Nie marnuję jedzenia!💚
Gotowałam ziemniaki, żeby wykorzystać je do wyczarowania drożdżowych bezglutenowych bułeczek (zdjęcie nr 2) i z założenia ugotowałam więcej, bo przecież nie wiadomo czy przepis uda się za pierwszym razem. Ugotowane ziemniaki zostały więc na drugi dzień. W lodówce miałam jeszcze kawałek pieczonego łososia (pozostałość po ostatnim domowym sushi), połączyłam te składniki i wyszły pyszne kotlety ziemniaczane z łososiem. Podałam je tradycyjnie z ulubionym sosem pieczarkowym i obiad gotowy. A u Ciebie jakie dania powstają z resztek jedzenia?
Kotlety ziemniaczane z łososiem
(bez mleka, bez jajek, opcjonalnie bez glutenu)
Czas przygotowania: 20 minut (bez gotowania ziemniaków)
Ilość: 4 szt.
Składniki:
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- mąka pszenna bio lub orkiszowa jasna
- 1 łyżeczka soli himalajskiej drobnej
- 100 g upieczonego łososia
- mąka do obtoczenia
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Jeszcze ciepłe ugotowane ziemniaki ubijamy na puree, wyrównujemy ich powierzchnię w garnku, dzielimy na 4 równe części, wyjmujemy 1 część ziemniaków i przekładamy do miski.
- Wolną przestrzeń wypełniamy mąką, dodajemy sól, pozostałe ziemniaki i wyrabiamy gładkie ciasto.
- Dodajemy drobno poszarpane kawałki pieczonego łososia i wgniatamy w ciasto. Ciasto nie powinno się kleić, więc z pewnością trzeba będzie dodać więcej mąki. Ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków i zawartości w nich skrobi.
- Formujemy okrągłe kotlety, smażymy je na rozgrzanej patelni z obu stron na rumiany kolor.
- Podajemy np. z sosem pieczarkowym.
Wskazówki:
Zamiennie możemy użyć dowolną mąkę bezglutenową np. pół na pół ze skrobią ziemniaczaną.
Przepis na bułeczki drożdżowe ukaże się w nowej książce MAG. Jeśli chcesz jako pierwsza dowiadywać się o nowościach, zapisz się na newsletter – okno zapisu znajdziesz w prawej kolumnie na blogu.
2 komentarze to "Kotlety ziemniaczane z łososiem"
Anna 4 lutego 2021 (10:51)
Czy takie kotlety można (zamiast smażyć) upiec w piekarniku?
Katarzyna Jankowska 4 lutego 2021 (19:31)
Można upiec