Ciasteczka owsiane cynamonowe bez mleka, bez jajek, bez glutenu

Wyzwaniem stycznia w MAGicznej Grupie Wsparcia było wykonanie ciasteczek bezglutenowych, wegańskich bez kakao i soi, w oparciu o przepis na Ciasteczka owsiane bananowe z granolą czekoladową, który jest oczywiście na blogu.

Spośród nadesłanych przepisów wybrałam właśnie ten od Oli, na Ciasteczka owsiane z cynamonem.

Przepis mieści się w założeniach wyzwania. Jego autorka nie bała się użyć mąki strączkowej oraz płynnego tłuszczu w postaci oleju.

Ciasteczka upiekłam zgodnie z przepisem Oli i przyznaję, trzymanie się przepisu było dla mnie nie lada wyzwaniem. Raczej się nie zdarza, żebym zrobiła cokolwiek dwa razy tak samo.

Ciasteczka wyszły dokładnie tak jak na zdjęciach poniżej.

Są smaczne, małosłodkie, miękkie na drugi dzień i zyskują na smaku z każdym kolejnym dniem.

Mój podstawowy przepis na Najlepsze Ciastka owsiane był dostępny przez jakiś czas w Sklepie MAG, w wersji z glutenem i bez. Obecnie czeka na swoją publikację w najnowszej książce.

Ola wyczarowując swoje ciasteczka cynamonowe potwierdziła, że z tego podstawowego przepisu można tworzyć różne wersje ciasteczek. Ja osobiście zrobiłam ich już chyba kilkanaście.

Zapraszam po przepis Oli i życzę Smacznego!

Ciasteczka owsiane cynamonowe

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, wegańskie)

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 15 minut

Ilość: 10-12 szt.

Składniki:

  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • 60 g mąki owsianej lub zmielone drobno płatki owsiane bezglutenowe
  • 20 g płatków owsianych bezglutenowych (u mnie bardzo drobne)
  • 20 g skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka cynamonu w proszku
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • pół banana ok. 50 g (Ola miała 30 g)
  • 3 łyżki oleju (u mnie z pestek winogron)
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego złocistego
  • 50 ml gorącej przegotowanej wody

Przygotowanie:

  1. Zmielone siemię lniane łączymy z gorącą wodą, tworząc kleistą papkę.
  2. W misce miksujemy banan, syrop klonowy, olej i papkę z siemienia.
  3. W drugiej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki.
  4. Bananowy płyn wlewamy do suchych składników i miksujemy na zwarte grudkowate ciasto.
  5. Ręce zwilżamy wodą lub olejem, nabieramy porcję ciasta, w dłoniach formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego, układamy ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczamy na grubość 3 mm.
  6. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C, w opcji góra-dół.
  7. Wkładamy blaszkę i pieczemy ciasteczka przez ok. 15 minut, aż będą rumiane.
  8. Wyjmujemy, odkładamy na blaszce do wystudzenia.
Ciasteczka owsiane cynamonowe bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, wegańskie
Fot. Katarzyna Jankowska
Ciasteczka owsiane cynamonowe bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, wegańskie
Ciasteczka owsiane cynamonowe wykonanie Aleksandry K.

10 komentarzy to "Ciasteczka owsiane cynamonowe bez mleka, bez jajek, bez glutenu"

  • comment-avatar
    Marlena 12 lutego 2020 (23:20)

    Pzepis świetny, ale mam pytanie na jaka mąkę mogę zmienić tę z ciecierzycy? Ryżowa chyba nie do końca, jaglana nie wchodzi w grę tego?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 12 lutego 2020 (23:28)

      Można dać np. sorgo, teff, gryczaną choć moim zdaniem każda się sprawdzi, im bardziej sucha jak ryżowa czy kukurydziana tym zwiększyć ilość banana i tłuszczu. Ciasto ma się lepić w kulkę:)

  • comment-avatar
    Paulina 13 lutego 2020 (10:09)

    A czy ktoś może mi wydlumaczyc jak to płatki owsiane bezglutenowe, myślałam że owies zawiera gluten, będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 16 lutego 2020 (10:53)

      Owies w sprzedaży występuje także oczyszczony z glutenu. Proszę szukać produktów oznakowanych gluten free lub bezglutenowy. A owies nie jest zbożem glutenowym ale jest zanieczyszczony glutenem innych zbóż stąd wskazania by osoby na diecie bezglutenowej a zwłaszcza z celiakią stosowali produkty oznaczone “Bez glutenu”.

  • comment-avatar
    Marzena 19 lipca 2020 (20:29)

    Przepis prawie idealny dla mojego alergika z małym wyjątkiem… czy mogę zastąpić czymś banan ? Np brzoskwinia ? Zależy mi na polskim odpowidniku …

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 20 lipca 2020 (07:18)

      Lepszy będzie ugotowany batat lub dynia, sprawdzi się także starte na drobnych oczkach jabłko:)

  • comment-avatar
    Marzena 20 lipca 2020 (11:07)

    Dziękuję bardzo 🙂

  • comment-avatar
    Gosia 23 maja 2021 (19:43)

    Witam 😉 a czym można zastapić skrobie kukurydzianą?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 25 maja 2021 (17:43)

      Inną skrobią, ziemniaczaną lub z manioku (mąka z tapioki). Można także pominąć

  • comment-avatar
    Marlena 7 czerwca 2022 (17:53)

    Pyszne ciasteczka!
    Bałam się posmaku mąki z ciecierzycy, ale ale nawet moja Córka, która jest naprawdę dużym niejadkiem zjadła 2 ciasteczka!
    Zrobiłam z batatem, mąka z tapioki i częściowo siemieniem lnianym i łuskami babki jajowatej.
    Pyszne!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.