Wegańskie bezy karobowe
Dzięki francuskim kucharzom wegański świat odkrył możliwości wody po ugotowanej ciecierzycy czy fasoli.
Tak zwana Aquafaba stała się wspaniałym zamiennikiem białka kurzego. Na co dzień stosuję ją w wytrawnych przepisach np. do placuszków, naleśników czy wypieków.
Bardzo długo zwlekałam z przygotowaniem wegańskiej bezy, ponieważ danie to zawiera ogromne ilości zwykłego cukru.
Skusiłam się jednak gdyż chciałam pokazać mojemu alergikowi, że nie ma rzeczy niemożliwych i aby poznał nowy smak.
Moim zdaniem białe bezy wegańskie smakują podobnie do tych klasycznych na bazie białka jajka, ale na szczęście nie pachną jajkiem (czego ja osobiście w bezie nie lubię).
Najpierw przygotowałam klasyczne wegańskie białe bezy, a potem wyczarowałam właśnie te wegańskie bezy karobowe.
Francuskie ciasteczka z jabłkami
Nie masz pomysłu na dzisiejszy podwieczorek? A może niespodziewani goście zapukali do drzwi?
Jeśli masz w lodówce francuskie ciasto odpowiednie dla alergików to problem jest rozwiązany.
Zapraszam na smaczne i proste w wykonaniu francuskie ciasteczka, które wypełnić możesz tym co lubisz.
Ja przygotowałam farsz ze słodkich jabłek i rodzynków, pachnący cynamonem. Ty możesz dodać gęsty domowy dżem lub brzoskwinie z zalewy.
Ciasteczka orkiszowe Magdy
Ciasteczka pyszne, inne niż mamy, słodsze, ale nie tylko o to chodziło. Mój syn bardzo docenia fakt, że ktoś specjalnie dla niego coś przygotował. Nie zdarza się to zbyt często, bo zwykle wychodząc w gości bierzemy swój własny prowiant. Na szczęście najbliższa rodzina i przyjaciele potrafią zadbać także o mojego alergika.
Sezamki klasyczne
Przymierzam się do wyczarowania małosłodkich sezamek i dlatego zaczęłam od klasycznej wersji, pełnej cukru.
Sezamki klasyczne przygotowałam na bazie cukru kokosowego zmieszanego z trzcinowym, licząc na bardziej zdrową ich wersję.
Te sezamki są jednak tak słodkie, że o zdrowej wersji mowy tu być nie może.
To raczej rozpusta, na którą można sobie pozwolić naprawdę rzadko i w niewielkiej ilości.
Pamiętajmy, że cukier uzależnia i wyrządza dużo szkód w naszym organiźmie!
Zapraszam po przepis
...
Krakersy karobowe wegańskie, bezglutenowe, bez cukru
Przepis na pyszny, bezglutenowy,
płaski chlebek życia już poznaliście. Na jego bazie powstały bardzo zdrowe krakersy, w różnych smakach.
Wersja słona krakersów pojawi się w
mojej trzeciej książce.
Dziś przedstawiam
Krakersy karobowe, które nie tylko są pełne wartościowych składników, ale wspaniale rozwiązują problem "mam ochotę na coś słodkiego".
To delikatna w smaku słodka przekąska, choć nie zawiera ani grama cukru.
Takie MAGiczne krakersy są idealne jako
dodatek do szkolnego śniadania czy uzupełnienie
energii biegacza.
Niezastąpione także podczas sesji
dla studentów, ich cenne składniki wpłyną pozytywnie na pracę mózgu.
Zapraszam i życzę
Smacznego
...
Ciasteczka z fasoli
Ciasteczka bez mąki, bez jaj, bez mleka, bez cukru, bez kakao a jednak mięciutkie, słodkie i "czekoladowe". Przygotujcie dwa główne składniki czyli fasolę adzuki (może też być inna czerwona fasola) oraz karob.
Speculaas dla alergika
Speculaas to korzenne ciasteczka holenderskie, o kształcie figurki z wyciętym w cieście dekoracyjnym ornamentem. Tradycyjnie wypiekane są przy użyciu drewnianych form. Powinny być płaskie, twarde, brązowe, słodkie i kruche o korzennym smaku. MAGiczne Specculaas dla alergika przybrały kształt uśmiechniętej buźki, ale także są płaskie, twarde, brązowe, słodkie i kruche o korzennym smaku. Powstały specjalnie dla mojego Alergika. Po raz pierwszy przygotowałam je w tradycyjnych piernikowych kształtach na powitanie Mikołaja. Jednak moja rodzina nie dała im wytrwać do sesji fotograficznej. Ledwie wytrzymali czas wystudzenia. Piękny zapach, który unosi się w trakcie ich wypiekania ogarnia cały dom, a potem znikają jeden po drugim.
Dyniowe kokosanki z karobem
Specjalnie dla firmy
Bakra, dystrybutora karobu powstał przepis na
dyniowe kokosanki.
Dyniowe kokosanki z karobem to ciasteczka dla tych alergików, którzy
tolerują kokos.
Nie znajdziecie w nich mąki, glutenu, skrobi, mleka, jaj, kakao ani cukru. Idealne dla osób
na diecie bezglutenowej oraz wegan.
Znajdziecie natomiast dobrą dawkę
nasyconych kwasów tłuszczowych, wapń, żelazo, beta karoten, potas oraz błonnik.
Ciasteczka są proste w wykonaniu. Możecie przygotować je
razem z dziećmi.
Podczas ich pieczenia w kuchni unosi się cudowny kokosowo-czekoladowy zapach.
Te kruche
dyniowe kokosanki najlepiej będą smakować w długie jesienne wieczory, przy kubku dobrej kawy czy herbaty.
Pamiętajmy, że
dynia krzyżuje się z pyłkami traw i chwastów.
Zapraszam i życzę
Smacznego!
...
Batony energetyczne chia
Nie jestem zwolenniczką gotowych batonów energetycznych, wolę wyczarować własne.
Takie
batony energetyczne chia wymyśliłam głównie z myślą o sobie. Bieganie stało się moją kolejną pasją, a przygotowania do maratonu jeszcze bardziej wpłynęły na moje działania w kuchni.
O chia pisałam już wielokrotnie. W
części "produkty MAG" znajdziecie wiele informacji na ich temat.
Opisałam te maleńkie ziarenka także w mojej książce
"Mama Alergika Gotuje Na Wyjątkowe Okazje", w rozdziale
MAGiczne produkty.
Na blogu znajduje się
wiele, różnych przepisów z wykorzystaniem chia, zapraszam do ich wypróbowania.
Moje
batony energetyczne chia sprawdzą się podczas długich wybiegań i także podczas maratonu.
Mój pierwszy maraton już za kilka dni.
27 września w Warszawie zmierzę się z królewskim dystansem 42,195 km.
Trzymajcie za mnie kciuki, a kto może niech mi pokibicuje na trasie
37 PZU Maratonu Warszawskiego
Tymczasem życzę
Smacznego
...