Racuchy drożdżowe z dynią i jabłkami (wegańskie)

Tradycyjne Racuchy Drożdżowe mojej mamy od dawna są na blogu. Wykorzystałam ten przepis i powstały racuchy drożdżowe z dynią i jabłkami. 
Gdybym nie powiedziała rodzinie, że są z dodatkiem dyni nawet by nie zauważyli. Żółty kolor ciasta sugeruje, że użyto żółtka jajek, a to jeszcze bardziej zbliża je do klasycznych placuszków.
Racuchy to pomysł na szybki obiad. Mieszamy składniki odkładamy aby ciasto podrosło, chwilę smażymy i gotowe. 
 
Więcej przepisów na tradycyjne dania kuchni polskiej w wersji dla alergików znajdziesz w książkach: Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót, Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje oraz Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie. W ZESTAWIE TANIEJ!
 
Zapraszam i życzę Smacznego

Racuchy drożdżowe z dynią i jabłkami

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut + ok. 1 godziny na wyrośnięcie

CZAS SMAŻENIA: 15 minut

ILOŚĆ: 10 szt

Składniki:
  • 180 g mąki orkiszowej typ 500
  • 80-100 g puree z pieczonej dyni 
  • 180 ml ciepłego mleka owsianego lub orkiszowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 10 g świeżych drożdży
  • szczypta soli morskiej
  • inulina do posypania lub syrop do polania
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

  1. Rozkruszone drożdże umieszczamy w misce, polewamy syropem, odstawiamy na 5 minut
  2. Dolewamy ciepłe mleko, dodajemy puree z dyni i mieszamy całość przy użyciu miksera (małe obroty)
  3. Dodajemy przesianą mąkę i szczyptę soli, całość mieszamy przez 3-5 minut
  4. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia się objętości ciasta 
  5. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na plasterki
  6. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy olej i nakładamy wyrośnięte ciasto porcjami
  7. Smażymy na średnim ogniu najpierw z jednej strony, gdy racuchy zaczną się rumienić od spodu, nakładamy na górną część placuszka kilka kawałków jabłka, a następnie przewracamy placek na drugą stronę by dosmażyć tę część z jabłkiem
  8. Podajemy najlepiej zaraz po usmażeniu, gorące posypane inuliną lub polane syropem klonowym
Racuchy drożdżowe z dynią i jabłkami
 
 
Racuchy drożdżowe z dynią i jabłkami

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

7 komentarzy to "Racuchy drożdżowe z dynią i jabłkami (wegańskie)"

  • comment-avatar
    Justyna Bąk 19 listopada 2013 (18:08)

    pysznie wyglądają:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 19 listopada 2013 (22:35)

    Justyna Bąk:) Takie jakieś lżejsze się wydają od tradycyjnych, to pewnie przez świadomość, że oprócz mąki jest też zdrowa dynia:)

  • comment-avatar
    Luiza 3 października 2014 (00:41)

    bez drożdży też wyjdą? 🙂

  • comment-avatar
    Agnieszka Kałucka 21 września 2016 (11:27)

    Czy mąkę orkiszową można zastąpić jakąś mąką bezglutenową?

  • comment-avatar
    Zana Zan 21 stycznia 2017 (10:58)

    a syrop można czymś zastąpić?:)

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 22 stycznia 2017 (12:54)

      Można go nie dodawać lub zastąpić tym co słodkie jak dozwolony miód, syrop roślinny czy cukier:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.