Kiedy mój syn mógł jeść tylko wybrane produkty, większość potraw, od napojów roślinnych, przez makarony i wędliny, musiałam przygotowywać samodzielnie.
Oczywiście pochłaniało to wiele czasu i wymagało zaangażowania, więc gdy tylko na bazarach i w sklepach ze zdrową żywnością pojawiły się ekologiczne gotowe produkty bez zbędnych składników, wolałam je kupić.
Za 1 kg ekologicznej piersi z kurczaka w postaci „szyneczki” zapłacimy ok. 110 zł.
Surowa pierś kurczaka kosztuje ok. 70 zł za 1 kg.
Różnica w portfelu 40 zł jest kusząca, zważywszy, że pracy przy wyczarowaniu domowej wędliny nie ma dużo, a czas pieczenia zależy od wielkości mięsa i waha się w granicach 20-40 minut.
Do MAGicznej Grupy Wsparcia, którą prowadzę na blogu dołączają ciągle młode mamy, osoby początkujące w temacie alergii i diety eliminacyjnej. To właśnie o początkujących rodzicach pomyślałam szykując ten wpis i przepis.
Kiedy musimy mieć pewność co nasze dziecko je, najlepiej samodzielnie przygotować wszystkie posiłki.
Na blogu znajdziecie przepisy na domowe mleka roślinne; owsiane i ryżowe, a inne smaki roślinnych napojów umieściłam w moich książkach.
W książkach „Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dania na wiosnę i lato” oraz “Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dania na jesień i zimę” znajdziesz np. mleko makowe czy konopne.
W mojej pierwszej książce MAG Tradycyjnie są przepisy na śmietanę owsianą, makaron czy masło klarowane. Obecnie książka znowu jest dostępna w sprzedaży, doczekała się swojego wznowienia w poszerzonej wersji.
Gdzie kupić dobrej jakości mięso?
Większość sklepów ze zdrową żywnością prowadzi sprzedaż eko mięsa. Często nie widać go za ladą i myślimy, że nie ma go w ofercie sklepu. Wystarczy zapytać personel i okazuje się, że mięso jest dostępne na zamówienie.
Zwykle dostawy takiego mięsa odbywają się raz czy dwa w tygodniu. Drób przychodzi jednego dnia, wieprzowina czy wołowina od innego dostawcy, dnia następnego.
Ekologiczne mięso kupicie też na bazarach i bywa czasem w tradycyjnych dużych sklepach, trzeba się rozejrzeć w swoim środowisku.
Domowe wędliny zwłaszcza przy wprowadzaniu ich do diety, czy z uwagi na szeroki wachlarz wykluczanych alergenów, powinny bazować na najprostszych przyprawach.
Czasem musi nam wystarczyć sama sól.
Przyprawy które uczulają najrzadziej to:
- chrzan, estragon, majeranek, liść laurowy, pietruszka, tymianek, wanilia, goździki, imbir i pieprz biały.
Przyprawy silnie uczulające to:
- anyż, curry, czosnek, kolendra, oregano, papryka ostra, pieprz cayenne, koper włoski.
Alergia na mięso kurczaka najczęściej dotyczy małych dzieci. Najsilniej uczula surowe mięso, a gotowane czy pieczone dużo rzadziej. Na szczęście nie mamy w zwyczaju jeść surowego mięsa z kurczaka, ale warto też zwrócić uwagę by dziecko uczulone na białka jaj, nie dotykało surowego mięsa drobiu.
Przy alergii na mięso drobiu objawy wynikają głównie z problemów układu pokarmowego (biegunka, wymioty, kolka) i zmian skórnych (pokrzywka, wysypka).
Dzieci bardzo często wyrastają z alergii na to mięso.
W grupie ryzyka znajdują się osoby z alergią na jaja ptaków.
Alergeny jaj ptaków to między innymi takie białka jak:
- owoalbumina, owomukoid, konalbumina, owomucyna, lizozym i owomakroglobulina
Mięso kurczaka zwiera śladowe ilości: owoalbuminy i owotranferyny, które mogą powodować reakcje krzyżowe.
Jeśli podejrzewasz u siebie lub dziecka alergię na mięso warto zrobić testy alergiczne z krwi.
Najczęściej jest to panel kilkudziesięciu alergenów pokarmowych, w którym można się przebadać pod kątem wieprzowiny, wołowiny, baraniny czy kurczaka.
Ja polecam także test wargowy, który możemy zrobić w domu.
Często stosuje się go przy próbach prowokacji, po diecie eliminacyjnej. Polega on na podaniu sprawdzanego pokarmu do jamy ustnej lub pod język. Po około 1 minucie pokarm należy wypluć i ocenić występowanie objawów miejscowych, takich jak swędzenie, pieczenie, obrzęk.
Taki test nie wystarczy nam jednak do pełnej oceny czy dziecko jest uczulone na dany pokarm i w jakim stopniu. Możemy się nim jedynie posiłkować doraźnie.
Pamiętajmy również, że jeśli stwierdzono u dziecka alergię na mięso kurczaka IgE zależną, a objawy były silne, wszelkie prowokacje powinny być przeprowadzane pod kontrolą lekarza!
Jeszcze jedna uwaga. W produktach mięsnych często uczulają wszelkie dodatki, których w zwykłych wędlinach znajdziemy wiele. Tymi najbardziej popularnymi są azotyn potasu, wywołujący astmę, bóle i zawroty głowy, działający rakotwórczo oraz rakotwórcze azotany sodu.
Ja osobiście zgadzam się z opinią, że dodatki do żywności przyczyniły się do rozwoju alergii i nietolerancji pokarmowych i obniżyły odporność człowieka.
Zanim włożymy więc produkty do koszyka czytajmy etykiety i interesujmy się tym co jemy.
Jak czytać etykiety wskazałam w książce Mama Alergika Gotuje z Dziećmi. Dania na wiosnę i lato.
Wracając do naszej domowej wędliny…
Została przygotowana w jeden z możliwych sposobów. Na pewno stosujecie różne i są równie skuteczne.
Moczenie mięsa w solance czy wywarze z dozwolonych składników, sprawia, że po upieczeniu wędlina jest soczysta.
Bardzo ważny jest proces pieczenia, ja zazwyczaj stosuję naczynia żaroodporne i piekę pod przykryciem. Oczywiście jeśli chcemy zrumienić mięso to pod koniec pieczenia możemy włączyć opcję grill, jednak każda taka interwencja wysusza mięso.
Podzielcie się w komentarzach swoimi sprawdzonymi sposobami i patentami na domowe wędliny. Chętnie je przetestuję.
Przepisy na dania mięsne znajdują się wyłącznie w mojej pierwszej książce czyli w MAG Tradycyjnie i tam także po reaktywacji, znajdzie duża pula nowych mięsnych dań.
Dodam na koniec, że w MAGicznej Grupie Wsparcia pojawi się dość obszerny materiał także na temat alergii na mięso wieprzowe i wołowe, które najczęściej uczulają.
Dołączając do MAGicznej społeczności należy odpowiedzieć na 3 pytania.
To wyjątkowa grupa osób zainteresowanych tematyką alergii, wspierająca się nawzajem. Nie zależy nam na ilości członków a na jakości tematów, które są w grupie poruszane.
Zapraszam po przepis i życzę Smacznego
Ten przepis jest odpowiedni w okresie pylenia brzozy. Zajrzyj do nowego e-booka “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY“, aby poznać aż 90 receptur bez produktów krzyżujących się z pyłkami drzew!
Domowa wędlina z kurczaka
(bez mleka, bez jajek, bez cukru)
Czas przygotowania: 10 minut + 5h moczenia
Czas pieczenia: 20-30 minut
Składniki:
- 300 g filetu z kurczaka
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego
- na solankę
- 1 l wody
- 1 łyżka soli himalajskiej drobnej
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego (można pominąć)
Przygotowanie:
- Mięso opłukujemy po bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, zawijamy w rulon przy użyciu bawełnianej nici.
- Wodę zagotowujemy, dodajemy przyprawy i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 15 minut.
- Solankę studzimy, wkładamy do niej przygotowane mięso (ma być zanurzone w całości), moczymy przez około 4-5h.
- Mięso wyjmujemy przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem (u mnie masłem klarowanym), naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C w opcji góra-dół.
- Pieczemy przez 20-30 minut, cały czas pod przykryciem.
- Wyjmujemy, studzimy, odwijamy nić i kroimy.
- Przechowujemy w lodówce.
Wskazówki:
Ekologiczne piersi z kurczaka nie są duże, dlatego z jednego kawałka otrzymujemy wędlinę, która wystarczy na około 2-3 dni.
Przyprawy dobieramy indywidualnie. Mięso możemy moczyć z dodatkiem ziół i innych przypraw lub w wywarze roślinnym lub rosole.
Mięso można przed pieczeniem natrzeć tłuszczem wymieszanym z wyciśniętym ząbkiem czosnku, papryką czy ziołami.
No Replies to "Domowa wędlina z kurczaka, alergia na mięso"