Wymyślanie dań dla mojego Alergika zaczyna i kończy mój dzień. Fajne uczucie, kiedy i w nocy przez sen zajadasz coś pysznego albo coś tworzysz, ja w każdym razie lubię swoje kulinarne sny:).
Miały być kruche rurki z kremem, a powstały francuskie rożki z budyniem i truskawkami.
Delikatne ciasteczko wypełnione lekkim budyniem z dodatkiem truskawek smakowało zaskakująco dobrze!
Dziś mam także zamówienie na ten deser, użyję tym razem brzoskwiń z puszki:). Wykonanie jak zawsze proste i szybkie, jedynym utrudnieniem jest posiadanie odpowiednich foremek do rurek/rożków.
Polecam i życzę Smacznego
Rożki francuskie z budyniem i truskawkami
Czas przygotowania: 10 minutCzas pieczenia: 10-15 minut
Ilość porcji: 10 sztuk
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie na margarynie bezmlecznej (275 g)
- gotowy sprawdzony budyń w proszku, bez cukru (można przygotować własny)
- 250 ml mleka orkiszowego (najlepsze przetestowane mleko roślinne na budyń)
- 1 łyżeczka cukru
- truskawki
- lukier cytrynowy (2 czubate łyżki cukru pudru i 2 łyżki soku z cytryny)
- cukier puder do posypania
- foremki do rożków (10szt) i tłuszcz do ich wysmarowania
Przygotowanie:
- Ugotować budyń na gęsto: z 250 ml mleka odlać ¼ ilości i wymieszać w niej 2 czubate łyżki proszku i łyżeczkę cukru. Resztę mleka zagotować, wlać rozmieszaną zawiesinę i energicznie mieszając ugotować budyń (postępować tak jak na opakowaniu producenta)
- Odstawić budyń do schłodzenia, przykrywając folią, aby nie zrobiła się twarda skórka
- Foremki natłuścić
- Ciasto francuskie rozłożyć (moje ma papier pod spodem) i przy pomocy radełka lub zwykłego noża pociąć wzdłuż dłuższego boku na ok. 2 cm paski
- Zawijać pasek na foremce zaczynając od cieńszego końca, tak aby ciasto nachodziło na siebie warstwami. Zakończyć zawijanie jeszcze przed końcem foremki
- Każdy rożek wysmarować mlekiem
- Rozgrzać piekarnik na 180°C
- Umyć truskawki i pokroić je w drobną kostkę, wymieszać z przestudzonym budyniem
- Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć na niej w pewnej odległości od siebie, (tak aby podczas pieczenia się nie dotykały, bo ciasto napuchnie), przygotowane rożki
- Piec ok. 15 minut do momentu aż będą lekko rumiane
- Upieczone rożki delikatnie wyjąć z piekarnika i po chwili zsunąć ciasto z foremki (wysuwają się bez problemu, chyba że ciasto zachodzi za brzeg foremki, wtedy trzeba je uwolnić)
- Przestudzone rożki wypełnić budyniem i truskawkami, polać cienką strużką lukru i ewentualnie posypać cukrem pudrem
- Podawać najlepiej od razu
Wskazówki:
Oczywiście można ugotować budyń na krowim mleku, nieco zmniejszając ilość mleka by był gęsty i przygotować takie rurki dla nieuczulonych. Moja rodzina polubiła budyń na mleku orkiszowym, właściwie nie czuć różnicy.
6 komentarzy to "Rożki francuskie z budyniem i truskawkami"
kuchenny bałagan 19 lutego 2012 (14:25)
Niesamowicie apetyczne!
kikimora 20 lutego 2012 (14:08)
Potwierdzam, budyń na orkiszowym jest przepyszny!
Smakowitości 😉
Sifhaya 21 lutego 2012 (05:54)
Jestem zdania, że na takie smakołyki w pierwszej kolejności porwą się faceci którzy mówią stanowcze nie słodyczom 🙂
OSa 21 lutego 2012 (06:09)
Mniam, mniam. Szkoda, że nie mam rurek do rożków.
Mama Alergika 21 lutego 2012 (08:43)
Kuchenny bałagan: Naprawdę smaczne, a lukier cytrynowy nadał im lekkiej kwasowości:)
Kikimora: problem zwykle z dostępnością tego mleka na półkach, muszę robić zapasy:)
Sifhaya: Moi faceci pierwsi w kolejce po smakołyki. A Konrad w środku nocy przyszedł do mnie i powiedział, nie mogę się doczekać rana, żeby zjeść rożek:)
OSa: Moje foremki są z firmy Tescoma, jeśli jesteś z Warszawy
Wegan Nerd 23 lutego 2012 (12:50)
super!!!
Pozdrawiam serdecznie 🙂