Grillowany Musztardowy Indyk

Coś na wzór klasycznych francuskich przysmaków. Użyłam jednak nie wieprzowiny tylko drób, a zamiast musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy, użyłam tej ulubionej mojego syna, zwykłej sarepskiej:). Zakładam, że w wersji z francuską musztardą kotlety będą jeszcze smaczniejsze.

Prostym sposobem otrzymałam sycące, subtelne danie obiadowe. Wzbogaciłam je jeszcze podpieczonymi plastrami boczku, który posmarowany musztardą stanowi miły przysmak męskiej części mojej rodziny.
Polecam i życzę Smacznego

Przepis poniżej

Przepis:

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut + 30 min schładzania

CZAS SMAŻENIA: ok. 15 minut

TRUDNOŚĆ: ŁATWE

LICZBA PORCJI: 4

Składniki:
  • pierś z indyka ok. 400 g, pokrojona na plasterki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 2-3 łyżki musztardy ulubionej
  • oliwa do smażenia
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
  • kilka plasterków boczku 
Przygotowanie:

  1. Pierś z indyka, umyć, osuszyć, pokroić na plastry ok. 1,5 cm grubości
  2. Każdy plaster spłaszczyć przy użyciu drewnianej części tłuczka (tłuc mięso przez folię spożywczą)
  3. Mięso posolić, popieprzyć, natrzeć czosnkiem i musztardą, oprószyć ziołami prowansalskimi
  4. Wszystkie nasmarowane kawałki mięsa umieścić w naczyniu i odstawić do schłodzenia na pół godziny
  5. Rozgrzać patelnię-grill, dodać olej i smażyć piersi z indyka z każdej strony na rumiany kolor
  6. W międzyczasie na drugiej patelni podsmażyć plastry boczku
  7. Kotlety obłożone boczkiem podawać gorące, można z ziemniakami i ulubionymi surówkami

3 komentarze to "Grillowany Musztardowy Indyk"

  • comment-avatar
    Magda 20 lutego 2012 (12:02)

    Dzięki musztardzie mięsa nabierają wspaniałego aromatu! Często stosuję ją do sosów i marynat.
    Twój indyk zapowiada się wybornie!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 20 lutego 2012 (21:54)

    Dzięki Magdo:) Smakował naprawdę dobrze a przy tym soczysty, synek zadowolony:)

  • comment-avatar
    Ewa 8 sierpnia 2012 (18:30)

    Bardzo dobry zrobiłam też wersje z kurczakiem , którego potem dodałam do "Cesar Salad", na imprezie znajomym bardzo smakowało.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.