Ciasteczka owsiane bananowe z granolą czekoladową

Mówię do córki „wiesz, zrobiłam kolejne ciastka z tego przepisu, co ostatnio wyczarowałam, ale zrobiłam nieco inne”, a ona w odpowiedzi, „Ty nigdy nie robisz dwa razy tak samo”, i to szczera prawda.

Na powielanie przyjdzie jeszcze czas, a póki wena mnie nie opuszcza tworzę wciąż nowe dania.

Ciasteczka są wegańskie, ale orkiszowe, tym razem pełnoziarniste, z pomarańczową nutą i dodatkiem granoli czekoladowej.

Powiem jeszcze, że osobiście uwielbiam podawać moje dania synowi do spróbowania. Bierze gryz i mówi mi jakie składniki użyłam. Tak dobrze wyczuwa smaki, że jestem pod wrażeniem. To dobrze mu wróży na przyszłość!

Ponad 50 różnych wypieków, których nie ma na blogu, znajdziesz w mojej drugiej książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje“. Wśród nich znajdziesz także dodatkowe przepisy na Tłusty Czwartek.

Jeśli nie masz jeszcze tej publikacji, to mam dobrą wiadomość! Książka z lekko uszkodzoną okładką czeka na Ciebie w Outlecie MAG TANIEJ!

A jeżeli szukasz więcej przepisów, które niebawem będą potrzebne z uwagi na czas szkoły i pakowania dań na wynos, zajrzyj do książki “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie“. W tej książce dania na wynos oznaczyłam specjalną ikonką i znajdziesz ich aż 41.

Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie

Zapraszam i życzę Smacznego

Ciasteczka owsiane bananowe z granolą czekoladową

(wegańskie, bez mleka, bez jajek, bez cukru)

Ilość: 35 szt.

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 13-15 minut x 2

Składniki:

  • 100 g mąki orkiszowej jasnej
  • 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 150 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 50 g łuskanych nasion konopii
  • 1 łyżka inuliny w proszku (można pominąć)
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka otarta z dwóch pomarańcz bio
  • 6 pełnych łyżek granoli czekoladowej z przepisu na blogu (lub dodatkowe płatki owsiane i kawałki ciemnej czekolady)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 g wegańskiej margaryny Alsan bio
  • 200 g bardzo dojrzałych bananów (brązowa skórka)

Przygotowanie:

  1. Najpierw przesiewamy mąkę do miski. Następnie dodajemy proszek, sodę, płatki owsiane, konopne, inulinę i świeżo otartą skórkę z pomarańczy, mieszamy dokładnie składniki.
  2. W drugiej misce umieszczamy obrane banany, ekstrakt z wanilii, i miękką margarynę, a potem miksujemy na prawie gładką masę.
  3. Masę przekładamy do miski z suchymi składnikami i miksujemy tworząc dość kleiste ciasto.
  4. Dodajemy granolę czekoladową i łyżką wtłaczamy ją w ciasto.
  5. Nabieramy łyżkę ciasta, następnie formujemy w dłoniach kulkę wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, układamy w co najmniej 2 cm odległości od siebie. Jeśli ciasto zbyt się klei możemy dodać więcej płatków ale ciasteczka będą ostatecznie bardziej zbite, lub możemy ciasto wykładać łyżką i tylko delikatnie formować na papierze.
  6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C w opcji góra dół przez 13-15 minut.
  7. Na koniec wyjmujemy, studzimy, przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoju nawet ok. 2 tygodni.

Wskazówki:

Takie ciasteczka pełne słodkich bananów zrobiłam bez dodatku cukru i takie polecam.

Inulina to prebiotyk, który dodaję do różnych wypieków, deserów czy owsianek, po to by codziennie dostarczyć zdrowym bakteriom jelitowym odpowiedniego pokarmu. Alergicy muszą szczególnie dbać o mikrobiotę jelitową.

Łuskane nasiona konopi to dodatek niezbędnych dla naszego organizmu białek i kwasów omega-3. Oczywiście można je pominąć, ale warto zaopatrzyć się w nie i także spożywać jak najczęściej.

Ciasteczka owsiane bananowe z granolą czekoladową
Ciasteczka owsiane bananowe z granolą czekoladową, fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Ciasteczka owsiane bananowe z granolą czekoladową"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.