Zerowe ciasteczka słonecznikowe (ZERO glutenu, cukru, mleka, jajek, miodu, kakao, orzechów)

Zerowe Ciasteczka Słonecznikowe pozbawione głównych alergenów powstały pod wpływem chwili i zachcianki. 
Czary-mary i już:)Wiadomo, że każdy ma swój smak i gust ale zapewniam, że mimo iż bez cukru, miodu, tradycyjnej mąki, posmakują i Wam!

Potraktowałam je jako pomysł na prezent, na Gwiazdkę też się sprawdzą. Czy może być bardziej serdeczny prezent niż własny, zdrowy wypiek schowany w atrakcyjnej torebeczce?

Specjalnie więc zrobiłam ciasteczka większe i grubsze niż zwykle. Takie lepiej się prezentują. Jeśli nie macie dostępu do słodu śliwkowego, który nadaje im lekko kwaskowy smak, dodajcie inny, gęsty syrop roślinny i kilka kropel cytryny (jeśli dozwolona). Ciasteczka wspaniale się przechowują w szklanym pojemniku, po kilku dniach nadal kruche i smakowite:)

Zachęcam do wykorzystania przepisu.

Zapraszam i życzę Smacznego

Zerowe ciasteczka słonecznikowe

(bez glutenu, cukru, wegańskie)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut + 1 h schłodzenia
CZAS PIECZENIA: 2 x 8-10 minut
Ilość:  ok. 20 sztuk ok.5-6 cm średnica
Składniki:

  • 140 g mąki kukurydzianej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 60 g zielonego słonecznika
  • 125 g wegańskiej margaryny schłodzonej
  • 50 ml słodu z daktyli
  • 20 ml słodu śliwkowego*
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
  • ok.150 g ziaren słonecznika do obtoczenia ciasteczek

Przygotowanie:

  1. Przesiewamy mąkę, skrobię, dodajemy zmielony słonecznik, mieszamy składniki
  2. Wlewamy słody i ekstrakt waniliowy, mieszamy
  3. Zimną margarynę drobniej kroimy i dodajemy do pozostałych składników, rozdrabniamy przy pomocy specjalnej siekaczki lub noża
  4. Wyrabiamy ciasto ręcznie łącząc składniki a następnie dzielimy na pół, owijamy ciasto folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na 1 godzinę
  5. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
  6. Przygotowujemy blaszkę, wykładamy ją papierem do pieczenia
  7. Z jednaj części ciasta formujemy kulki nieco większe niż wielkość orzecha włoskiego
  8. Kulki płaszczymy w dłoniach formując okrągłe ciasteczka o grubości ok 4-5 mm, które dokładnie obtaczamy w ziarnach słonecznika, wysypanych na stolnicę (u mnie silikonową)
  9. Następnie ciasteczka układamy na blaszce w ok. 2 cm odległości od siebie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika
  10. Pieczemy ok. 8 minut (tylko je lekko rumieniąc)
  11. Na koniec upieczone ciasteczka odstawiamy do przestudzenia wraz z papierem na którym się piekły (nie przekładamy pojedynczych gorących ciastek, bo się pokruszą!)**
  12. Podobnie jak w pkt. 7-12 postępujemy z drugą porcją ciasta

Wskazówki:
* Jeśli nie dysponujemy syropem śliwkowym, który nadaje lekką kwaskowatość ciasteczkom dodajmy dodatkowe 20 ml syropu daktylowego lub innego roślinnego dozwolonego o podobnej konsystencji i kilka kropel cytryny
** Gorące ciasteczka są bardzo kruche
Ciasteczka zachowują swoją kruchość nawet po kilku dniach przechowywania w szklanym pojemniku, ale z łatwością dają się wziąć do ręki:)

Zerowe ciasteczka słonecznikowe

Fot. Katarzyna Jankowska

Zerowe ciasteczka słonecznikowe

Fot. Katarzyna Jankowska

13 komentarzy to "Zerowe ciasteczka słonecznikowe (ZERO glutenu, cukru, mleka, jajek, miodu, kakao, orzechów)"

  • comment-avatar
    Justyna Bąk 22 listopada 2013 (19:41)

    smacznie wyglądają:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 22 listopada 2013 (20:26)

    Justyna Bąk; Jesteś moją niezawodną fanką, dziękuję:)

  • comment-avatar
    Katarzyna Kołodziejska 23 listopada 2013 (10:09)

    a skąd wziąć te wszystkie słody i co to zielony slonecznik hę ? resztę mam 🙂 tylko się zastanawiam co czym zastąpić bez wychodzenia z domu 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 23 listopada 2013 (10:32)

    Katarzyna Kołodziejska; Jeśli chcesz zastąpić cukier powinnaś zaprzyjaźnić się z zamiennikami. Użyłam syrop z daktyli bo jest naturalnie słodki i gęsty, ale możesz spróbować inny np. ryżowy, z Agawy (ten rzadszy). Kupuję w sklepach on line. Jeśli Ci wolno użyj miód gęsty, klarowny. Słonecznik jest szary ale najwyraźniej jeszcze muszę popracować nad zdjęciami. Użyłam ekologiczny.

  • comment-avatar
    Joon 25 listopada 2013 (13:23)

    Piękne prezenty!
    Dzięki za udział w akcji! Zapraszam do mnie i do udziału w kolejnych akcjach! 😉

  • comment-avatar
    Mama Alergika 26 listopada 2013 (20:21)

    Joon; Oby więcej takich akcji:)

  • comment-avatar
    Dorota Pykacz 27 grudnia 2014 (13:18)

    to wersja świąteczna ciasteczek ZEROWYCH SŁONECZNIKOWYCH wg.Przespisu MAG.POLECAM>

  • comment-avatar
    Elżbieta Kaleta 26 marca 2015 (10:51)

    Czy można dodać inną mąką niż kukurydzianą?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 26 marca 2015 (22:05)

      Nie robiłam ich na innej ale spróbowałabym najszybciej na mące z ciecierzycy (także żółta) lub na ryżowej pełnoziarnistej. Jeśli ciasto będzie się słabiej zlepiać, proszę dodać łyżkę lub dwie zimnej wody (tak jak do kruchego ciasta)

      • comment-avatar
        Elżbieta Kaleta 31 marca 2015 (09:29)

        Mąka z ciecierzycy jak najbardziej (tylko konsystencja bardzo klejąca). Wczoraj zrobiłam 🙂

        • comment-avatar
          Katarzyna Jankowska 31 marca 2015 (13:00)

          Może trzeba jej było więcej dodać? Ale po upieczeniu wyszły?

          • comment-avatar
            Elżbieta Kaleta 31 marca 2015 (15:21)

            Po upieczeniu bez zarzutu 🙂 Wydaje mi się, że mąki jest w sam raz. Gdyby dodać więcej byłaby bardziej wyczuwalna.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.