Pytania na Śniadanie ciąg dalszy. Nie udało mi się o tych placuszkach powiedzieć na ekranie wczoraj, bo jak to podobno w programach na żywo bywa, czas potrafi się skrócić:)
Wyczarowałam je z myślą o programie, zastanawiając się nad daniem śniadaniowym dla Alergika. Chyba właśnie śniadania stanowią obecnie dla mnie największy problem, bo co wartościowego można przygotować, jak się ma 15-30 minut z rana na wyszykowanie małego Alergika do szkoły:)
Najczęściej u nas kończy się na ciepłym mleku orkiszowym z musli zrobionym samodzielnie:)
Tyle, że mojemu synowi oczywiście przejadają się takie szybkie śniadania, więc wówczas zamiennie stosuję budyń i kaszki ryżowe. Chcę, aby zjadał coś lekkiego i ciepłego przed wyjściem do szkoły.
Na weekendowe śniadania takie placuszki sprawdzają się wspaniale. Są na czasie także z myślą o lekkim obiedzie czy na deser.
Danie to oczywiście jest pozbawione jajek, ale tak pięknie pulchne wychodzą te placuszki, że nawet się tego nie zauważa. W przepisie, który stworzyłam do programu użyłam masła klarowanego, dodanego do ciasta. Podczas programu o maśle zapomniałam:) Ciasto na placuszki lepiej mi zapracowało w misce, a potem w smaku okazały się także lepsze (w mojej opinii), ponieważ mniej tłuste. W każdym razie obie wersje są ok, można wypróbować!
Placuszki prawie pozbawione cukru, z dodatkiem syropu klonowego, czy jak u mnie z Agawy, wspaniale smakują. Do tego dodajmy sezonowe, dozwolone owoce i śniadanie jest królewskie.
Zapraszam i życzę Smacznego
Placuszki orkiszowo-owsiane
(bez mleka, bez jajek, bez soi, wegańskie)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 15 minut
Trudność: łatwe
Ilość: 10 sztuk
Składniki:
- 150 g mąki orkiszowej jasnej BIO (może być też pszenna)
- 100 g mąki owsianej BIO
- 300 ml mleka owsianego BIO
- 30 g masła klarowanego stopionego (lub można go pominąć)
- 1 łyżka drobnego cukru trzcinowego BIO
- 1 i ½ łyżki kamienia winnego
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- olej do smażenia (u mnie rzepakowy)
- syrop z Agawy do polania placuszków
- sezonowe owoce do podania, ustrojenia (truskawki, borówki, maliny)
Przygotowanie:
- Mąki w miarę możliwości przesiewamy dodając sól, kamień winny, cukier i ekstrakt wanilii
- Mleko wlewamy stopniowo do mąki, mieszając przy pomocy miksera
- Na koniec dolewamy stopione, schłodzone masło klarowane (można pominąć!)
- Całość miksujemy na gładką masę, odstawiamy na 10 minut (w tym czasie ciasto nabierze dobrej konsystencji, zapracuje więc warto poczekać)
- Nagrzewamy patelnię (użyłam małej ok. 20 cm), polewamy olejem i smażymy na średnim ogniu około minuty okrągłe placuszki ok. 10-12 cm średnicy
- Gdy na powierzchni placka zaczną powstawać bąbelki i będzie on prawie ścięty przewracamy placuszek na drugą stronę, chwilę go dosmażając
- Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta, rozgrzewamy na patelni kolejną, niewielką porcję oleju i czynność powtarzamy
- Gotowe placuszki wykładamy na talerz, polewamy je syropem z Agawy, podajemy najlepiej od razu, po usmażeniu przystrojone dozwolonymi owocami sezonowymi
Wskazówki:
Możemy użyć także mleka orkiszowego lub pół na pół z owsianym
Dla osób nieuczulonych można do ciasta dodać jajko.
Syrop jakim polejemy naleśniki to także dowolność, może być również kukurydziany czy klonowy.
Placuszki orkiszowo-owsiane można po usmażeniu wkładać do nagrzanego naczynia żaroodpornego, aby nie traciły ciepła, jeśli podajemy kilka na raz.
Na zimno także bardzo dobrze smakują, można je polać musem z dozwolonych owoców.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie własnej wersji potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
7 komentarzy to "Placuszki orkiszowo-owsiane prezentowane w Pytaniu na Śniadanie"
Muffinkowa Mama 21 czerwca 2012 (15:56)
Uwielbiam pankejki, więc na pewno je wypróbuję 🙂 Szkoda tylko, że są mało dietetyczne 😉
Gula 21 czerwca 2012 (15:57)
Można jeść zdrowo? Można:)
Mama Alergika 21 czerwca 2012 (18:01)
Muffinkowa Mama; Jak to mało dietetyczne? Bez masła to tylko roślinne mleko i zdrowe mąki, a cukru 1 łyżka. Możesz zrobić na razowej mące:)
Gula;Można, można:)
Muffinkowa Mama 22 czerwca 2012 (08:13)
Wiem, wiem, to bylo ogolne stwierdzenie na temat placuszkow 🙂 Może faktycznie spróbuję z mąką razową, bo orkiszowej niestety nie mogę u mnie nigdzie dostać.
Ewa 20 lipca 2012 (19:44)
Wyprobowalam i pyszne!
w niedzielny poranek smakowaly mezowi,coreczce i oczywiscie mi
Mama Alergika 20 lipca 2012 (20:44)
Ewa; Cieszę się:) Dziękuję za podzielenie się opinią, to ważne wiedzieć czy moje przepisy się sprawdzają!
Anonymous 15 marca 2013 (14:06)
Czy można zrobić te placuszki bezglutenowo???