Placuszki orkiszowo-owsiane prezentowane w Pytaniu na Śniadanie

Pytania na Śniadanie ciąg dalszy. Nie udało mi się o tych placuszkach powiedzieć na ekranie wczoraj, bo jak to podobno w programach na żywo bywa, czas potrafi się skrócić:)
Wyczarowałam je z myślą o programie, zastanawiając się nad daniem śniadaniowym dla Alergika. Chyba właśnie śniadania stanowią obecnie dla mnie największy problem, bo co wartościowego można przygotować, jak się ma 15-30 minut z rana na wyszykowanie małego Alergika do szkoły:)
Najczęściej u nas kończy się na ciepłym mleku orkiszowym z musli zrobionym samodzielnie:)
Tyle, że mojemu synowi oczywiście przejadają się takie szybkie śniadania, więc wówczas zamiennie stosuję budyń i kaszki ryżowe. Chcę, aby zjadał coś lekkiego i ciepłego przed wyjściem do szkoły.
Na weekendowe śniadania takie placuszki sprawdzają się wspaniale. Są na czasie także z myślą o lekkim obiedzie czy na deser.
Danie to oczywiście jest pozbawione jajek, ale tak pięknie pulchne wychodzą te placuszki, że nawet się tego nie zauważa. W przepisie, który stworzyłam do programu użyłam masła klarowanego, dodanego do ciasta. Podczas programu o maśle zapomniałam:) Ciasto na placuszki lepiej mi zapracowało w misce, a potem w smaku okazały się także lepsze (w mojej opinii), ponieważ mniej tłuste. W każdym razie obie wersje są ok, można wypróbować!
Placuszki prawie pozbawione cukru, z dodatkiem syropu klonowego, czy jak u mnie z Agawy, wspaniale smakują. Do tego dodajmy sezonowe, dozwolone owoce i śniadanie jest królewskie.
Zapraszam i życzę Smacznego

Placuszki orkiszowo-owsiane

(bez mleka, bez jajek, bez soi, wegańskie)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 15 minut
Trudność: łatwe
Ilość: 10 sztuk

Składniki:

  • 150 g mąki orkiszowej jasnej BIO (może być też pszenna)
  • 100 g mąki owsianej BIO
  • 300 ml mleka owsianego BIO
  • 30 g masła klarowanego stopionego (lub można go pominąć)
  • 1 łyżka drobnego cukru trzcinowego BIO
  • 1 i ½  łyżki kamienia winnego
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • olej do smażenia (u mnie rzepakowy)
  • syrop z Agawy do polania placuszków
  • sezonowe owoce do podania, ustrojenia (truskawki, borówki, maliny)

Przygotowanie:

  1. Mąki w miarę możliwości przesiewamy dodając sól, kamień winny, cukier i ekstrakt wanilii
  2. Mleko wlewamy stopniowo do mąki, mieszając przy pomocy miksera
  3. Na koniec dolewamy stopione, schłodzone masło klarowane (można pominąć!)
  4. Całość miksujemy na gładką masę, odstawiamy na 10 minut (w tym czasie ciasto nabierze dobrej konsystencji, zapracuje więc warto poczekać)
  5. Nagrzewamy patelnię (użyłam małej ok. 20 cm), polewamy olejem i smażymy na średnim ogniu około minuty okrągłe placuszki ok. 10-12 cm średnicy
  6. Gdy na powierzchni placka zaczną powstawać bąbelki i będzie on prawie ścięty przewracamy placuszek na drugą stronę, chwilę go dosmażając
  7. Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta, rozgrzewamy na patelni kolejną, niewielką porcję oleju i czynność powtarzamy
  8. Gotowe placuszki wykładamy na talerz, polewamy je syropem z Agawy, podajemy najlepiej od razu, po usmażeniu przystrojone dozwolonymi owocami sezonowymi

Wskazówki:

Możemy użyć także mleka orkiszowego lub pół na pół z owsianym
Dla osób nieuczulonych można do ciasta dodać jajko.
Syrop jakim polejemy naleśniki to także dowolność, może być również kukurydziany czy klonowy.
Placuszki orkiszowo-owsiane można po usmażeniu wkładać do nagrzanego naczynia żaroodpornego, aby nie traciły ciepła, jeśli podajemy kilka na raz.
Na zimno także bardzo dobrze smakują, można je polać musem z dozwolonych owoców.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie własnej wersji potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
Placuszki orkiszowo-owsiane bez mleka, bez jajek, wegańskie
Placuszki orkiszowo-owsiane bez mleka, bez jajek, wegańskie
Placuszki orkiszowo-owsiane bez mleka, bez jajek, wegańskie

7 komentarzy to "Placuszki orkiszowo-owsiane prezentowane w Pytaniu na Śniadanie"

  • comment-avatar
    Muffinkowa Mama 21 czerwca 2012 (15:56)

    Uwielbiam pankejki, więc na pewno je wypróbuję 🙂 Szkoda tylko, że są mało dietetyczne 😉

  • comment-avatar
    Gula 21 czerwca 2012 (15:57)

    Można jeść zdrowo? Można:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 21 czerwca 2012 (18:01)

    Muffinkowa Mama; Jak to mało dietetyczne? Bez masła to tylko roślinne mleko i zdrowe mąki, a cukru 1 łyżka. Możesz zrobić na razowej mące:)
    Gula;Można, można:)

  • comment-avatar
    Muffinkowa Mama 22 czerwca 2012 (08:13)

    Wiem, wiem, to bylo ogolne stwierdzenie na temat placuszkow 🙂 Może faktycznie spróbuję z mąką razową, bo orkiszowej niestety nie mogę u mnie nigdzie dostać.

  • comment-avatar
    Ewa 20 lipca 2012 (19:44)

    Wyprobowalam i pyszne!
    w niedzielny poranek smakowaly mezowi,coreczce i oczywiscie mi

  • comment-avatar
    Mama Alergika 20 lipca 2012 (20:44)

    Ewa; Cieszę się:) Dziękuję za podzielenie się opinią, to ważne wiedzieć czy moje przepisy się sprawdzają!

  • comment-avatar
    Anonymous 15 marca 2013 (14:06)

    Czy można zrobić te placuszki bezglutenowo???

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.