Tofucznica ze szpinakiem

Dziś święto zakochanych i z pewnością głównie myślisz o drugiej połówce albo o wszystkich innych, których kochasz. Chcesz sprawić im radość i zaskoczyć czymś miłym.

Ja proponuję byś w taki dzień jak dziś pomyślała także, a może szczególnie o sobie.

Mamy alergików czy innych dzieci przewlekle chorych praktycznie zawsze skupione są na swoich pociechach, bardzo przeżywają każdy objaw choroby, zaostrzenie czy nieudane próby prowokacji.

Rozmawiam z rodzicami prawie codziennie i zawsze po wymianie kilku zdań mam ochotę powiedzieć „mamo alergika zatroszcz się także o siebie”.

Pomyśl co sprawiłoby Ci radość. Oderwij swoje myśli od codzienności. Skup się przez chwilę wyłącznie na sobie. Znajdź swój sposób na odreagowanie stresu, może to będzie bieganie tak jak u MAG, a może joga. Ważne abyś pamiętała o sobie. Twój nastrój wpływa na zdrowie Twoje i dziecka. Sfrustrowana i wiecznie zmęczona kobieta przestaje być dla siebie atrakcyjna, nie ma czasu na odpoczynek, fryzjera, kosmetyczkę czy na poczytanie książki w samotności. Kiedy taki stan się nawarstwia poziom stresu zaczyna być szkodliwy dla zdrowia.

W Walentynki powiedz Kocham siebie i dlatego zadbam o swój stan fizyczny i duchowy.

Trzymam za Was kciuki drogie mamy!

Dziś rano poszłam pobiegać. Piękne słońce, szum morza i zapach nadchodzącej wiosny sprawiły, że nabrałam energii. Wróciłam i zrobiłam pyszną tofucznicę ze szpinakiem.

Liczę na to, że pewnego dnia mój alergik zechce zjeść ten zamiennik jajecznicy. Na wszelki wypadek moje smakowe wersje tofucznicy umieszczam na blogu. Będzie jak znalazł na przyszłość.

Przepis na podstawową tofucznicę znajdziesz na blogu. Robiłam także tofucznicę ze szparagami ale widzę, że nie udało mi się jej dotychczas wprowadzić na blog, musi więc poczekać na swoją kolej.

Jeśli szukasz wersji jajecznicy bez jajek i bez soi to zapraszam Cię do mojej szóstej książki „Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów”, na Kalafiornicę czyli warzywną alternatywę tego dania.

Tymczasem życzę Smacznego i miłego święta zakochanych!

Tofucznica ze szpinakiem

Czas przygotowania: 10 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 1 łyżka oleju z pestek winogron lub masła klarowanego (nie dla wegan)
  • 1 mała szalotka
  • 1 kostka tofu naturalnego bio ok. 100 g
  • ½ łyżeczki kurkumy w proszku
  • sól kala namak (nadaje jajeczny smak)
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych (można pominąć)
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 50 g świeżego szpinaku
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Tofu rozdrabniamy widelcem na drobne części przypominające jajecznicę.
  2. Szalotkę drobno siekamy i szklimy na tłuszczu.
  3. Dodajemy rozdrobnione tofu, kurkumę, szczyptę soli oraz płatki drożdżowe, mieszamy, smażymy przez ok. 2 minuty.
  4. Dodajemy umyty szpinak, porwany na mniejsze kawałki, mieszamy i smażymy chwilę aż szpinak zmięknie.
  5. Doprawiamy całość do smaku pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
  6. Podajemy z dodatkiem soczystej czerwonej papryki lub pomidorków koktajlowych.
Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Tofucznica ze szpinakiem"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.