Rożki francuskie z budyniem i truskawkami

Wymyślanie dań dla mojego Alergika zaczyna i kończy mój dzień. Fajne uczucie, kiedy i w nocy przez sen zajadasz coś pysznego albo coś tworzysz, ja w każdym razie lubię swoje kulinarne sny:).
Miały być kruche rurki z kremem, a powstały francuskie rożki z budyniem i truskawkami.
Delikatne ciasteczko wypełnione lekkim budyniem z dodatkiem truskawek smakowało zaskakująco dobrze!
Dziś mam także zamówienie na ten deser, użyję tym razem brzoskwiń z puszki:). Wykonanie jak zawsze proste i szybkie, jedynym utrudnieniem jest posiadanie odpowiednich foremek do rurek/rożków.
Polecam i życzę Smacznego

 Rożki francuskie z budyniem i truskawkami

Czas przygotowania: 10 minutCzas pieczenia: 10-15 minut

Ilość porcji: 10 sztuk

Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie na margarynie bezmlecznej  (275 g)
  • gotowy sprawdzony budyń w proszku, bez cukru (można przygotować własny)
  • 250 ml mleka orkiszowego (najlepsze przetestowane mleko roślinne na budyń)
  • 1 łyżeczka cukru
  • truskawki
  • lukier cytrynowy (2 czubate łyżki cukru pudru i 2 łyżki soku z cytryny)
  • cukier puder do posypania
  • foremki do rożków (10szt) i tłuszcz do ich wysmarowania

Przygotowanie:

  1. Ugotować budyń na gęsto: z 250 ml mleka odlać ¼ ilości i wymieszać w niej 2 czubate łyżki proszku i łyżeczkę cukru. Resztę mleka zagotować, wlać rozmieszaną zawiesinę i energicznie mieszając ugotować budyń (postępować tak jak na opakowaniu producenta)
  2. Odstawić budyń do schłodzenia, przykrywając folią, aby nie zrobiła się twarda skórka
  3. Foremki natłuścić
  4. Ciasto francuskie rozłożyć (moje ma papier pod spodem) i przy pomocy radełka lub zwykłego noża pociąć wzdłuż dłuższego boku na ok. 2 cm paski
  5. Zawijać pasek na foremce zaczynając od cieńszego końca, tak aby ciasto nachodziło na siebie warstwami. Zakończyć zawijanie jeszcze przed końcem foremki
  6. Każdy rożek wysmarować mlekiem
  7. Rozgrzać piekarnik na 180°C
  8. Umyć truskawki i pokroić je w drobną kostkę, wymieszać z przestudzonym budyniem
  9. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć na niej w pewnej odległości od siebie, (tak aby podczas pieczenia się nie dotykały, bo ciasto napuchnie), przygotowane rożki
  10. Piec ok. 15 minut do momentu aż będą lekko rumiane
  11. Upieczone rożki delikatnie wyjąć z piekarnika i po chwili zsunąć ciasto z foremki (wysuwają się bez problemu, chyba że ciasto zachodzi za brzeg foremki, wtedy trzeba je uwolnić)
  12. Przestudzone rożki wypełnić budyniem i truskawkami, polać cienką strużką lukru i ewentualnie posypać cukrem pudrem
  13. Podawać najlepiej od razu

Wskazówki:

Oczywiście można ugotować budyń na krowim mleku, nieco zmniejszając ilość mleka by był gęsty i przygotować takie rurki dla nieuczulonych. Moja rodzina polubiła budyń na mleku orkiszowym, właściwie nie czuć różnicy.

6 komentarzy to "Rożki francuskie z budyniem i truskawkami"

  • comment-avatar
    kuchenny bałagan 19 lutego 2012 (14:25)

    Niesamowicie apetyczne!

  • comment-avatar
    kikimora 20 lutego 2012 (14:08)

    Potwierdzam, budyń na orkiszowym jest przepyszny!
    Smakowitości 😉

  • comment-avatar
    Sifhaya 21 lutego 2012 (05:54)

    Jestem zdania, że na takie smakołyki w pierwszej kolejności porwą się faceci którzy mówią stanowcze nie słodyczom 🙂

  • comment-avatar
    OSa 21 lutego 2012 (06:09)

    Mniam, mniam. Szkoda, że nie mam rurek do rożków.

  • comment-avatar
    Mama Alergika 21 lutego 2012 (08:43)

    Kuchenny bałagan: Naprawdę smaczne, a lukier cytrynowy nadał im lekkiej kwasowości:)
    Kikimora: problem zwykle z dostępnością tego mleka na półkach, muszę robić zapasy:)
    Sifhaya: Moi faceci pierwsi w kolejce po smakołyki. A Konrad w środku nocy przyszedł do mnie i powiedział, nie mogę się doczekać rana, żeby zjeść rożek:)
    OSa: Moje foremki są z firmy Tescoma, jeśli jesteś z Warszawy

  • comment-avatar
    Wegan Nerd 23 lutego 2012 (12:50)

    super!!!
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.