Chleb, który odmienia życie w oryginale pochodzi w z bloga My New Roots. Robiłam już jego prawie oryginalną wersję, wyszła super smaczna i znajdziecie ją TUTAJ.
Zapraszam i życzę Smacznego
Chleb który odmienia życie
(bezglutenowy, bez mąki)
CZAS PRZYGOTOWANIA:10 minut + minimum 2 h odpoczynku
CZAS PIECZENIA: 50-60 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
Składniki:
- 120 g ziaren słonecznika
- 100 g ziaren siemienia lnianego
- 45 g żurawiny suszonej (można użyć migdały, suszoną śliwkę, rodzynki)
- 25 g pestek dyni
- 80 g płatków gryczanych
- 60 g płatków jaglanych
- 2 łyżki nasion babki płesznika
- 2 łyżki ziaren chia
- 5 łyżek mielonego lnu
- 1 łyżeczka soli morskiej drobnej
- 1 łyżka syropu z Agawy (klonowego lub miodu dla nieuczulonych, a nawet cukru trzcinowego), można również pominąć
- 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub masła klarowanego (można użyć zwykłe stopione masło dla osób nieuczulonych)
- 350 ml letniej wody
- olej kokosowy lub masło klarowane do wysmarowania formy
Przygotowanie:
- Odmierzamy i umieszczamy w większej misce suche składniki: słonecznik, siemię lniane, żurawinę, płatki gryczane, jaglane, mielony len, nasienie płesznika, chia i sól
- W innym naczyniu mieszamy wodę z syropem z Agawy i olejem kokosowym
- Przelewamy mokre składniki do suchych, mieszamy całość tak aby się dobrze połączyły wszystkie składniki (jeśli masa będzie zbyt gęsta i trudna do mieszania, dodajemy łyżkę lub dwie wody)
- Masę przekładamy do keksówki (u mnie wymiar zewnętrzny 26 cm x 11cm), wysmarowanej uprzednio olejem lub masłem, obsypanej płatkami gryczanymi. Wyrównujemy powierzchnię masy chlebowej, owijamy keksówkę folią spożywczą i odkładamy na minimum 2h (max 24 godziny) w temperaturze pokojowej
- Rozgrzewamy piekarnik do 175°C (u mnie termoobieg), wkładamy chlebek do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut.
- Upieczony bochenek wyciągamy z piekarnika, odstawiamy w foremce do przestygnięcia na ok. 1h, następnie wykładamy go na kratkę do całkowitego przestygnięcia (najlepiej niech stygnie przez całą noc, wtedy nie będzie się kruszył przy krojeniu). Chleb postukany od spodu powinien dać głuchy odgłos
- Można go przechowywać w temperaturze pokojowej do 5 dni
Wskazówki:
Można zrezygnować z żurawiny a w jej miejsce dodać migdały, rodzynki czy suszoną śliwkę.
Można zastosować inne proporcje płatków czy ziaren utrzymując nadal wagowe proporcje.
Rezygnując z nasion płesznika zwiększamy ilość nasion chia (do 3 łyżek) i ilość mielonego lnu (do 8 łyżek).
Rezygnując i z nasion chia i z nasion płesznika dodajemy o łyżkę więcej nasion siemienia lnianego oraz 8-10 łyżek mielonego lnu.
O Nasionach Babki Płesznik (za Wikipedią)
21 komentarzy to "Chleb który odmienia życie - bezglutenowy, bez Mąki"
Arnika 27 maja 2013 (16:25)
GENIALNY! Zrobię na pewno!
Katka. O 27 maja 2013 (16:31)
Kasiu,cudo a nie chleb,ile w nim pyszności ,aż ślinka leci cieknie:)
Mama Alergika 27 maja 2013 (16:42)
Arnika; Będzie pani zadowolona:)
Mama Alergika 27 maja 2013 (16:42)
Katka; Oj tak, stale go podjadam:)
Olga Suliga 28 maja 2013 (07:11)
Świetny przepis. Już czuję smak jak patrze na ten chlebek. Na pewno wykorzystam przepis.
Mama Alergika 29 maja 2013 (07:34)
Olga Suliga; Zachęcam do wypróbowania i dziękuję za komentarz:)
Anonymous 31 maja 2013 (12:16)
Super 🙂 Bede piekla:) CZy jak piszesz 4 lyzki roztopionego masla klarowanego to chodzi Ci o to ze bierzemy 4 lyzki i je roztapiamy czy po stopieniu liczymy 4 lyzki?
Pozdrawiam
Mama Alergika 3 czerwca 2013 (06:58)
Anonimowy; Mam na myśli 4 łyżki płynnego już masła. Weź 2 łyżki masła w stałej konsystencji i podgrzej powinno wystarczyć, jak nie to dodasz jeszcze trochę:)
PopMum 4 czerwca 2013 (15:13)
Wspaniały!
Mama Alergika 4 czerwca 2013 (15:18)
PopMum; Dziękuję, samo zdrowie:)
Anonymous 5 czerwca 2013 (11:40)
Agnieszka: Nie byłam przekonana, bo brzmiało to nieco kosmicznie, ale… Świetny przepis!
U mnie, jak zwykle, z modyfikacjami: ziaren chia i płesznika nie miałam, zamiast płatków gryczanych otręby gryczane (z braku), i więcej wody, zamiast oleju lub masła była margaryna wegańska. I wyszło! Chlebek wyszedł niski, mniejszy objętościowo, ale nadal bardzo smaczny. Dziecko nareszcie ma jakieś
Mama Alergika 5 czerwca 2013 (13:10)
Agnieszka; Ziarna babki płesznik dostaniesz w aptece. Udowadniasz innym, że wychodzi pomimo modyfikacji. Mąka z dyni zamiast mąki z siemienia? Też będzie dobrze ale pamiętaj, że musi być "sklejacz" czyli z siemienia już nie rezygnuj:)Babeczki też dobry pomysł ale wtedy dodaj mąkę jakąś bo będą zbyt zbite na samych ziarnach. Powodzenia
Anonymous 28 stycznia 2014 (15:32)
Psyllium jest genialny jako środek oczyszczający. Bardzo szybko i mocno pęcznieje. Trzeba popijać dużą ilością płynów. Używam około 1-2łyżeczek dziennie plus bardzo dużo płynów.
Ewa 28 lutego 2016 (10:58)
Dzień dobry 🙂
Planuję upiec chlebek, ale mam nietolerancję na siemię lniane. Czym mogę je zastąpić? Myślałam o nasionach Chia, ale nie wiem czy nie będzie to za duża dawka.
Dziękuję z góry za odpowiedź.
Pozdrawiam, Ewa
Katarzyna Jankowska 28 lutego 2016 (21:07)
Proszę pominąć siemię zwiększając ilość chia i/lub babki płesznik (myślę tu o zamianie tych 5 łyżek siemienia). te 100 g nasion siemienia zastąpić zwiększając ilość innych składników utrzymując proporcje wagowe. Ja dodaję dodatkowo np. ugotowaną kaszę jaglaną, komosę ryżową:)
Michalina Wąsowicz 11 maja 2017 (14:44)
Dzień dobry:)
Czy płatki gryczane można czymś zastąpić ?
Czy po prostu zwiększyć ilość np. płatków jaglanych?
Pozdrawiam:)
Katarzyna Jankowska 12 maja 2017 (08:59)
Można zamienić na inne dozwolone płatki, ważne by utrzymać proporcje składników.
Monika 12 września 2019 (14:22)
Czym można zastąpić słonecznik?
Katarzyna Jankowska 14 września 2019 (16:07)
Proszę dodać więcej siemienia, pestek dyni czy płatków tak by w sumie wyszło 120 g, a zrezygnować ze słonecznika.
Olcza 13 maja 2020 (08:18)
Witam,
dlaczego chlebek po odczekaniu całej nocy i tak się “rozwala”? Nie jestem w stanie ukroić całej kromki, a wszystko robiłam zgodnie z przepisem 🙁
Pozdrawiam
Katarzyna Jankowska 13 maja 2020 (17:21)
Trudno stwierdzić na odległość, zazwyczaj przyczyna bierze się stąd, że jednak coś zostało podmienione, tak się może dziać jeśli damy inny tłuszcz lub pominiemy babkę płesznik i chia, one sklejają składniki. Masa na chlebek jeszcze przed upieczeniem musi być zwarta, kleista. jeśli jest sypka to za mało płynów. Proszę dobrze przeanalizować swoje wykonanie.