Herbata z hibiskusa na odporność

Dziś mija czwarty dzień odkąd domowymi sposobami walczę z wirusowym przeziębieniem i mam nadzieję, że uda mi się uchronić przed nim mojego alergika.

Od kilku dni syn dostaje zwiększone dawki witaminy C i olej z czarnuszki. Popija napary z imbirem, pigwą i miodem i jak na razie jest ok.

Jeśli ktoś chciałby mnie teraz wyśledzić to nic prostszego. Wystarczy iść za zapachem czosnku. Szanse jednak są marne, bo nie wychodzę z domu by nie roznosić choroby. Zaraziłam się od męża, a już nie pamiętam kiedy ostatnio chorowałam.

Fajnie choruje się tylko w dzieciństwie, kiedy opiekuje się Tobą mama. To jedno z moich dobrych wspomnień. Leżałam w łożku z książką w ręku, o nic nie musiałam się martwić, a mama stale donosiła mi jakieś mikstury, sprawdzała czy mam gorączkę, otulała i zaglądała do mnie w nocy. Teraz to już zupełnie inna bajka, choć wiadomo choróbsko i tak zmienia rozkład dnia i zmusza do mniejszej aktywności.

Przy tej okazji przyponinam Wam wpis o moich domowych sposobach na przeziębienie i grypę.

W książce „Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę” w rozdziale Zdrowa Apteczka znajdziecie więcej domowych sposobów na różne dolegliwości.

A dziś proponuję jeszcze jedną z moich ulubionych herbat w okresie przeziębień czyli herbatę z hibiskusa.

Hibiskus jest znany jako piękny czerwony kwiat. Właściwa nazwa tej rośliny to ketmia szczawiowa albo róża chińska. Herbata z hibiskusa jest bardzo popularna w Egipcie.

Wszystkie części hibiskusa, łącznie z łodygą, mają działanie lecznicze. Hibiskus zawiera duże ilości witaminy C, jest naturalnym lekiem na przeziębienie lub grypę. Zawarte w nim polifenole i flawonoidy niszczą wolne rodniki, działają przeciwnowotworowo. Taką herbatę z hibiskusa warto pić regularnie, wzmacnia odporność organizmu i działa antybakteryjnie.

! Alergicy powinni uważać na cynamon, należy do przypraw zaliczanych do średniouczulających.

Życzę dużo zdrowia!

Herbata z hibiskusa na odporność

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość: 250 ml

Składniki:

  • 1 łyżeczka suszonych płatków hibiskusa
  • 250 ml wrzącej wody
  • 1 laska cynamonu
  • plasterek świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka dozwolonego miodu lub dodatek pigwy z miodem

Przygotowanie:

  1. Do wnętrza szklanki włóż laskę cynamonu i obrany plasterek świeżego imbiru.
  2. Do sitka wsyp suszony hibiskus, sitko nałóż na szklankę lub kubek.
  3. Ostrożnie wlej wrzącą wodą, przykryj małym talerzykiem lub pokrywką, odstaw na 5–10 minut do zaparzenia.
  4. Wyjmij sitko oraz laskę cynamonu.
  5. Herbatę możesz doprawić do smaku dozwolonym miodem.
  6. Podawaj bardzo ciepłą, rozgrzewającą.
Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Herbata z hibiskusa na odporność"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.