Boczuś i Śliwka na Ciepło

„Nie wiem co bym zjadł” zbiega się często z moim „Co tu dziś wymyślić z tego co mam w lodówce”:). I jak się okazuje wystarczy takie małe co nie co, aby umilić posiłek nie tylko mojego Alergika. 

Suszone śliwki zawinięte w pachnący boczek, pycha. Ważne, aby śliwki suszone były bez dodatku chemii. Wiem, że droższe, ale pozbawione konserwantów i bez siarki!

Do takiego raczej przekąskowego dania, (podaję je także jako przystawkę, czasem z dodatkiem oliwki), pasuje znakomicie słodka sałatka na bazie ananasa i kukurydzy. 
Mój syn jej nie je, gdyż w jej składzie znajduje się ser żółty i majonez. Dostaje on w zamian ugotowaną kolbę kukurydzy (zimową porą, taką z mrożonek), lub po prostu kukurydzę z puszki (producent kukurydzy na opakowaniu nie wskazuje innych składników niż: kukurydza, woda i sól i zastrzega, że bez dodatku cukru), najważniejsze, że małemu ona nie szkodzi. 
Przepisem na sałatkę, która świetnie się spisuje w zestawieniu z daniami mięsnymi podzielę się jutro. Tymczasem polecam dobraną parę czyli Boczuś i Śliwka na ciepło.

Życzę Smacznego


Przepis poniżej

Przepis:

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut

CZAS PIECZENIA: ok. 10-15 minut

TRUDNOŚĆ: ŁATWE

LICZBA PORCJI: dla 3 osób
Składniki:
  • ok. 300 g boczku delikatnie wędzonego pokrojonego w plasterki
  • opakowanie suszonych śliwek BIO
  • tacka do grillowania 1 szt.
  • wykałaczki
Przygotowanie:

  1. Boczek pokroić na niezbyt grube plasterki
  2. W każdy plasterek owinąć suszoną śliwkę i nakłuć wykałaczką tworząc mini szaszłyczki
  3. Wstawić tackę do grillowania z szaszłykami do nagrzanego piekarnika (180°C, termoobieg) i zapiekać ok. 15 minut do momentu ładnego zarumienienia się boczku
  4. Podawać z pieczywem i ulubioną sałatą lub warzywami

1 Reply to "Boczuś i Śliwka na Ciepło"

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.