Coś na wzór klasycznych francuskich przysmaków. Użyłam jednak nie wieprzowiny tylko drób, a zamiast musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy, użyłam tej ulubionej mojego syna, zwykłej sarepskiej:). Zakładam, że w wersji z francuską musztardą kotlety będą jeszcze smaczniejsze.
Prostym sposobem otrzymałam sycące, subtelne danie obiadowe. Wzbogaciłam je jeszcze podpieczonymi plastrami boczku, który posmarowany musztardą stanowi miły przysmak męskiej części mojej rodziny.
Polecam i życzę Smacznego
Przepis poniżej
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut + 30 min schładzania
CZAS SMAŻENIA: ok. 15 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 4
Składniki:
- pierś z indyka ok. 400 g, pokrojona na plasterki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 2-3 łyżki musztardy ulubionej
- oliwa do smażenia
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
- kilka plasterków boczku
Przygotowanie:
- Pierś z indyka, umyć, osuszyć, pokroić na plastry ok. 1,5 cm grubości
- Każdy plaster spłaszczyć przy użyciu drewnianej części tłuczka (tłuc mięso przez folię spożywczą)
- Mięso posolić, popieprzyć, natrzeć czosnkiem i musztardą, oprószyć ziołami prowansalskimi
- Wszystkie nasmarowane kawałki mięsa umieścić w naczyniu i odstawić do schłodzenia na pół godziny
- Rozgrzać patelnię-grill, dodać olej i smażyć piersi z indyka z każdej strony na rumiany kolor
- W międzyczasie na drugiej patelni podsmażyć plastry boczku
- Kotlety obłożone boczkiem podawać gorące, można z ziemniakami i ulubionymi surówkami
3 komentarze to "Grillowany Musztardowy Indyk"
Magda 20 lutego 2012 (12:02)
Dzięki musztardzie mięsa nabierają wspaniałego aromatu! Często stosuję ją do sosów i marynat.
Twój indyk zapowiada się wybornie!
Mama Alergika 20 lutego 2012 (21:54)
Dzięki Magdo:) Smakował naprawdę dobrze a przy tym soczysty, synek zadowolony:)
Ewa 8 sierpnia 2012 (18:30)
Bardzo dobry zrobiłam też wersje z kurczakiem , którego potem dodałam do "Cesar Salad", na imprezie znajomym bardzo smakowało.