Przygotowanie domowej granoli jest bardzo proste, a wręcz konieczne, jeśli chcemy mieć pewność co do czystości jej składu. Kupne granole są najczęściej zanieczyszczone orzechami, mlekiem i glutenem.
Pracując nad materiałem do mojej nowej książki, wyczarowałam ostatnio dwie różne domowe granole; czekoladową oraz truskawkową.
Jeśli nie możesz jeść kakao, polecam zastosować zamiennie karob w proszku i melasę z chleba świętojańskiego. Wskazówki załączam pod przepisem.
Przepis na pyszną granolę bananową z karobem znajdziesz w mojej czwartej książce “Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dania na jesień i zimę”.
Moja granola czekoladowa przypomina nieco musli, jest sypka ponieważ przy jej tworzeniu nie zastosowałam żadnego musu owocowego czy warzywnego. Jest też mało słodka.
Jeśli chcemy uzyskać bardziej grudkowatą konsystencję granoli, wystarczy w procesie tworzenia użyć pulpę owocową np. z jabłka, truskawek czy banana. Dodatek owoców sprawi również, że granola będzie słodsza.
Taką domową czekoladową granolę podjadamy prosto ze słoika, dodajemy do dozwolonego jogurtu i mleka roślinnego. Może także stanowić pyszną posypkę do deserów czy crumble.
Jak zrobić domowe mleko roślinne dowiesz się z przepisu na blogu np. na mleko owsiane. Przepis na domowe mleko kokosowe znajdziesz w książce “Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dania na jesień i zimę” a przepis na mleko konopne w książce “Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na wiosnę i lato”.
Zapraszam po przepis i życzę Smacznego.
Granola czekoladowa
(wegańska, bezglutenowa, bez zwykłego cukru)
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość: ok. 300 g
Składniki:
- 100 g gorzkiej wegańskiej czekolady (1 tabliczka)
- 1 płaska łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżka inuliny w proszku
- 3 łyżki oleju kokosowego, innego roślinnego lub stopionego masła klarowanego (nie dla wegan)
- 6 łyżek syropu klonowego, z agawy lub płynnego miodu (miód traci swoje właściwości przy podgrzaniu)
- 200 g płatków owsianych bezglutenowych (u mnie drobne)
- 2 łyżki łuskanych nasion konopii lub słonecznika lub migdałów czy orzechów jeśli dozwolone (wszystkie te składniki możemy pominąć)
Przygotowanie:
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej płynny tłuszcz i syrop klonowy, mieszamy.
- Płatki wsypujemy do żaroodpornego naczynia, posypujemy ciemnym kakao, inuliną i nasionami konopii, mieszamy.
- Wlewamy roztwór z czekoladą i mieszamy by połączyć wszystkie składniki. (na tym etapie możemy dodać pulpę owocową, ok. 100-150 g)
- Piekarnik nagrzewamy w opcji z termoobiegiem do 160°C , wkładamy naczynie z płatkami i zapiekamy ok. 30 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszamy i wypuszczamy parę z piekarnika.
- Płatki staną się kruche dopiero po wystudzeniu, przekładamy je do szklanego słoja i przechowujemy szczelnie zamknięte.
Wskazówki:
Kakao możemy zamienić na 1 łyżkę karobu w proszku. Zamiast płynnej czekolady możemy użyć 100-150 ml melasy z chleba świętojańskiego.
No Replies to "Granola czekoladowa bezglutenowa"