Grillowana pierś z indyka w syropie klonowym

Mięciutkie i delikatne mięso z indyka w wydaniu na słodko ucieszyło moją rodzinę. Obiad znikał z talerzy, a to dla mnie największa kulinarna satysfakcja:) Cudownie patrzeć na uśmiechnięte i najedzone buzie, znak że podałam na stół coś dobrego. Zaletą tego dania jest także fakt, że przygotowuje się je w sposób prosty i szybki.  

Polecam i życzę Smacznego

Grillowana pierś z indyka

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut + 30 min schładzania

CZAS SMAŻENIA: ok. 15 minut

LICZBA PORCJI: 4
Składniki:
  • pierś z indyka ok. 500 g, pokrojona na plasterki
  • sól i pieprz do smaku, zioła prowansalskie
  • olej do smażenia

Sos/marynata:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • skórka z jednaj cytryny (wcześniej sparzonej)
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z połówki cytryny
Przygotowanie:
  1. Pierś z indyka, umyć, osuszyć, pokroić na plastry ok. 1,5 cm grubości
  2. Każdy plaster mięsa spłaszczyć przy użyciu drewnianej części tłuczka (tłuc mięso przez folię spożywczą)
  3. Mięso posolić, popieprzyć, natrzeć czosnkiem i skórką z cytryny, oprószyć ziołami prowansalskimi
  4. Do głębszego naczynia (miski) wlać oliwę z oliwek, syrop klonowy i sok z cytryny, wymieszać
  5. Pojedyncze kawałki mięsa wysmarować przygotowanym sosem, wszystkie nasmarowane kawałki umieścić w naczyniu i odstawić do schłodzenia na pół godziny
  6. Rozgrzać patelnię-grill, dodać olej i smażyć piersi z indyka z każdej strony na rumiany kolor
  7. W międzyczasie można przygotować pieczarki w plasterkach, uduszone na maśle czy oliwie, którymi obłożymy nasze danie
  8. Podawać gorące kotleciki wraz z upieczonymi w plastrach ziemniakami i ulubionymi surówkami
grillowana pierś z indyka
 
 

4 komentarze to "Grillowana pierś z indyka w syropie klonowym"

  • comment-avatar
    Karmel-itka. 5 lutego 2012 (16:06)

    pysznie!!
    ach. smakowite.

  • comment-avatar
    Dusia 5 lutego 2012 (22:24)

    pierś na słodko brzmi ciekawie.

  • comment-avatar
    Feminka 25 maja 2013 (14:30)

    Zrobiłam, zjadłam:) pysznie było, delikatne mięso z nutą cytryny jak dla mnie rewelacja:) nie dodałam tylko pieczarek bo moi Panowie nie przepadają 🙁 polecam ten przepis, szybki i pyszny efekt…:):)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 25 maja 2013 (14:34)

    Feminka; Dziękuję za komentarz i cieszę się, że Ci smakowały. Już dawno ich nie robiłam, przypomniałaś mi o nich:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.