Wegańskie kawowe ciasteczka RAW

Te wegańskie kawowe ciasteczka bez pieczenia łączą zdrową energię z bogactwem wartości odżywczych. Są wypełnione tylko naturalnymi składnikami a dodatek inuliny sprawia, że dokarmiają także nasze pożyteczne bakterie jelitowe i przyczyniają się do wzmocnienia odporności.

Nasiona chia zaliczane są do superfood (żywności naturalnej i wartościowej odżywczo), nie bez przyczyny bo są bogate w niezbędne organizmowi białka, błonnik, wapń, magnez, witaminy z grupy B oraz kwasy tłuszczowe omega-3.

Już w 2015 roku nasiona chia zaliczyłam do niezbędnika w kuchennej szafce nie tylko alergika. Ich opis oraz opis pozostałych wartościowych 23 produktów, umieściłam w mojej drugiej książce „Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”.

Raw ciasteczka kawowe to także idealna przekąska dla osób aktywnych fizycznie i biegaczy. Bardzo dobrze sprawdzą się w pracy, na uczelni, w podróży, a także jako uzupełnienie energii np. po wysiłku.

Na blogu znajdziesz więcej przepisów dla osób aktywnych w kategorii „dla biegacza”.

Ciasteczka możesz wzbogacić o wiórki kokosowe, dozwolone orzechy czy inne suszone owoce. Jeśli wyeliminujesz z nich prawdziwą kawę, możesz podać je także dzieciom.

Osoby uczulone na kakao mogą zamiennie zastosować melasę z chleba świętojańskiego czy karob w proszku.

Zbliża się Dzień Babci i Dziadka, myślę, że takie zdrowe ciasteczka będą również doskonałym pomysłem na ręcznie wykonany prezent.

Życzę dużo energii i smacznego!

Wegańskie kawowe ciasteczka

w wersji Raw

(wegańskie, bez glutenu, bez cukru)

Czas przygotowania: 25 minut

Ilość:

Składniki:

  • 200 g daktyli suszonych bez pestki
  • 50 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 2 łyżeczki zmielonej kawy (może być zbożowa lub bezkofeinowa)
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • 1 łyżka inuliny w proszku
  • 50 g ciemnej 90%  wegańskiej czekolady

Przygotowanie:

  1. Daktyle zalewamy gorącą przegotowaną wodą, odstawiamy na 15 minut, wodę następnie wylewamy.
  2. Przy pomocy blendera ręcznego, rozdrabniamy daktyle na gładką masę.
  3. Płatki owsiane mielemy prawie na mąkę, wsypujemy do daktyli.
  4. Dodajemy inulinę, drobno zmieloną kawę i nasiona chia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy
  5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wlewamy do masy daktylowej, mieszamy, odstawiamy do lodówki minimum na 2 h (u mnie na noc).
  6. Rano z chłodnej masy formujemy kulki, spłaszczamy na ciasteczka, umieszczamy w papilotkach lub bezpośrednio na talerzu.
  7. Przechowujemy w lodówce.

Wskazówki:

Zamiast chia można dodać dodatkowe 2 łyżeczki zmielonych płatków owsianych lub innych dozwolonych.

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Wegańskie kawowe ciasteczka RAW"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.