka
  • warzywa: (marchew 2 sztuki, por (najczęściej liść), korzeń pietruszki, pół cebuli przyczernionej nad ogniem)
  • kostka bulionu warzywnego BIO (opcjonalnie)
  • zioła i przyprawy do smaku (kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, listek laurowy, natka pietruszki, lubczyk najlepiej jak świeży, sól morska, pieprz)
  • makaron bezjajeczny

Przygotowanie:

  1. 3 litry wody zagotować w dużym garnku
  2. Do wrzątku wrzucić opłukane wcześniej skrzydło z indyka (czasami daję pół, zależy jak jest duże), gotować bez przykrywania garnka ok. 20 minut, na średnim ogniu, odcedzając tzw. „szumowinę”
  3. Dodać warzywa i przyprawy, gotować na małym ogniu przez kolejne 20 minut, bez przykrycia, dolewając przegotowaną gorącą wodę w miejsce tej, która wyparuje
  4. Pod koniec dodać zioła i doprawić do smaku, gotować jeszcze ok. 10 minut
  5. Oddzielnie ugotować makaron, dodać jego porcję do miseczki, zalać gorącym rosołem, można posypać drobno pokrojoną natką pietruszki

Wskazówki:

Zupę można wzbogacić wołowiną, więc czasem wraz ze skrzydełkiem dodaję szponder wołowy.
Gotowałam ją także na małym ogniu pod przykryciem, nawet tak wolę, może i jest mniej klarowny ale tak jest bardziej po mojemu:).
Moja mama gotuje rosół wyłącznie bez przykrywania, myślę jednak, że jego klarowność zależy także od rodzaju mięsa (ona używa mięso kurze i wołowe)
rosół z indyka
rosół z indyka

8 komentarzy to "Delikatny rosół z indyka"

  • comment-avatar
    Dusia 1 lutego 2012 (15:18)

    uwielbiam każdy rosołek.

  • comment-avatar
    Patrycja 25 czerwca 2015 (11:52)

    właśnie gotuję rosół wg Pani przepisu z książki, nie dałam kostki rosołowej, narazie smakuje troche jak woda. Nigdy nie umiałam ugotować dobrego rosołu bez kostki, a jedyne koski bez sladowych ilosci mleka itp po ktorych syn nie ma zadnej wysypki to knorr.
    Jaka jest tajemnica dobrego rosołu bez kostki? Bo mi nigdy nie wychodzi mimo że gotuje sie dwie godziny,nie za mocno, ale mimo to zawsze kończy sie na kostce. Nie wiem może smak mam spatrzony,od zawsze mama dawała kostki,moze to kwestia przyzwyczajenia?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 25 czerwca 2015 (13:20)

      Lepszy przepis na rosół bez kostki jest w mojej książce MAG Tradycyjnie (rosół babci Broni). Najważniejsza jest mięso, jego jakość, potem różnorodność warzyw (zamiast marchwi u nas jest batat, świeża natka pietruszki, świeży lubczyk) Rosół gotujemy bez przykrycia, na średnim ogniu, starając się nie dolewać za dużo wody w miejsce tej co wyparuje. Smaku dodają przyprawy i zioła. Przyznam się, że i ja nie potrafię ugotować tak dobrego rosołu jak moja mama:)

  • comment-avatar
    Daga 24 sierpnia 2019 (09:11)

    a jak długo gotować po dodaniu warzyw na małym ogniu?

  • comment-avatar
    Joanna 30 stycznia 2020 (20:27)

    Najlepszy przepis jaki do tej pory znalazłam. Dzieci zajadały, aż im się uszy trzęsły

    • comment-avatar
      Klaudia 10 kwietnia 2020 (17:39)

      Proszę o pomoc. Synuś źle reaguje na marchew. Ci do selera to jeszcze nie wiem bo nie dostał. Czy nawet wywar z tych warzyw może mu szkodzić? Pozdrawiam

      • comment-avatar
        Katarzyna Jankowska 10 kwietnia 2020 (21:50)

        Jeśli reakcja na marchew jest silna należy ją wyeliminować także w wersji gotowanej. Seler jest silnym alergenem i przy alergii na marchew nie podawałabym go. Od lat gotujemy rosół bez selera i marchwi. Zamiast marchwi proszę dodać pokrojony w słupki batat. Jest słodki a po ugotowaniu mało kto się zorientuje, że to nie marchew:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.