Dziś mija czwarty dzień odkąd domowymi sposobami walczę z wirusowym przeziębieniem i mam nadzieję, że uda mi się uchronić przed nim mojego alergika.
Od kilku dni syn dostaje zwiększone dawki witaminy C i olej z czarnuszki. Popija napary z imbirem, pigwą i miodem i jak na razie jest ok.
Jeśli ktoś chciałby mnie teraz wyśledzić to nic prostszego. Wystarczy iść za zapachem czosnku. Szanse jednak są marne, bo nie wychodzę z domu by nie roznosić choroby. Zaraziłam się od męża, a już nie pamiętam kiedy ostatnio chorowałam.
Fajnie choruje się tylko w dzieciństwie, kiedy opiekuje się Tobą mama. To jedno z moich dobrych wspomnień. Leżałam w łożku z książką w ręku, o nic nie musiałam się martwić, a mama stale donosiła mi jakieś mikstury, sprawdzała czy mam gorączkę, otulała i zaglądała do mnie w nocy. Teraz to już zupełnie inna bajka, choć wiadomo choróbsko i tak zmienia rozkład dnia i zmusza do mniejszej aktywności.
Przy tej okazji przyponinam Wam wpis o moich domowych sposobach na przeziębienie i grypę.
W książce “Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę” w rozdziale Zdrowa Apteczka znajdziecie więcej domowych sposobów na różne dolegliwości.
A dziś proponuję jeszcze jedną z moich ulubionych herbat w okresie przeziębień czyli herbatę z hibiskusa.
Hibiskus jest znany jako piękny czerwony kwiat. Właściwa nazwa tej rośliny to ketmia szczawiowa albo róża chińska. Herbata z hibiskusa jest bardzo popularna w Egipcie.
Wszystkie części hibiskusa, łącznie z łodygą, mają działanie lecznicze. Hibiskus zawiera duże ilości witaminy C, jest naturalnym lekiem na przeziębienie lub grypę. Zawarte w nim polifenole i flawonoidy niszczą wolne rodniki, działają przeciwnowotworowo. Taką herbatę z hibiskusa warto pić regularnie, wzmacnia odporność organizmu i działa antybakteryjnie.
! Alergicy powinni uważać na cynamon, należy do przypraw zaliczanych do średniouczulających.
Życzę dużo zdrowia!
Herbata z hibiskusa na odporność
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość: 250 ml
Składniki:
- 1 łyżeczka suszonych płatków hibiskusa
- 250 ml wrzącej wody
- 1 laska cynamonu
- plasterek świeżego imbiru
- 1 łyżeczka dozwolonego miodu lub dodatek pigwy z miodem
Przygotowanie:
- Do wnętrza szklanki włóż laskę cynamonu i obrany plasterek świeżego imbiru.
- Do sitka wsyp suszony hibiskus, sitko nałóż na szklankę lub kubek.
- Ostrożnie wlej wrzącą wodą, przykryj małym talerzykiem lub pokrywką, odstaw na 5–10 minut do zaparzenia.
- Wyjmij sitko oraz laskę cynamonu.
- Herbatę możesz doprawić do smaku dozwolonym miodem.
- Podawaj bardzo ciepłą, rozgrzewającą.
No Replies to "Herbata z hibiskusa na odporność"