Te wegańskie kawowe ciasteczka raw bez pieczenia łączą zdrową energię z bogactwem wartości odżywczych. Są wypełnione tylko naturalnymi składnikami, a dodatek inuliny sprawia, że dokarmiają także nasze pożyteczne bakterie jelitowe i przyczyniają się do wzmocnienia odporności.
Nasiona chia zaliczane są do superfood (żywności naturalnej i wartościowej odżywczo), nie bez przyczyny bo są bogate w niezbędne organizmowi białka, błonnik, wapń, magnez, witaminy z grupy B oraz kwasy tłuszczowe omega-3.
Już w 2015 roku nasiona chia zaliczyłam do niezbędnika w kuchennej szafce nie tylko alergika. Ich opis oraz opis pozostałych wartościowych 23 produktów, umieściłam w mojej drugiej książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje“. Nakład już prawie się wyczerpał, ale kilka egzemplarzy jest jeszcze dostępne w Outlecie MAG!
Raw ciasteczka kawowe to także idealna przekąska dla osób aktywnych fizycznie i biegaczy. Bardzo dobrze sprawdzą się w pracy, na uczelni, w podróży, a także jako uzupełnienie energii np. po wysiłku.
Na blogu znajdziesz więcej przepisów dla osób aktywnych w kategorii “dla biegacza”.
Ciasteczka możesz wzbogacić o wiórki kokosowe, dozwolone orzechy czy inne suszone owoce. Jeśli wyeliminujesz z nich prawdziwą kawę, możesz podać je także dzieciom.
Osoby uczulone na kakao mogą zamiennie zastosować melasę z chleba świętojańskiego czy karob w proszku.
Takie zdrowe ciasteczka będą również doskonałym pomysłem na ręcznie wykonany prezent.
Życzę dużo energii i smacznego!
Wegańskie kawowe ciasteczka Raw
(wegańskie, bez glutenu, bez cukru)
Czas przygotowania: 25 minut
Ilość:
Składniki:
- 200 g daktyli suszonych bez pestki
- 50 g płatków owsianych bezglutenowych
- 2 łyżeczki zmielonej kawy (może być zbożowa lub bezkofeinowa)
- 2 łyżeczki nasion chia
- 1 łyżka inuliny w proszku
- 50 g ciemnej 90% wegańskiej czekolady
Przygotowanie:
- Daktyle zalewamy gorącą przegotowaną wodą, odstawiamy na 15 minut, wodę następnie wylewamy.
- Następnie przy pomocy blendera ręcznego rozdrabniamy daktyle na gładką masę.
- Płatki owsiane mielemy prawie na mąkę, wsypujemy do daktyli.
- Dodajemy inulinę, drobno zmieloną kawę i nasiona chia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wlewamy do masy daktylowej, mieszamy, odstawiamy do lodówki minimum na 2 h (u mnie na noc).
- Rano z chłodnej masy formujemy kulki, spłaszczamy na ciasteczka, umieszczamy w papilotkach lub bezpośrednio na talerzu.
- Przechowujemy w lodówce.
Wskazówki:
Zamiast chia można dodać dodatkowe 2 łyżeczki zmielonych płatków owsianych lub innych dozwolonych.
4 komentarze to "Wegańskie kawowe ciasteczka RAW"
Marzena 17 grudnia 2020 (18:32)
Witam serdecznie,
Właśnie zrobiłam wegańskie kawowe ciasteczka RAW. Bardzo proszę mi powiedzieć jak długo można je przechowywać w lodówce?
Z góry dziękuję za odpowiedź,
Serdecznie pozdrawiam,
Marzena Obiora
Katarzyna Jankowska 17 grudnia 2020 (18:50)
Moje stały dwa tygodnie, podjadaliśmy aż się skończyły. Nie bardzo co ma się w nich zepsuć więc zakładam, że postoją w lodówce nawet dłużej, ale wiadomo, że im świeższe tym więcej składników odżywczych:)
Kasia 19 maja 2021 (17:46)
Dzień dobry,
Pytanie o inulinę. Pierwszy raz o niej słyszę, rzuciłam teraz okiem co to jest. Czy w tym przepisie jest ona dodana ze względu na wartości smakowe, czy że względu na swoje dobre właściwości? Innymi słowy czy można ją pominąć
Katarzyna Jankowska 21 maja 2021 (20:33)
Można pominąć ale nadaje też słodkości. Oczywiście stosuję różnorodne produkty by dania były wartościowe odżywczo.