Tradycyjne Racuchy Drożdżowe mojej mamy od dawna są na blogu. Wykorzystałam ten przepis i powstały racuchy drożdżowe z dynią i jabłkami.
Gdybym nie powiedziała rodzinie, że są z dodatkiem dyni, nawet by nie zauważyli. Żółty kolor ciasta sugeruje, że użyto żółtka jajek, a to jeszcze bardziej zbliża je do klasycznych placuszków.
Racuchy to pomysł na szybki obiad. Mieszamy składniki, odkładamy, aby ciasto podrosło, chwilę smażymy i gotowe.
Więcej przepisów na tradycyjne dania kuchni polskiej w wersji dla alergików znajdziesz w książkach: Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót oraz Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie. W ZESTAWIE TANIEJ!
Zapraszam i życzę Smacznego
Racuchy drożdżowe z dynią i jabłkami
Czas przygotowania: 10 minut + ok. 1 godziny na wyrośnięcie
Czas smażenia: 15 minut
Ilość: 10 szt
Składniki:
- 180 g mąki orkiszowej typ 500
- 80-100 g puree z pieczonej dyni
- 180 ml ciepłego mleka owsianego lub orkiszowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 10 g świeżych drożdży
- szczypta soli morskiej
- inulina do posypania lub syrop do polania
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
- Rozkruszone drożdże umieszczamy w misce, polewamy syropem, odstawiamy na 5 minut.
- Dolewamy ciepłe mleko, dodajemy puree z dyni i mieszamy całość przy użyciu miksera (małe obroty).
- Dodajemy przesianą mąkę i szczyptę soli, całość mieszamy przez 3-5 minut.
- Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia się objętości ciasta.
- Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na plasterki.
- Rozgrzewamy patelnię, dodajemy olej i nakładamy wyrośnięte ciasto porcjami.
- Smażymy na średnim ogniu najpierw z jednej strony, gdy racuchy zaczną się rumienić od spodu, nakładamy na górną część placuszka kilka kawałków jabłka, a następnie przewracamy placek na drugą stronę by dosmażyć tę część z jabłkiem.
- Podajemy najlepiej zaraz po usmażeniu, gorące posypane inuliną lub polane syropem klonowym.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
7 komentarzy to "Racuchy drożdżowe z dynią i jabłkami (wegańskie)"
Justyna Bąk 19 listopada 2013 (18:08)
pysznie wyglądają:)
Mama Alergika 19 listopada 2013 (22:35)
Justyna Bąk:) Takie jakieś lżejsze się wydają od tradycyjnych, to pewnie przez świadomość, że oprócz mąki jest też zdrowa dynia:)
Luiza 3 października 2014 (00:41)
bez drożdży też wyjdą? 🙂
Agnieszka Kałucka 21 września 2016 (11:27)
Czy mąkę orkiszową można zastąpić jakąś mąką bezglutenową?
Katarzyna Jankowska 21 września 2016 (11:35)
Najlepiej wymieszać dwie mąki, proszę się posiłkować przepisem na bliny:) https://mamaalergikagotuje.pl/bliny-bezglutenowe/
Zana Zan 21 stycznia 2017 (10:58)
a syrop można czymś zastąpić?:)
Katarzyna Jankowska 22 stycznia 2017 (12:54)
Można go nie dodawać lub zastąpić tym co słodkie jak dozwolony miód, syrop roślinny czy cukier:)