Racuchy wegańskie na jogurcie kokosowym

Bardzo dawno nie robiłam już tradycyjnych racuchów. Codziennie serwuję rodzinie coś nowego, a czasem miło jest przypomnieć sobie dawne smaki. Ponieważ rzadko zdarza mi się zrobić danie dwa razy tak samo, więc i tym razem postanowiłam moje ulubione racuchy nieco przerobić.

Dodałam do ciasta wegański jogurt kokosowy i dzięki niemu osiągnęłam wspaniały efekt. Wszyscy jedliśmy te racuchy z ogromnym smakiem.

Zbliża się Tłusty Czwartek więc nowy przepis z pewnością się Wam przyda.
Racuchy dla mojego alergika podałam z truskawkami, a nasze były tradycyjne z jabłkiem.

Po więcej przepisów na Tłusty Czwartek zapraszam do mojej drugiej książki „Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”.

Na blogu znajdziecie także kilka rodzajów racuchów; tradycyjne z jabłkiem, dyniowe z jabłkami, orkiszowe z pomarańczami, otrębowo-orkiszowe z jabłkami.

Życzę smacznego

Racuchy na jogurcie kokosowym

(wegańskie, bez cukru)

Czas przygotowania: 25 minut + ok. 1 godziny na wyrośnięcie

Ilość: 16 szt.

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 400 g mąki orkiszowej jasnej typ 500
  • 50 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
  • 350 ml ciepłego mleka orkiszowego
  • 160 g jogurtu kokosowego naturalnego Planton
  • 2 jabłka lub świeże truskawki
  • syrop klonowy do polania (można pominąć)
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozkruszamy do miski, polewamy syropem klonowym, dodajemy 50 ml ciepłego mleka roślinnego, mieszamy, dodajemy 1 pełną łyżkę mąki, mieszamy uzyskując konsystencję gęstej śmietany, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
  2. Mąki przesiewamy bezpośrednio do miski z rozczynem, dodajemy pozostałe ciepłe mleko i  jogurt, miksujemy przez chwilę aż składniki się połączą a ciasto napowietrzy.
  3. Miskę z ciastem owijamy folią spożywczą, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  4. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w paski, truskawki kroimy w krążki.
  5. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy niewielką ilość oleju i porcjami nakładamy wyrośnięte ciasto.
  6. Smażymy na średnim ogniu najpierw z jednej strony, a gdy racuchy zaczną się rumienić od spodu, na górnej części placka układamy plasterki jabłek lub krążki truskawek, przewracamy placek na drugą stronę, dosmażamy część z owocem.
  7. Racuchy podajemy od razu, polane syropem klonowym.
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska


2 komentarze to "Racuchy wegańskie na jogurcie kokosowym"

  • comment-avatar
    Magda 24 lutego 2020 (11:55)

    wygladaja przepysznie a czy mozna zastapic mleko orkiszowe mlekiem owsianym?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 24 lutego 2020 (13:43)

      Dziękuję:) Można zamienić ale wyjdą trochę inne, bo mleko owsiane zmieni lekko konsystencję na bardziej wilgotną.Robiłam i też wychodzą smaczne.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.