Serduszkowe ciasto z rabarbarem dla Mamy

Dzień Mamy! 
Wszystkim Mamom życzę dużo miłości,  wytrwałości i radości!
Mam nadzieję, że każda z Was poczuła się dziś wyjątkowo 🙂
Ja świętowałam już wczoraj na koncercie Beyonce. To już taka moja koncertowa tradycja (w zeszłym roku dostałam bilety na koncert Katie Melua) i niech tak zostanie. Świetnie się bawiłam! Dziś dostałam jeszcze piękne laurki, zabrano mnie do restauracji i właściwie cały dzień leniuchowałam:) Swoją drogą nie wyobrażam sobie Dnia Matki bez laurek wykonanych własnoręcznie przez moje dzieci. Wiem, wiem Natalia to już dorosła kobieta ale i tak napisała dla mnie kilka słów od serca (których Wam nie pokażę:) i dołączyła rysunek (zerknijcie na sam koniec).  Miałam super dzień, czuję się zrelaksowana ale już nie mogę doczekać się jutra i powrotu do codziennego czarowania:)
 
Ciasto z rabarbarem z serduszkami przygotowałam specjalnie dla portalu Niedoskonała Mama. Zapraszam do odwiedzania tego miejsca, znajdziecie w nim wiele ciekawych tekstów i bieżących tematów odpowiednich dla nie zawsze doskonałych Mam.
 
Zapraszam i życzę Smacznego
 

Ciasto z rabarbarem dla mamy 

CZAS PRZYGOTOWANIA:15 minut + schłodzenie 30 minut

CZAS PIECZENIA: 15 + 20-30 minut

Składniki na kruche ciasto  x 2:

  • 240 g mąki orkiszowej jasnej (typ 550)
  • 150  łyżki cukru pudru
  • 150 g zimnego masła klarowanego (lub zwykłego dla nieuczulonych)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka soku z cytryny (można pominąć)
  • 50 ml zimnej wody

Nadzienie:

  • 500 g rabarbaru (już obrany)
  • 4-6 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka wody różanej (można pominąć)
  • 3-4 łyżki płatków migdałów

Przygotowanie:

  1. Do mąki wymieszanej z cukrem i solą dodajemy zimne masło klarowane i siekamy na kaszkę (rozdrabniamy)
  2. Wlewamy zimną wodę, sok z cytryny i szybko zagniatamy ciasto (kruche ciasto należy wyrabiać krótko, inaczej będzie twarde po upieczeniu)
  3. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce do schłodzenia na około pół godziny
  4. Przygotowujemy w ten sam sposób drugie ciasto kruche (przeznaczone na serduszka) i również umieszczamy go w lodówce
  5. Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na ok. 1 cm kawałki, posypujemy je cukrem i odstawiamy na czas chłodzenia się ciasta, odlewamy powstały sok i polewamy wodą różaną
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg), formę do tarty (u mnie o średnicy 27 cm) oprószamy mąką
  7. Jedno ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na okrąg o 1 cm większy od wielkości formy, przekładamy ciasto do formy i dociskamy brzeg
  8. Ciasto przekłuwamy widelcem na całej jego powierzchni, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi lub fasolą, wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 15 minut
  9. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, posypujemy je częścią płatków z migdałów i wykładamy na jego powierzchnię wcześniej przygotowany, odsączony rabarbar, który następnie oprószamy pozostałą częścią płatków migdałów 
  10. Drugie schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 2-3 mm, wykrawamy serduszka, przenosimy je na tartę (ostrożnie bo są cieniutkie i delikatne) i układamy na owocach, tak aby zostawić okrąg w środku ciasta
  11. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minut (aż serduszka się zrumienią)
  12. Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy, podajemy jeszcze ciepłe najlepiej z gałką słodkiego sorbetu (np. gruszkowy) lub z gałka lodów waniliowych (dla osób nieuczulonych)
ciasto z rabarbarem
kruche ciasto z rabarbarem

 Przed upieczeniem

 
 

4 komentarze to "Serduszkowe ciasto z rabarbarem dla Mamy"

  • comment-avatar
    Arnika 27 maja 2013 (08:12)

    Wspaniałe! Bardzo podoba mi się ta pełna serca dekoracja:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 27 maja 2013 (15:40)

    Arnika; Dziękuję:) Podpatrzyłam podobną kiedyś w sieci:) Na Dzień Mamy sprawdziła się super. Z pewnością wypróbuję inne wzory!

  • comment-avatar
    kasia1977 5 czerwca 2013 (08:24)

    Oj, znowu rabarbar! 😉 A te serduszka wygladaja przecudnie! Znakomity pomysl!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 5 czerwca 2013 (13:15)

    kasia1977; O tej porze rabarbar króluje:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.