Kolejny post warzywno-owocowy już za mną. Tym razem trwał siedem dni i dziś zaczynam z niego wychodzić.
Bazując na swoich wcześniejszych postach założyłam, że te siedem dni diety doda mi skrzydeł. O swoich założeniach i dotychczasowych doświadczeniach odnośnie postu dr Dąbrowskiej wspomniałam we wpisie “Tydzień na diecie warzywno-owocowej”.
Ponieważ każdy post jest inny, co moim zdaniem zależy od wielu czynników, np. ogólnego stanu zdrowia, okresu w którym się go przeprowadza, stanu emocjonalnego w jakim jesteśmy, za każdym razem odczuwa się go inaczej. Na szczęście u mnie potwierdziło się to co przeżyłam poprzednim razem. Głód wyłączył się pod koniec trzeciego dnia. W kolejnych dniach musiałam się pilnować by jeść nie mniej niż 400-800 kcal. Wspaniały sen, lekkość i jasność umysłu to to, na co czekałam i się nie zawiodłam.
Podsumowując, to było siedem dobrych dni, podczas których jestem też lżejsza o 2,5 kg. Efekt utraty kilogramów raczej dla większości kobiet jest miły, ale osobiście nie on był moim celem. Te dwa kilogramy to z pewnością oczyszczone jelita i żołądek, więc wrócą do normy po kolejnym tygodniu zdrowego odżywiania. Żeby rzeczywiście schudnąć trzeba pościć minimum 3 tygodnie, a potem utrzymywać zdrowy tryb życia i być aktywnym fizycznie.
Zasady diety warzywno-owocowej i 150 przepisów, które stworzyłam podczas swoich pięciu postów znajdziesz w mojej szóstej książce “Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów”. Książka jest już ponownie dostępna jest w Sklepie MAG!
Podczas obecnego postu wyczarowałam warzywne “sushi” kanapki. Liście nori zostały w końcu przez dr Dąbrowską dołączone do dozwolonych produktów podczas diety.
Przepisy na postne dania warzywno-owocowe znajdziesz także na blogu wpisując w wyszukiwarce dieta warzywno-owocowa lub w kategorii “dieta Dąbrowskiej”.
Zapraszam po przepis i życzę Smacznego.
Warzywna sushi kanapka
(wegańska, bezglutenowa, bez cukru, dieta warzywno-owocowa)
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość: 3 sztuki
Składniki:
- ½ brokułu (ok. 250 g)
- 200-250 g surowego kalafiora
- 1 ząbek czosnku
- sól himalajska drobna
- sok z cytryny
- 3 liście nori
- liście sałaty rzymskiej lub masłowej
Przygotowanie:
- Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy przez 4 minuty we wrzącej posolonej wodzie, odcedzamy, studzimy, umieszczamy w misce.
- Dodajemy ząbek czosnku, szczyptę soli, kilka kropel soku z cytryny i blendujemy lub dokładnie rozgniatamy widelcem.
- Kalafior ścieramy na grubych oczkach tarki i mieszamy wraz z brokułem, farsz doprawiamy do smaku solą.
- Przygotowany farsz wkładamy na 30 minut do piekarnika i suszymy w temperaturze 50°C.
- Ucinamy kawałek folii spożywczej, większy niż liść nori.
- Na folii układamy liść nori, chropowatą warstwą ku górze.
- Na środku liścia kładziemy umyty i osuszony liść sałaty, a na nim w kształcie kwadratu, 2 cm warstwę farszu, a następnie kolejny liść sałaty.
- Przy pomocy folii rogi nori zaginamy do środka (na kopertę) i całość zawijamy tworząc kanapkę w kształcie kwadratu.
- Po chwili brzegi nori się skleją, wówczas odwijamy folię, a kanapkę przekrawamy ostrym nożem na pół.
- Podajemy od razu.
Wskazówki:
Jeśli nie zastosujemy liści sałaty, farsz zbyt szybko przesiąknie i liść nori będzie wilgotny.
Nie ma znaczenia gramatura składników. Ważne aby kalafior i brokuł użyć pół na pół. Farsz nie może być zbyt wilgotny. Zamiast brokułu możemy zastosować upieczoną dynię.
Na blogu znajdziesz także przepis na sushi rolki brokułowe, odpowiednie podczas diety dr Dąbrowskiej.
No Replies to "Warzywna sushi kanapka - dieta warzywno-owocowa"