Dzień Mamy!
Wszystkim Mamom życzę dużo miłości, wytrwałości i radości!
Mam nadzieję, że każda z Was poczuła się dziś wyjątkowo 🙂
Ja świętowałam już wczoraj na koncercie Beyonce. To już taka moja koncertowa tradycja (w zeszłym roku dostałam bilety na koncert Katie Melua) i niech tak zostanie. Świetnie się bawiłam! Dziś dostałam jeszcze piękne laurki, zabrano mnie do restauracji i właściwie cały dzień leniuchowałam:) Swoją drogą nie wyobrażam sobie Dnia Matki bez laurek wykonanych własnoręcznie przez moje dzieci. Wiem, wiem Natalia to już dorosła kobieta ale i tak napisała dla mnie kilka słów od serca (których Wam nie pokażę:) i dołączyła rysunek (zerknijcie na sam koniec). Miałam super dzień, czuję się zrelaksowana ale już nie mogę doczekać się jutra i powrotu do codziennego czarowania:)
Ciasto z rabarbarem z serduszkami przygotowałam specjalnie dla portalu Niedoskonała Mama. Zapraszam do odwiedzania tego miejsca, znajdziecie w nim wiele ciekawych tekstów i bieżących tematów odpowiednich dla nie zawsze doskonałych Mam.
Zapraszam i życzę Smacznego
Ciasto z rabarbarem dla mamy
CZAS PRZYGOTOWANIA:15 minut + schłodzenie 30 minut
CZAS PIECZENIA: 15 + 20-30 minut
Składniki na kruche ciasto x 2:
- 240 g mąki orkiszowej jasnej (typ 550)
- 150 łyżki cukru pudru
- 150 g zimnego masła klarowanego (lub zwykłego dla nieuczulonych)
- szczypta soli
- 1 łyżka soku z cytryny (można pominąć)
- 50 ml zimnej wody
Nadzienie:
- 500 g rabarbaru (już obrany)
- 4-6 łyżek cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka wody różanej (można pominąć)
- 3-4 łyżki płatków migdałów
Przygotowanie:
- Do mąki wymieszanej z cukrem i solą dodajemy zimne masło klarowane i siekamy na kaszkę (rozdrabniamy)
- Wlewamy zimną wodę, sok z cytryny i szybko zagniatamy ciasto (kruche ciasto należy wyrabiać krótko, inaczej będzie twarde po upieczeniu)
- Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce do schłodzenia na około pół godziny
- Przygotowujemy w ten sam sposób drugie ciasto kruche (przeznaczone na serduszka) i również umieszczamy go w lodówce
- Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na ok. 1 cm kawałki, posypujemy je cukrem i odstawiamy na czas chłodzenia się ciasta, odlewamy powstały sok i polewamy wodą różaną
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg), formę do tarty (u mnie o średnicy 27 cm) oprószamy mąką
- Jedno ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na okrąg o 1 cm większy od wielkości formy, przekładamy ciasto do formy i dociskamy brzeg
- Ciasto przekłuwamy widelcem na całej jego powierzchni, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi lub fasolą, wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 15 minut
- Wyjmujemy ciasto z piekarnika, posypujemy je częścią płatków z migdałów i wykładamy na jego powierzchnię wcześniej przygotowany, odsączony rabarbar, który następnie oprószamy pozostałą częścią płatków migdałów
- Drugie schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 2-3 mm, wykrawamy serduszka, przenosimy je na tartę (ostrożnie bo są cieniutkie i delikatne) i układamy na owocach, tak aby zostawić okrąg w środku ciasta
- Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minut (aż serduszka się zrumienią)
- Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy, podajemy jeszcze ciepłe najlepiej z gałką słodkiego sorbetu (np. gruszkowy) lub z gałka lodów waniliowych (dla osób nieuczulonych)
Przed upieczeniem
4 komentarze to "Serduszkowe ciasto z rabarbarem dla Mamy"
Arnika 27 maja 2013 (08:12)
Wspaniałe! Bardzo podoba mi się ta pełna serca dekoracja:)
Mama Alergika 27 maja 2013 (15:40)
Arnika; Dziękuję:) Podpatrzyłam podobną kiedyś w sieci:) Na Dzień Mamy sprawdziła się super. Z pewnością wypróbuję inne wzory!
kasia1977 5 czerwca 2013 (08:24)
Oj, znowu rabarbar! 😉 A te serduszka wygladaja przecudnie! Znakomity pomysl!
Mama Alergika 5 czerwca 2013 (13:15)
kasia1977; O tej porze rabarbar króluje:)